PIŠE SAŠA ŠPIRANEC

Ovo su najljepši primjerci dalmatinskih roséa iz 2020., a najbolje od svega jest da nisu skupi

 Markswallow
Među budget roséima možete naći izvrsna vina, imamo popis koji želite spremiti na sigurno

Dalmacija prednjači u broju etiketa kada su ružičasta vina Hrvatske u pitanju. Klima i tlo te brojnost i svojstva lokalnih crnih sorata su slični onima iz južne Francuske, odakle dolaze najbolja ružičasta vina na svijetu, i daju Dalmaciji očitu prednost u odnosu na druge vinske regije Hrvatske. Dalmatinski vinari je zasad dobro koriste jer uz količinu i broj etiketa vina od rosea proporcionalno raste i njihova kvaliteta. Osim kvalitete, Dalmacija danas nudi i dobar raspon cijena, pa se među vrlo visoko ocijenjenim vinima sada mogu naći i ona od samo četrdesetak kuna. Praksa proizvodnje ružičastog vina kao nusproizvoda crnog (ili, bolje rečeno, lošeg crnog) je sve rjeđa pojava jer vinari shvaćaju da rosé postaje ozbiljna tržišna kategorija u kojoj će opstati samo oni s najboljim omjerom cijene i kvalitete, kao i s primjerenim dizajnom dostojnim restoranskih stolova.

Dalmatinski rose ne može se svrstati pod zajednički nazivnik jer različiti dijelovi Dalmacije uzgajaju drugačije sorte i ne dijele iste mikroklimatske uvjete. Dijelovi Dalmacije i/ili sorte koji zasad pokazuju najviše potencijala za proizvodnju roséa, kao i vinari koji se ističu osobito dobrom kvalitetom slijede u nastavku.

1. Roséi sjeverne Dalmacije

Od svih dalmatinskih vinogorja, sjeverna Dalmacija najviše sliči provansalskim položajima. Vinogradi su uvučeni u unutrašnjost, klima je gotovo identična, sortiment je ponekad isti zahvaljujući prisutnosti sorata s područja Rhone i Provanse, poput grenachea i syraha, u ovom dijelu Dalmacije, a ponekad je različit zbog domaćih sorti poput plavine, ali i dalje je stilski vrlo sličnog izričaja s onima najcjenjenije regije za rosé na svijetu. Ružičasta vina sjeverne Dalmacije su uglavnom suha, s obiljem voćnih aroma te sa živim kiselinama koje im daju osvježavajući karakter. Također kao i provansalska, često dolaze kao blend više sorti.

Fiolić, Rosé 2020.

Cijena: 84 kn
Kvaliteta: 88/100


Rosé vinarije Fiolić živo svjedoči tu stilsku sličnost zadarsko-biogradskog zaleđa s Provansom. Dobiven je od sorti plavina 60 posto i grenache 40 posto. Bljeđe je nijanse svijetlo ružičaste boje. Miris obilježavaju živa voćnost i obilje jagodičastog voća, a okus karakteriziraju sočnost i svježina te čiste i bogate arome crvenog voća na retrookusu.

Uz hranu kao što je rižoto s tikvicama, rižoto s povrćem i musaka s piletinom.

image
Fiolić - Rose


2. Rosé od crljenka kaštelanskog - tribidraga

Tribidrag je jedna od najpoželjnijih sorti za rosé jer dolazi rano, lako nakuplja sladore u grožđu i uvijek dobro čuva kiseline. K tome je još i solidno rodan. U Kaliforniji, gdje je kao sorta stekao slavu, od njega rade najpopularniji američki rosé naziva White Zin, koji je obično polusuho ili poluslatko vino ružičaste boje, a u Dalmaciji se još uvijek pretežno radi kao suho vino. Upravo za slađe varijante roséa tribidrag predstavlja idealnu sirovinu zbog spomenutih kiselina koje lijepo uravnotežuju slatkoću.

Vuina, Crljenak kaštelanski rosé 2020.

Cijena: 80 kn
Kvaliteta: 86/100


Jedan od pouzdanijih roséa od tribidraga redovno dolazi iz vinarije Vuina u Kaštelima pokraj Splita. Obično je, kao i u ovom slučaju, mekanije, a zatim i nešto dublje i življe crvenkasto-ružičaste boje. U ustima je živahan i sočan, s blagim dodirom slatkoće. Na nosu je intenzivan, miriši na crveno voće s malo primjesa višnje u pozadini. Najatraktivniji je na finišu gdje ostavlja retrookus pun jagoda i trešanja, s nekom voćnom slasti kao zadnjim dojmom. 12,5% alk.

