PUT ŠIBENSKOG ARHIPELAGA

Talijanski vibe na otoku Kaprije i restoran koji spaja tradiciju i moderan pristup

Neki restorani nude hranu, neki pružaju uslugu, a neki pak stvaraju osjećaj. Novi restoran Capri na otoku Kaprije uspješno je stvorio ono treće - mediteransku magiju koja vas uvjerava da ste negdje daleko od kuće, a zapravo ste u srcu Jadrana

Chef Enrico Krluk nije htio samo otvoriti restoran. Htio je stvoriti destinaciju koja će promijeniti način na koji gosti doživljavaju hrvatski otočni turizam. Rezultat je hibrid koji spaja najbolje od dva svijeta: talijansku eleganciju i hrvatsku autentičnost.

image
/Merlo De Graia

Iz Capria poručuju da zaboravite na klasični koncept "dođi, pojedi, idi". "Capri funkcionira kao mini-resort koji počinje na razini mora. Ležaljke postavljene uz obalu nisu samo ukras - one su poziv gostima da svoj boravak počnu opuštanjem, ne žurbom prema stolu. Bar na srednjoj etaži postao je neplanirani hit sezone donoseći one dobre trenutke koje pamtimo - spontani koncerti saksofonista, DJ setovi koji prelaze u živu svirku, razgovori koji se nastavljaju do kasno u noć. Taj element nepredvidljivosti čini svaki posjet jedinstvenim", kažu u Capriu.

Restoran na vrhu krune kompleksa baca pogled koji se proteže preko cijelog arhipelaga dok domaći gosti chefa Enrica Krluka dolaze željni svjetskih okusa - sushija koji je usavršio u Japanu, tapasa inspiriranih Michelinovim iskustvom na Gran Canariji, internacionalnih okusa koji im omogućavaju putovanje bez micanja s otoka.

image
/Merlo De Graia
image
/Merlo De Graia
image
/Merlo De Graia

Strani posjetitelji pak traže upravo ono što Krluk ima ispred nosa - lokalnu ribu pripravljenu na načine koji pričaju priču ovog dijela Mediterana. Njegova tuna odležana u pčelinjem vosku postala je svojevrsna signature tehnika - spoj tradicije i inovacije koji definira filozofiju restorana. Ta inverzija očekivanja rezultirala je jelovnikom, govore, koji ne pripada ni jednoj kategoriji, a zato pripada svima.

Prisjećaju se kako se ključni trenutak za restoran dogodio na otvorenju sezone. Došao je Stipe Drviš, ne kao gost-zvijezda, već kao Enricov dugogodišnji prijatelj s kojim dijeli strast prema boksu. Njihovi razgovori o zajedničkim treninzima i boksačkim ambicijama stvorili su atmosferu koja definira Capri - mjesto gdje se profesionalnost miješa s pristupačnošću. Takvi momenti nisu slučajni. Oni su odraz Krlukove filozofije da restorani ne služe samo hranu, već stvaraju zajednice. Svaki gost postaje dio priče koja se gradi večer za večerom.

image
/Merlo De Graia

Capri umjesto da pokušava biti "authentically Croatian" za strance ili "egzotičan" za domaće, postao je nešto treće - kozmopolitski prostor koji poštuje svoje okruženje.

Ovaj pristup pokazuje da hrvatski otoci ne moraju birati između tradicije i modernizacije. Mogu biti i jedno i drugo, stvarajući nove identitete koji privlače različite tipove putnika.

Rezervacije su nužne, gosti dolaze brodovima iz Vodica, vlastitim jahtama, ali i sve češće posebno organiziranim izletima - što znači da Capri postaje razlog za putovanje, ne samo opcija kada se već nađete na Kapriju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Komentari (0)

Ovaj članak još nema komentara
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalima društva HANZA MEDIA d.o.o. dopušteno je samo registriranim korisnicima.
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu društva HANZA MEDIA d.o.o. te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima.
04. srpanj 2025 22:47