edukativno

Nova riječka atrakcija “Balthazarov Uragan”: Stari brod Uragan oplemenjen dječjim igralištem

Benussi&theFish
Balthazarov Uragan interaktivna edukativna instalacija na lukobranu Molo Longo

Iz Rijeke nam stiže jedna lijepa vijest: stari brod Uragan, koji je odigrao važnu ulogu pri obnovi riječke luke nakon Drugog svjetskog rata, a sada je izvađen iz mora te smješten na omiljenoj gradskoj šetnici, lukobranu Molo Longo, privremenim umjetničkim intervencijama postao je novo mjesto za igru, druženje i učenje.

image
Benussi&theFish

Želja je skrenuti pozornost na pogled na grad jer je upravo vizura Rijeke inspirirala autora omiljenog crtića za izgled Balthazargrada

image
Benussi&theFish

Riječ je o nedavno otvorenom dječjem igralištu, točnije bi bilo reći o umjetničkoj instalaciji naziva “Balthazarov Uragan”, koja svojim izgledom i sadržajem asocira upravo na motive iz popularnog animiranog serijala “Profesor Balthazar”. Lokacija za tu instalaciju nije odabrana slučajno, postavljena je tik do remorkera starog otprilike 130 godina, na šetnici s koje se pruža predivan pogled na grad. A budući da su upravo vizura Rijeke te atmosfera lučkog i radničkoga grada autoru poznatog crtića poslužili kao inspiracija za izgled Balthazargrada, želja je bila skrenuti pozornost šetača i posjetitelja prema vidiku grada Rijeke.

image
Benussi&theFish

Elementi su izrađeni od materijala koji su prikladni za kišu, buru i slanu vodu, a s vremenom će se i na njima, baš kao i na Uraganu, vidjeti tragovi tih ekstremnih vremenskih uvjeta

image
Benussi&theFish

PRIJESTOLNICA KULTURE

Instalacija namijenjena ne samo najmlađim Riječanima, nego i njegovim roditeljima, nonama i nonićima, koji se žele malo odmoriti, ljuljati ili, pak, uživati u pogledu, nastala je u sklopu projekta “Balthazargrad” u okviru suradnje programskih pravaca “Dječja kuća” i “Slatko i slano” u sklopu projekta “Rijeka 2020. - Europska prijestolnica kulture”.
Dizajn instalacije osmislio je kreativni studio Benussi&theFish, a suradnja je nastala uz podršku Poslovnog kluba PartneRi koji su podržali te omogućili osmišljavanje i realizaciju instalacije, Lučke uprave Rijeka, Pomorskog fakulteta, prof. dr. sc. Roberta Mohovića, tvrtke Ultra link i Caparol te Zagreb filma.

image
Benussi&theFish

- Ekipa iz programskih pravaca ‘Dječja kuća’ te ‘Slatko i slano’ vidjeli su potencijal u malo drukčijem pristupu promišljanju dječje okoline koji provlačimo kroz naš Tink Things brend sensory friendly namještaja za djecu, zbog čega smo krenuli u ovu veselu suradnju - do nekog malo drukčijeg dječjeg igrališta. Zadatak je bio iskoristiti sve prednosti lokacije te, poštujući zadane okvire, oblikovati prostor na način da bude i umjetnička instalacija koja educira o povijesti broda Uragan, i prostor za igru i odmor - a sve uz referencu na crtani film ‘Profesor Balthazar’. Moram priznati da je crpiti inspiraciju za dizajn iz omiljenog crtanog filma iz djetinjstva bilo divno i zabavno iskustvo - kaže Dorja Benussi iz studija Benussi&theFish.
Instalacija je osmišljena tako da kroz multisenzorno iskustvo i igru vodi kroz priču o povijesti broda Uragan prožetu fiktivnim elementima i Baltazarovskim utopijskim vrijednostima.

image
Benussi&theFish

Posjetitelji se mogu upoznati s poviješću remorkera starog 130 godina kroz promišljanje važnih društvenih, a zapravo baltazarovskih tema, kao što su predrasude, strah, razumijevanje i zajedničko rješavanje problema

image
Benussi&theFish

ZABAVNE ILUSTRACIJE

- Ovakav edukativno-fiktivni model koji je tekstualno oblikovala naša Barbara Bokulić posjetiteljima omogućuje upoznavanje s poviješću omiljenog broda kroz promišljanje važnih društvenih, a zapravo balthazarovskih tema, kao što su predrasude, strah, razumijevanje, timski rad i zajedničko rješavanje problema. Sve je podržano prepoznatljivim i zaigranim ilustracijama Valentine Broštean, a istovremeno nudi multisenzorno iskustvo koje ističe elemente priče potičući razumijevanje, ali i potiče posjetitelja na “povratak u vlastito tijelo”, uzemljenje, smirenje, razigranost i u konačnici blisku interakciju s ljudima - objašnjava.
Elementi instalacije izrađeni su u kombinaciji aluminijskih, drvnih, gumenih i spužvastih materijala, koji su prikladni za korištenje u ekstremnim vremenskim uvjetima, kao što su česte kiše, bura i slana voda.

image
Benussi&theFish

image
Benussi&theFish

- Kao što se i na samom brodu vide tragovi tih nimalo nježnih uvjeta, vidjet će se i na našoj instalaciji. No nekoliko mjeseci, koliko je njezin boravak planiran na Molo Longu, instalacija bi trebala biti ugodna za korištenje, a onda će se uz ‘osvježavanje’ potencijalno premjestiti na neku drugu lokaciju - zaključuje Dorja.

Više na: www.benussiandthefish.com

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 09:16