Uz hranu kao što su piletina i puretina s roštilja, svinjski kotleti, tjestenina s lisičarkama, vrganjima, pancetom i prženom kaduljom.

image
Vuina - Crljenak Rose


3. Roséi Vrgorca i Imotskog

Ružičasta vina dalmatinskog zaleđa znaju biti neodoljiva zbog svog nježnog karaktera. Ovdje su alkoholi u pravilu umjereni, arome intenzivne, a okus blag. Plavina ili plavka je kao sorta čest izbor za rosé, kao i merlot, najzastupljenija internacionalna sorta ovog kraja. Kad dolaze u blendu, sjajno se dopunjuju i tvore vrlo šarmantna vina za svakodnevnu upotrebu.

Govorko, Đelozija 2020., Vrgorac

Cijena: 40 kn
Kvaliteta: 88/10


Vinarija Govorko se već nekoliko godina zaredom ističe kao izvanredan proizvođač ružičastog vina. Rade prekrasan rosé nježnog okusa, nepobjedivog omjera cijene i kvalitete, koji odiše sočnošću i voćnošću. Đelozija je blend sorti plavina i merlot. Bljeđe je ružičaste boje. Intenzivnog, čistog i postojanog mirisa na maline, herbalnost i bijele šljive. Vitkog je tijela, atraktivno sočan, s obilnim crvenim voćem i svježinom na retrookusu. Trošiti ga tijekom toplih proljetnih i ljetnih mjeseci kao idealno osvježenje. 12,0% alk.

Uz hranu kao što su rižoto s kozicama, piletina s povrćem u woku i dagnje na buzaru.

image
Govorko - Đelozija


4. Roséi Hvara, Pelješca, Brača, Visa i drugih osunčanih kraških položaja

U dijelu Dalmacije slavnom po crnim vinima od plavca malog proizvodnja roséa je sve češći izbor. Nekada dolazi kao nusproizvod dobiven odlijevanjem dijela vina prije maceracije kako bi se dobila još veća koncentracija crnog vina, a nekada se radi ciljano, obično nešto ranije berbe od grožđa za crno vino ili, pak, sa zaklonjenijih ili inferiornijih položaja kako bi vino sačuvalo svježinu i sočnost te malo niži alkohol. Plavac mali se pokazuje kao izvrstan materijal za rosé, puno je aromatičniji nego kad dolazi kao crno vino, a opet posjeduje svoju tipičnu mediteransku zrelost i punoću. Posljednjih nekoliko godina, otkad se rosé sve više radi ciljano, radi postizanja boljeg balansa, a sve manje kao nusproizvod, kvaliteta stalno raste.

Pavičić, Rosé 2020.

Cijena: 54 kn
Kvaliteta: 87/10


Pavičić je novo ime s otoka Hvara, očito s ozbiljnim ambicijama, osobito kad je plavac mali u pitanju, i s čijim ćemo se vinima u budućnosti najvjerojatnije još dosta sretati. Sada su napravili jedan jako fini rosé od plavca malog, koji obiluje sočnošću i brojnim voćnim aromama iz zone crvenog voća, s naglaskom na šumske jagode, kao i s primjesama mirisnih sorti jabuka poput crvenog delišesa. Mekanog je i podatnog okusa, s puno voćne slasti i blagim dodirom slatkastosti. 12,5% alk.

Uz hranu kao što su salata caprese, plava riba s gradela, pileći batci s roštilja i slično.

image
Pavičić - Rose


5. Roséi Komarne

Vinogorje Komarna posjeduje vlastitu mikroklimu zbog koje su njeni plavci obično elegantniji od onih s Dingača ili s hvarskih plaža, a opet posjeduju više karaktera i intenziteta od plavaca iz polja iz unutrašnjosti srednjodalmatinskih otoka ili poluotoka Pelješca. Ta se razlika jednako tako vidi i u ružičastim vinima. Roséi Komarne posjeduju suptilnu aromatičnost koja jako podsjeća na onu provansalsku, s brojnim mediteranskim biljem i cvjetnim notama koje dolaze nakon prvobitne svježe voćnosti. Stoga možda i više od drugih dalmatinskih roséa, ili čak jedini, ukazuju na mogućnost dozrijevanja i čuvanja vina nešto dulje od samo jedne sezone.

Volarević, Rosé La chic! 2020.

Cijena: 72 kn
Kvaliteta: 88/10


Jedan od najpopularniji južnodalmatinskih roséa i u ovoj godini u potpunosti ispunjava očekivanja. Dobiven je od sorte plavac mali. Nježne i blijede je ružičaste boje. Suptilnog voćno-cvjetnog mirisa, s asocijacijom na crveno voće. Laganog i osvježavajućeg okusa, mekanog i sočnog na prvi dojam, ali intenzivnog i dugačkog trajanja. Kako se razvija u ustima, od sočnosti se odmiče prema svježini i mineralnosti, a najljepši dio mu je retrookus, živ, intenzivan i pun aroma.

Uz hranu kao što su skradinski rižoto, svinjetina s povrćem u woku, dagnje na buzaru i piletina s roštilja.

image
Volarević - La Chic
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. ožujak 2024 01:29