BIZARAN POZIV

PREVARA S CRNIM NOVCEM STIGLA U HRVATSKU Dvojac htio ukrasti 100.000 eura

Trgovac zlatom Nikola V. shvatio je prevaru pa su Ignacio Sacoza i Charley Arauza Quioto uhićeni

Poslovni smo ljudi iz Hondurasa i u Hrvatsku smo donijeli veliku količinu novca. Međutim, da bismo ga mogli prenijeti preko granice, bio je obojen u specijalnu crnu boju tako da su novčanice izgledale kao običan crni papir. Da bismo ih mogli dovesti u ranije stanje, između njih moramo staviti ‘novu’, neobojanu novčanicu istoga iznosa, a zatim je politi specijalnom tekućinom koja će i našemu novcu vratiti prirodnu boju. Za to nam treba vaših 100.000 eura.

Poziv takvog sadržaja, na lošem engleskom, zaprimio je prije desetak dana Nikola V., vlasnik tvrtke za otkup zlata. Na njegov telefon zvala su ga dva muškarca iz Hondurasa, od kojih jedan živi u Bukureštu, a drugi u Francuskoj. Ignacio Calletano Sacoza (37) i Charley Robel Arauza Quioto (37) ponudil su Nikoli V. iznos od 50.000 eura da im pomogne svojim novcem njihovih 200.000 eura - odcrniti.

Dvojac iz Hondurasa tu je radnju nazvao “revitalizacija novca”, a bizarni proces morao je teći tako da između svoje dvije crne novčanice od 50 eura stave jednu normalnu koju bi im dao Nikola V. Sve tri novčanice zatim bi pošpricali posebnom kemikalijom, pa bi i ta “normalna” novčanica prvo pocrnila. Potom nastupa revitalizacija.

Sve tri novčanice bi pošpricali drugom tekućinom, koja bi sve tri novčanice vratila u normalno stanje. Blizina normalne novčanice, prema Ignaciju i Charleyju, bila bi nužna za povrat novca u prvobitno stanje. Nakon što im se Nikola V. javio, dogovorili su sastanak u hotelu i oni su uzevši od Nikole V. novčanicu od 50 eura pred njim izveli “revitalizaciju”. No, riječ je o triku koji se lako izvede uz pomoć lako dostupnih kemijskih supstanci i, naravno, nije potreban pravi novac da bi se proces odvio.

No, nakon pretvorbe dviju novčanica, dvojac je Nikoli V. predložio malo veće cifre. Rekli su da su u Hrvatsku unijeli oko 200.000 eura, te da im treba njegovih 100.000 eura. Za nagradu su mu obećali 25 posto “revitaliziranog” novca, uz povrat 100.000 eura. Dakle, trebao je zaraditi 50.000 eura.

Dogovoren je i sastanak, međutim Nikola V. je shvatio da nisu u pitanju čista posla te je sve prijavio policajcima koji su Ignacija i Charleyja uhitili i prijavili radi prijevare u svijetu poznate kao Black money scam.

Podvrsta nigerijske prijevare

Ovdje je riječ o suvremenijem obliku tzv. nigerijske prijevare, međunarodno poznatog obrasca po kojemu se od žrtve traži manji iznos novca kako bi joj se omogućilo da zaradi veći iznos. Najuobičajeniji oblici su e-mail poruke kojima se žrtvu obavještava da joj je umro daleki rođak koji joj je ostavio veliku nasljedstvo. Zatim se od žrtve traži da uplati manji iznos kako bi se platilo odvjetnika koji će izvući nasljedstvo. Na kraju nasljedstva nema, a žrtva ostane bez uloga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 23:24