ZA KUĆNE KUHARE

Isprobali smo i jedva čekamo ponoviti: Pizza iz tave po ovom receptu ispada kao iz peći, tijesto je odlično

Jelena Markota otkrila nam je i kako uskoro, u suradnji s Ivanom Bekavac, organizira pizza radionicu u Pisarovini

Nedavno smo na Instagram profilu Jelene Markote, poznatije kao eardur, kreatorice sadržaja čije veganske recepte volimo i koja je za Dobru hranu svojevremeno napravila pravu božićnu gozbu, naišli na recept za pizzu iz tave koji nas je privukao na prvu. Pizza po njezinom receptu ima bogat rub prepun mjehurića i ono najbolje, priprema je prilično jednostavna.

Naime, kada se zaželimo dobre pizze napravljene kod kuće, često se okrećemo sourdough varijanti priprema koje traje i do nekoliko dana pa nam se ova, koju je potrebno tek zamijesiti dan prije pečenja, a zatim nekoliko puta preklopiti, učinila dobrom alternativom, posebice kada pizzu poželimo napraviti za veće društvo ili obitelj.

image
Jelena Markota

Jelena je radi tako da pomiješa 150 grama brašna sa 100 mililitara vode, dodaje malo soli, tek 2 grama kvasca, prstohvat šećera i žlicu maslinova ulja. Tijesto mijesi koliko je potrebno da se se svi sastojci povežu i formira se kugla, a zatim ga sprema u hladnjak. Idućeg dana tijesto vadi iz hladnjaka i nekoliko sati prije pečenja radi dva preklapanja, a zatim je zapeče u dobro ugrijanoj tavi s neprianjajućim dnom 2 do 3 minute pa prebacuje u pećnicu na maksimalnu temperaturu, između 250 i 275 stupnjeva. Pizzu u pećnici peče 5 minuta i poslužuje toplu.

Budući da u trenutku kada smo naletjeli na Jelenin recept (i odmah ga odlučili isprobati), pri ruci nismo imali dovoljno brašna tipa 00, koje inače koristimo za pripremu pizze, odlučili smo eksperimentirati s pirovim brašnom. Koristili smo duplu količinu svih sastojaka kako bismo napravili dvije pizze i slijedili Jelenin postupak. Cijela stvar je prilično jednostavna ako se za vrijeme dizanja i preklapanja ionako nalazite kod kuće (i u kuhinji) pa ne trebate previše razmišljati o vremenu uloženom u sam proces. Naime, samo preklapanje oduzet će vam ravno jednu minutu te ga možete obaviti u pauzi od čišćenja, kuhanja umaka za pizzu ili miksanja kolača.

image
Jelena Markota

Tijesto je nakon cijele noći provedene u hladnjaku i tri preklapanja koja smo napravili idućeg dana izgledalo fantastično, mekano i prepuno mjehurića te se njime prilično lako baratalo. Kako smo pizze odlučili peći u gusanim tavama, kada smo jednu po jednu oblikovali, tada smo na laganu vatru na štednjak stavili i tave. Tijesto smo oblikovali prema Jeleninim uputama, a potom u zadnji tren tavu posipali s malo kukuruznog brašna kako se ne bi zalijepilo za dno. Jelena nam je kasnije otkrila kako ona koristi neprianjajuću tavu i nije imala potrebe za dodatnim brašnjenjem tave, no kako se, osim kukuruznog brašna, za ovu svrhu može koristiti i semolina.

Prazno tijesto prebacili smo na vruću tavu, dodali već unaprijed pripremljen nadjev, pekli 2-3 minute pa sve zajedno prebacili u pećnicu na 275 stupnjeva, na 5-7 minuta. Pizzu smo stavili na najnižu rešetku i bila je gotova ekspresno. Tijesto se lijepo napuhalo, mjehurići su poprimili zlatnu boju, a rub pizze postao je divno prozračan. Pizzu smo na kraju poprskali s malo maslinova ulja, izvadili iz tave, narezali i poslužili još vruću.

image
Privatna Arhiva

Na kraju smo zaključili kako je ova količina tijesta u kombinaciji s nadjevom više nego dovoljna za jednu osobu te kako ćemo pizzu po ovom receptu u svojoj kuhinji zasigurno ponoviti.

Budući da smo se prilično zainteresirali za ovaj način pripreme pizze, Jelena nam je u kratkom razgovoru otkrila i kako će ovog svibnja, u suradnji s cheficom Ivanom Bekavac, organizirati radionicu pizze u Pisarovini. Na radionici simpatičnog naziva "Pizzarovina" polaznici će imati prilike degustirati četiri različite pizze te naučiti tehniku kako bi dobru pizzu mogli pripremati i u vlastitoj kuhinji. Sve detalje Jelena će objaviti na svojim društvenim mrežama pa svakako zapratite njezin Instagram profil eardur.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. ožujak 2024 16:00