DOMIŠLJATO

Neobične, kreativne, šarmantne i duhovite arhitektonske kreacije u obliku božićne čestitke

 Evan Chan/Archdaily
Poznato je da se arhitekti jako vole iskazati u što kreativnijem čestitanju nadolazećih praznika

Predaja kaže da je bogati engleski poduzetnik Sir Henry Cole je 1. svibnja 1843. u Londonu naručio prvu božićnu čestitku, koju je za njega izradio i ilustrirao John Callcott Horsley. Središnja slika na čestitci je prikazivala tri naraštaja jedne obitelji kako nazdravljaju primatelju čestitke, a lijevo i desno od nje bili su prizori darivanja hrane i odjeće siromašnima. U početku su na božićnim čestitkama u Engleskoj prevladavali cvjetni ili floralni motivi, te prikazi vila i razni maštoviti prizori kojima se primatelju navještalo proljeće. Prikazi zime ili vjerski motivi tada nisu bili odveć popularni: uslijed razvoja novih materijala i načina izrade čestitki, popularnije su bile one s duhovitim ili sentimentalnim slikama djece.

Na Božić 1873. američki je nakladnik Louis Prang počeo litografski izrađivati čestitke za englesko tržište, a godinu poslije njegova je tvrtka počela prodavati božićne čestitke i u Americi. Budući da je bio prvi nakladnik koji je takve čestitke ponudio američkim kupcima, Louisa Pranga katkada nazivaju i "ocem američke božićne čestitke".

image
Nick Miners/Ema Ayers

Ovaj trend slanja božićnih čestitku s vremenom je ušao u sve slojeve društa i danas iako je u velikom dijelu bar u onom izvornom obliku, mnogi ne odustaju od njega i darovali su mu novi život, ali u elektronskom obliku. U vrhu ljubitelja božićnih čestitki svakako su se našli arhitekti i dizajneri pa stoga nije neobično da većina poznatih svjetskih arhitektonskih i dizajnerskih web portala već niz godina u ovo vrijeme pred Božić imaju običaj organizirati natječaj za najbolju arhitektonsku božićnu čestitku.

image
Pinterest
image
Archdaily/Limit Studio
image
Irma Velkovska

Tko dobro poznaje i jedan arhitektonski studio ovo mu neće biti ni malo čudno jer arhitekti su nadaleko poznati po tome kako vole kreativno čestitati nadolazeće blagdane svojim suradnicima i prijateljima, a kad se u to sve još uplete njihova ljubav prema natječajim dobije se savršen spoj.

image
Pinterest
image
Pinterest
image
iStock by Getty Images
image
Dreamstime

Među kreativnm rješenjima pronašli smo neke doista šarmantne primjere, od detaljnog nacrta štalice do arhitektonskog viđenja promjena koje je prošla božićna jelka kroz povijesne stilove arhitekture.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 14:07