Veliki potrošač

Uštedite novac i energiju u kupaonici: što ako nemate prozor i koji je materijal najbolji?

 PROMO
Ekološki prihvatljiva kupaonica može se činiti kao nemoguća misija, no u stvarnosti je dovoljno uvesti tek nekoliko ključnih promjena

Bilo za osobnu higijenu ili pak šminkanje, popravljanje kose i brijanje, kupaonica je jedna od važnijih prostora u našim životima čije funkcionalnosti često koristimo. Upravo iz tog razloga, korištenje kupaonice i naše svakodnevne rutine ujedno mogu direktno utjecati na okoliš. Dizajn ekološki prihvatljive kupaonice pomoći će smanjiti taj učinak odmah na izvoru, čineći svakodnevne aktivnosti učinkovitijim i manje rasipnim. Istaknuli smo neke od načina na koje možete dizajnirati ekološki prihvatljivu kupaonicu u svom domu, tako da možete početi voditi održiviji način života, a i dalje uživati u svim pogodnostima modernog prostora.

1. Eko stil i dizajn

Naš svakodnevni izbor može imati širok utjecaj na okoliš. Kada je riječ o postizanju ekološkog kupaonskog prostora, važno je uzeti u obzir ne samo trajne uređaje, već i svoje privremene proizvode. Razmislite što se događa s predmetima u vašoj kupaonici kad završite s njima. Možete li ih ponovno upotrijebiti ili napuniti? Jesu li biorazgradivi? Pokušajte nabaviti reciklirane pločice te bacite oko na proizvode od bambusa. Bambus je savršen ekološki izbor za vašu kupaonicu. On je obnovljiv, izdržljiv materijal i umjesto da uvene nakon što je posječen on se regenerira.

Proizvode od bambusa možete pronaći svugdje, od toaletnog papira, ručnika, pa čak i kupaonskih garnitura. U cijeloj kupaonici koristite što više prirodnog materijala. Isprobajte dekorativnu mahovinu za kupaonicu, najnoviji eko-trend koji unosi prirodu u zatvorene prostore. Posebno dizajnirani hansgrohe mlaz PowderRain napravit će uštedu svojim mikrokapljicama koje smanjuju nepotrebno prskanje u kupaoni uz savršen komfor tuširanja jer se mikrofine i lagane kapljice nježno obavijaju oko Vašeg tijela. Za vas to također znači: manje nepotrebnog trošenja vode zbog efikasnijeg tuširanja te manje tragova kamenca i manje čišćenja = ušteda.

To je kvaliteta koja se cijeni u svakoj kupaonici. A osobito kod otvorenih tuševa koji su danas u trendu. Odabir kvalitetnih proizvoda za vašu kupaonicu od samog početka sprječava da više predmeta završi na odlagalištu otpada, štedi na resursima za zamjenu, a zauzvrat vam štedi vrijeme i novac.

image
PROMO

2. Rasvjeta

Upotreba prirodnog svjetla što je više moguće može vam pomoći da smanjite potrošnju energije. Riješite se roleta preko prozora i pustite prirodno svjetlo. Za privatnost, jednostavno zamijenite prozirne prozore matiranim staklom ili koristite matirani film kao povoljnu alternativu. Ujedno, dodavanje krovnog prozora fantastičan je način da dodate dodatni proboj svjetlosti. Viseće veliko zrcalo također će vam pomoći odbiti prirodnu svjetlost i stvoriti svijetli, otvoreni prostor. Jednostavno, pokušajte postići protok prirodnog svjetla u vašoj kupaonici, na taj način ne samo da ćete uštedjeti, već ćete se napuniti prirodnom energijom. Ako nemate prozore u svojoj kupaonici, uštedjeti možete i sa štednim žaruljama koje troše čak do 80 posto manje energije te traju čak 5 do 8 puta duže od klasičnih žarulja.

3. Grijanje

Grijanje je važan čimbenik kada je u pitanju održavanje higijenske i udobne kupaonice. Neučinkovit sustav grijanja može skupo koštati i vaš džep i okoliš, zbog čega su infracrvene grijaće lampe dobra dugoročna opcija. One trenutno emitiraju toplinu, tako da nije potrebno dugo vrijeme za zagrijavanje već ćete moći bezbrižno uživati u toploj kupci bez straha od kasnijeg promrzavanja zbog velike razlike u temperaturi. Dodatno, možete pokušati i sa konvektorskim grijalicama koje se oslanjaju na prirodno cirkuliranje zraka kako bi ga što učinkovitije zagrijale. Konvektorska grijalica uzima hladni zrak s dna prostorije, šalje ga kroz grijač koji taj zrak zagrijava te ga potom ispušta kroz gornji otvor. Takvo kruženje zraka omogućuje da se prostorija brzo zagrije.

4. Ventilacija

Učinkovita ventilacija od vitalnog je značaja za održavanje kupaonice. Nakupljanje pare može uzrokovati rast plijesni, što nije samo loše za vaše zdravlje, već vam može pokvariti boju i uništiti fuge između pločica. Kvaliteta zraka je presudna, pogotovo ako vaša kupaonica nema prozor koji možete otvoriti, pa zamijenite svoj standardni ventilator modelom koji ima stražnje poklopce za propuh. Ne samo da će ovo rješenje spriječiti izlazak toplog zraka, već će minimalizirati vaše troškove grijanja i hlađenja, što može pridonijeti energetskoj ocjeni vašeg doma.

5. Zeleno tuširanje

Gubitak vode jedan je od ključnih čimbenika koji pridonosi pritisku na našem planetu, a najgori krivac u vašem domu je kupaonica. Osim kraćeg tuširanja, najlakši način za postizanje učinkovitosti je postavljanje eko uređaja za tuširanje. To će omogućiti nizak protok vode, ali neće ugroziti pritisak. Vaš zahod također troši više vode od vašeg tuša ili perilice rublja, pa uložite u sustav dvostrukog ispiranja koji će vam pomoći smanjiti potrošnju vode. Miješalice i tuševi marke hansgrohe koji su opremljeni tehnologijom EcoSmart troše do 60 posto manje vode od uobičajenih proizvoda. Osim toga, zbog manje potrošnje tople vode troši se i manje energije. Zbog toga su emisije ugljikovog dioksida manje, baš kao i troškovi. Više informacija o proizvodima možete pronaći na sljedećem linku.

image
PROMO

image
PROMO

6. Proizvodi za čišćenje

Oštre kemikalije prevladavaju u većini naših svakodnevnih proizvoda za čišćenje u kućanstvu. Pronalaženje alternativa sprječava vašu obitelj da bude izložena tim otrovnim sastojcima i pomaže u smanjenju štetnih tvari u našim dišnim putevima. Upotpunite svoj ormarić organskim sredstvima za čišćenje, kao i proizvodima za uljepšavanje. Također možete koristiti prirodne, cjenovno pristupačne sastojke kao što su bijeli ocat i soda bikarbona za istinski eko friendly čišćenje vašeg omiljenog kutka za opuštanje.

image
iStock

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 15:22