Tradicionalno, ali malo drugačije

Novi MasterChef sudac Mario Mihelj skuhao nam je fantastičan pileći paprikaš, svoje omiljeno jelo

Prije nego što smo doznali da će head chef zagrebačkih restorana Maredo i El Toro biti nova zvijezda popularnog televizijskog kuharskog showa, otkrio nam je drugu tajnu - što se u njegovoj obitelji najradije kuha

Premda bi neki možda pomislili kako chefovi i kod kuće kuhaju jela u izvedbama kako to čine u svojim restoranima, mogli biste se iznenaditi. Nerijetko smo u društvu nekih od naših ponajboljih chefova znali čuti kako im je najveći gušt "omastiti bradu" domaćim pohanim picekom ili otočkom janjetinom s ražnja, kako jedva čekaju ljeto da se izguštaju u tjestenini s domaćom šalšom ili juhi od kamena te da najradije za doručak ili večeru pojedu puru s domaćim mlijekom ili žgance po receptu kako im ih je pripremala baka.

image

Za ovo je jelo chef Mihelj koristio domaće pile

Berislava Picek/Cropix

Tako se i u obitelji Marija Mihelja, head chefa zagrebačkih restorana Maredo i El Toro, kojeg ćemo u novoj sezoni MasterChefa gledati u ulozi jednog od članova žirija, ne pripremaju samo steakovi ili sushi po kojima su njegovi restorani, između ostalog, poznati.

Kada smo dogovarali ovo snimanje, Mario je odmah pristao želeći podijeliti s našim čitateljima ne jedan već dva recepta za svoja omiljena jela. Ona su, kako nam je otkrio, comfort food ne samo njemu već i njegovoj obitelji koju uz suprugu Saru čine i njihovo troje djece - Hana, Grga i Rudi. Kuhajući s nama jedno od tih jela, popularni zagrebački chef otkrio nam je i kako je recept kad je postao otac počeo raditi onako kako ga je njemu kad je bio dijete radila njegova baka Slavka.

"Ovo jelo sam zapravo zavolio raditi jer je jelo moje obitelji, od moje bake iz Slavonije gdje smo kao djeca znali provoditi i po dva mjeseca. Moji roditelji su puno radili pa smo na more išli vrlo kratko i ostatak ljeta provodili kod bake. Baka je cijelog života imala kokoši, guske i patke, pa se radila domaća tjestenina i radio se pileći paprikaš. Meni je to jelo priraslo srcu i htio sam to jelo prenijeti i na svoju djecu", ispričao nam je Mihelj.

Danas ovako pripremljen paprikaš pripremaju rado i često, kaže, baš kao i domaću tjesteninu. Iako vrlo slično onome što očekujemo od tradicionalno pripremljenog pilećeg paprikaša, razlikuje se u jednom malom detalju koji bi vas mogao oduševiti, jer nas je.

U nastavku pogledajte kako to radi chef Mario Mihelj.

Za ovaj recept vam donosimo sastojke u nastavku, a pripremu i dodatne savjete potražite u video receptu.

PILEĆI PAPRIKAŠ CHEFA MARIJA MIHELJA

(za 4 osobe)

Trebat će vam:

pile, cca 2,5 kg
2 veća luka
2 mrkve
3 režnja češnjaka
svježi list peršina, mala vezica
1 žlica dimljene paprike
sol i papar
voda za podlijevanje

image
Berislava Picek/Cropix

Za domaće široke rezance:

400 g brašna, miješano glatko i oštro
3 jaja
2 prstohvata soli
malo vode, po potrebi

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

Kod ovog je jela bitno sve povrće narezati na jednake komade i potom pirjati na umjerenoj vatri dok ne povene. Kad dobije lijepu zlatnu boju treba ga malo podliti s vodom, a kad voda ispari, dodajemo začinjeno pileće meso s kostima i kožom i nježno zapržimo prije nego što ponovno podlijemo.

image
Berislava Picek/Cropix

Kako je mljevena paprika jedan od začina koji ovo jelo čini posebnim, treba istaknuti kako s njom treba biti oprezan. Naime, mljevenu crvenu papriku, u ovom slučaju dimljenu, chef dodajte tek kad podlije piletinu kako ne bi izgorjela i postala gorka.

"Ja koristim dimljenu papriku jer ima tu dimljenu notu koja mi se sviđa u paprikašu. Naravno, u nekim starim receptima je klasična mljevena crvena paprika, pritom su slavonska, baranjska i mađarska naravno najbolje, jer daju najbolje arome i okuse. Koju god da koristite, treba biti jako oprezan da ne izgori. Ja je stavljam u kuhanje, a ne u pečenje jer zna otići u gorko i onda može pokvariti cijeli okus, odnosno jelo", savjetuje poznati chef.

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

A dok se pileći paprikaš krčka poklopljen na srednje jakoj vatri, pripremite domaću tjesteninu, koja savršeno prija uz ovo jelo jer je svilena, meka i doista vraća u djetinjstvo. Trebat će vam tek nekoliko sastojaka koje smo naveli u receptu, a kad ih umijesite u tijesto, razvaljajte ga ručno ili uz pomoć aparata za izradu tjestenine na debljinu i širinu koju volite.

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

SAVJET CHEFA

"Kod ovog je tijesta poželjno, nakon što smo ga umijesili, staviti ga na odležavanje u hladnjak. Jednostavno ga omotajte u prozirnu kuhinjsku foliju i rashladite oko sat vremena", kaže nam Mihelj. A nakon toga, tijesto razvaljajte i režite na željenu širinu.

image
Berislava Picek/Cropix

Ovako pripremljene domaće rezance kuhamo u kipućoj zasoljenoj vodi svega tri, četiri minute. Odnosno, kad voda zavrije, rezanci su gotovi i možemo ih ocijediti.

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

Nakon nekih 45 minuta krčkanja, i piletina je spremna za idući korak. Uzmite duboki lim za pečenje i u njega iz duboke tave u kojoj ste kuhali paprikaš izdvojite samo meso te ga vilicom odvojite od kosti i kože pa natrgajte koliko je moguće. S druge, pak, strane, povrće koje se kuhalo s mesom prelijte u blender i izradite u kremasti umak.

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

U duboku tavu vratite trgano pileće meso, pa prelijte umakom od povrća. Na kraju, ostaje vam samo serviranje. U duboki tanjur stavite kuhanu domaću tjesteninu i piletinu s umakom, a po želji, onako u rustikalnom stilu, jelo posipajte usitnjenim svježim peršinovim listom koji ste sitno nasjeckali.

Dobar tek!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 10:19