KRIVA JE TESLA

Alarmantno za vlasnike: Rabljeni električni automobili ove godine gube 30 posto vrijednosti

Dok je cijena rabljenih automobila s motorima na unutarnje izgaranje ostala stabilna, električni automobili bilježe veliki pad cijene

Tesla automobili

 Profimedia

Tržište rabljenih automobila i dalje je turbulentno, posebice kada su u pitanju električni automobili, a dobar dokaz za to je i najnovija studija web stranice za prodaju rabljenih automobila iSeeCars.

image

Tesla Supercharger punionica

Profimedia

Istraživanje je analiziralo više od 1,8 milijuna rabljenih automobila između jedne i pet godina koji su prodani između veljače 2023. i 2024. godine. Dok je cijena rabljenih automobila s motorima na unutarnje izgaranje ostala stabilna, električni automobili bilježe veliki pad cijene, čak do 30 posto u odnosu na isto razdoblje u 2023. godini.

image

Elon Musk, Tesla

Odd ANDERSEN/AFP/Profimedia

Za Karla Brauera, izvršnog analitičara u iSeeCars, ovaj izraženi pad cijena baterijskih električnih automobila ima jasnog krivca. To su Elon Musk i njegova tvrtka Tesla.

“Prva sniženja cijena novih Tesla već su utjecala na vrijednosti rabljenih električnih vozila prije godinu dana, a daljnja smanjenja cijena nastavila su spuštati cijene rabljenih Tesla.

To se posljedično proširilo i na električna vozila drugih marki i stvorilo slabost na tržištu rabljenih automobila s nultom emisijom. Dramatični pad vrijednosti rabljenih električnih vozila, potaknut uglavnom agresivnim snižavanjem cijena novih Tesla od strane Elona Muska, odražava koliki utjecaj Tesla još uvijek ima na tržištu električnih vozila.”, komentirao je Brauer.

image

Tesla Model Y

Tesla Press

Studija je, među ostalim parametrima, analizirala marke automobila kojima najviše padaju cijene na američkom tržištu. Kako bi se napravila klasifikacija, ispitane su cijene automobila čak 34 proizvođača. Marka koja je najgore prošla je Tesla, koja je izgubila 28,9 posto vrijednosti svojih rabljenih automobila. Slijede Alfa Romeo s gubicima od 13,3 posto vrijednosti, Maserati s 9 posto, Lincoln s padom od 8,2 posto, a i Volvo s padom cijene od 7,9 posto u odnosu na 2023. godinu.

Dok je prosječna cijena svih rabljenih automobila pala za 3,6 posto, prosječna cijena rabljenih električnih vozila pala je za 31,8 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 16:31