KALENDAR UTRKA

Kreće ovog vikenda: Hamilton u lovu na Schumachera i sedmi naslov 5. srpnja na austrijskom Spielberg

Točno 113 dana kasnije nego što se očekivalopočinje nova sezona Formule 1, koja je sredinom ožujka prekinuta zbog pandemije koronavirusa
F1 Scuderia Ferrari
 ANTONIN VINCENT/AFP

Umjesto u Melbourneu 15. ožujka, sezona kreće u Austriji gotovo četiri mjeseca kasnije. Na stazi u Spielbergu neće biti navijača, a utrka će se održati uz stroge zdravstvene i sigurnosne mjere. Neće biti druženja na stazi i izvan nje, a vozači će novinarske konferencije održati putem video linka, javlja Hina.

Na Red Bull Ringu vozit će se i druga utrka sezone (12. srpnja), a za sada su potvrđene i utrke u Mađarskoj (19. srpnja), Velikoj Britaniji (2. i 9. kolovoza), Španjolskoj (16. kolovoza), Belgiji (30. kolovoza) i Italiji (6. rujna).

Šef F1 Chase Carey najavio je prije nekog vremena kako se nada da će se u ovoj sezoni održati najmanje 16 utrka, međutim, s obzirom na otkaze i nedostatak podataka o daljnjem rasporedu nakon 6. rujna, cilj američkih vlasnika elitne trkačke serije čini se optimističnim.

Titulu brani Britanac Lewis Hamilton, a vozač Mercedesa pokušat će osvojiti sedmi naslov svjetskog prvaka čime bi se izjednačio s rekorderom Michaelom Schumacherom, koji je u prosincu 2013. teško stradao na skijanju u Francuskoj i njegovo zdravstveno stanje je već godinama obavijeno velom tajne.

"Pripremamo se na najbolji mogući način za ono što će biti najteža sezona koju su imali i Formuli 1," rekao je Hamilton za Sky Sports.

Glavni konkurenti koji će pokušati spriječiti Hamiltona i Mercedes u osvajanju četvrtog uzastopnog naslova i sedmog ukupno, bit će Ferrari i Red Bull.

Četverostruki svjetski prvak Nijemac Sebastian Vettel na koncu ove sezone napušta Ferrari i želi otići kao pobjednik, a stručnjaci u krug kandidata za naslov guraju i Nizozemca Maxa Verstappena, prvog pilota Red Bulla.

"Čekali smo prilično dugo i to se već odavno počelo osjećati ", rekao je Vettel.

"Austrija je mjesto koje mi se sviđa i i dobro je znati da se konačno možemo vratiti", dodao je.

Hamilton u borbu kreće s novim crnim bolidom u znak borbe protiv rasizma.

"Pokret Black Lives Matter nam je pokazao koliko trebamo djelovati i biti aktivni u borbi protiv rasizma i svih oblika diskriminacije," priopćili su iz njemačkog tima.

Šesterostruki svjetski prvak Hamilton mnogo je govorio o rasizmu nakon ubojstva Georgea Floyda, a Formula 1 će se ove godine održati pod sloganom #WeRaceAsOne.

Hamilton se najglasnije zalagao i za aktivno rješavanje problema povezanih s policijom i drugim nasiljem nad crnom populacijom, što je za mnoge u karavani F1 dovelo u pitanje njegovu punu usredotočenost na utrke.

Kalendar svjetskog prvenstva formule 1

5. srpnja - Spielberg (Austrija)

12. srpnja - Spielberg (Austrija)

19. srpnja - Hungaroring (Mađarska)

2. kolovoza - Silverstone (Velika Britanija)

9. kolovoza - Silverstone (Velika Britanija)

16. kolovoza - Barcelona (Španjolska)

30. kolovoza - Spa-Francorchamps (Belgija)

6. rujna - Monza (Italija)


OTKAZANE UTRKE: Australija, Nizozemska, Monaco, Francuska, Singapur, Japan

ODGOĐENE UTRKE: Bahrain, Vijetnam, Kina, Kanada, Rusija, SAD, Meksiko, Brazil, Abu Dhabi

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:23