IZLOG TEHNOLOGIJE

Od Walkmana do električnog auta: Sony započeo testiranja Visiona-S na cestama u Austriji

U budućnosti Sony želi da doseći sposobnost autonomije razine 4 što znači potpuno autonomnu vožnju
Sony Vision-S
 Sony

Japanski tehnološki div Sony je prije godinu dana na sajmu potrošačkih tehnologija u Las Vegasu pokazao konceptni automobil Vision-S. Bila je to najava kako će tvrtka poznata po Walkmanu ili Play Stationu, kako kojoj generaciji potrošača, proizvesti svoj prvi automobil. Bilo je to dosta nenadano, a iz Sonyja su tada rekli kako im je cilj prikazati mogućnosti na polju tehnologije autonomnih i električnih vozila.

image
Sony Vision-S
Sony

Sada godinu dana nakon debija iz Sonyja obavještavaju o najnovijim dostignućima u razvoju: Vision-S je sada sposoban funkcionirati na javnim cestama, pa čak i na snježnim austrijskim prijevojima. Vision-S posjeduje sve tehnologije za sigurnost i zabavu koju Sony može spakirati u vozilo s ciljem da tvrtka razvije ove značajke kao dobavljač za proizvođače automobila.

Po pitanju sigurnosti tu je "sigurnosna čahura" koja sadrži desetke senzora za nadzor prostora oko vozila u 360 stupnjeva. Trenutno se testiraju prilagodljivi tempomat, sustav samostalnog parkiranja i automatsko mijenjanje trake uključuju pomoć u vožnji razine 2+. U budućnosti marka želi da doseći sposobnost autonomije razine 4 što znači potpuno autonomnu vožnju, ali s upravljačem kako bi osoba u svakom trenutku mogla preuzeti kontrolu.

image
Sony Vision-S
Sony

Vision-S upotrebljava bočne kamere, a ne retrovizore što funkcionira tako da se slike pojavljuju na zaslonima visoke razlučivosti koji se nalaze sa svake strane digitalnog zaslona nadzorne ploče. Kabina također raspolaže kamerama koje neprestano nadziru vozača, uključujući njegove izraze lica i geste te mogu utvrditi postaje li osoba umorna nadzirući razinu koncentracije na cesti. Sustav pritom čak može sam zaključiti hoće li prilagoditi temperaturu u kabini prema ponašanju vozača.

image
Sony Vision-S
Sony

Tvrtka Sony najviše je poznata po potrošačkoj tehnologiji za zabavu pa se to ističe i kod ovog „softverski orijentiranog“ koncepta. Tu je tako i sofisticirani stereo uređaj s tvrtkinim 360 Reality Audio sustavom koji stvara sferu zvuka za svakog putnika, dijelom i ugradnjom zvučnika u sjedala.

Uz to, 5G veza povezuje se s PlayStation mrežom, tako da osoba može igrati video igre dok putuje. Inače, Sony Vision-S raspolaže s dva elektromotora snage 540 KS što mu dostaje za ubrzanje od 0 do 100 km/h za 4,8 sekundi. dok najveća brzina iznosi 240 km/h.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 07:01