VINSKA INSTITUCIJA

Novi podrum obitelji Tomac doista je poseban, a uskoro će na tržište predstaviti i novo vino

 Ivan Dimnjaković, Dsgn Studio
Gotovo je sigurno kako će novi podrum biti u potpunosti spreman do ovogodišnje berbe. Pročitajte više o samom projektu

Sad je već gotovo sigurno kako će novi podrum obitelji Tomac biti spreman za ovogodišnju berbu. Riječ „gotovo“upotrijebljena je isključivo zbog ostavljanja prostora nepredviđenim situacijama koje se u završnoj fazi izgradnje mogu dogoditi.
Posjetili smo ih jedne subote u veljači, a pri samom dolasku na njihovo imanje s lijeve strane postojeće vinarije pogled vam plijeni doista ogromno zdanje na 500 četvornih metara gdje će se smjestiti novi podrum obitelji Tomac. Projekt je sufinanciran od strane Europske unije, a potpisuje ga arhitektonski studio „Dva arhitekta“ koji u svom portfoliju ima i impresivnu zgradu Vinarije Galić. Već pri prvom pogledu na novu vinariju, jasno vam je kako je novi podrum preslika njihove filozofije proizvodnje vina. Cijelo zdanje odiše jednostavnošću, a nenametljivim linijama i upotrebom prirodnih materijala poput drva i slame jasno vam je da žive i rade u potpunom suživotu s prirodom.

Naime, već nekoliko godina bave se isključivo biodinamičkom proizvodnjom vina plasirajući na tržište proizvode napravljene na najvišem stupnju organske i ekološke proizvodnje. Trenutno rade na dobivanju Demeter certifikata što je izuzetno zahtjevno. Naime, organizacija Demeter nositelj je biološko-dinamičke proizvodnje od 1920. godine, a riječ je o konceptu međusobne povezanosti tla, biljaka, životinja i čovjeka. Taj certifikat mogu dobiti samo biodinamička gospodarstva na kojima se sadi i radi prateći Mjesečev sjetveni kalendar, a koliko nam je poznato u Hrvatskoj postoji samo jedno takvo gospodarstvo i to obitelji Orehovec u Čakovcu. Trik je i u biodinamičkim pripravcima kojim se tretira tlo. Osim toga vrlo je bitna ravnoteža, a to se posebno očituje u riječima Martine i Tomislava Tomca kad kažu kako su oni zapravo u službi vinograda. Njihova filozofija je da se vino proizvodi u vinogradu, gdje živi i diše. Ne koriste herbicide. U potpunosti vjeruju u ekološki pristup. Ne otkupljuju grožđe od kooperanata već rade s grožđem isključivo s vlastitih posjeda. Neki kažu i kako postoje dani koji nisu pogodni za rad na zemlji, a to posebno vrijedi za vrijeme pomrčina, konjunkcija i opozicija. Nama je to pomalo nestvarno za povjerovati jer imamo osjećaj kako je gospodin Tomac zapravo 24 sata u vinogradu. Za našeg dolaska uspio je odvojiti tek nekoliko minuta slobodnog vremena, već najavljujući kako se mora vratiti na posao.

image
Berislava Picek/Cropix/

Odluka o izgradnji novog podruma, došla je potpuno prirodno i kao nužnost. Naprosto, je prostor za skladištenje postao premalen za njihove količine, a svaka boca koju proizvedu zahtjeva brigu. Osobno najzanimljiviji dio novog podruma uz prostran otvoren dio na samom krovu gdje će moći održavati degustacije jest podzemni dio koji je dugim prolazom povezan sa „starim“ dijelom vinarije. Ondje će također biti smjestiti i svoja arhivska vina.

image
Berislava Picek/Cropix/

Osnovni kriterij novog podruma bio je funkcionalnost. Jasno vam je kako se radi o impresivnom zdanju, ali ono nije nabrijano nepotrebnim elementima ili kičem. Novi podrum je upravo onakav kavi su Tomčevi i njihova vina. Neki će reći jednostavni, ali u ovom slučaju sugerira na onu profinjenu jednostavnost koju je toliko teško postići. Kad bi nam netko rekao da ga osvojimo jednom čašom vina uopće ne poznajući ukus osobe to bi bio vrlo vjerojatno dobro ohlađen Tomčev Diplomat (na pamet nam trenutno pada još cijeli niz perjanica iz njihove vinarije). Isti taj Diplomat uvršten je na listu šest pjenušaca svijeta koji su obilježili 2016. godinu po Decanterovom izboru. Oni ne rade vino za publiku jer njihova vina odavno imaju nemali broj ljudi koji su nepopravljivo zaljubljeni u njih. Ne slijede trendove i nećemo pogriješiti ako kažemo da ih stvaraju. Još 1987. napunili su crni vetlinec u boce i stavili ga na tržište, a s proizvodnjom pjenušaca kreću još davne1992. godine. Prvi su krenuli s proizvodnjom pjenušca iz gruzijskih amfora, a na Decanterovom festivalu pjenušavih vina pohvalio ih je i veliki Steven Spurrier, jedan od glavnih Decanterovih autora. Uskoro na tržište plasiraju i nova vina koja s nestrpljenjem iščekujemo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 16:10