POSLJEDICE POTRESA

Započinje borba za obnovu sela i poljoprivrednih gospodarstva nakon razornog potresa

Nakon potresa mnogim poljoprivrednim gospodarstvima je potrebna hitna pomoć. Ministarstvo je već izdvojilo 34 milijuna kuna potpore.
Poljoprivredno gospodarstvo Mare Sesto u Glini. Vlasnia spava u kombiju nakon što joj je potres uništio kuću.
 
 Zeljko Hajdinjak/Cropix

Sve je nestalo u samo pet sekundi, govore mnogi koji su doživjeli razorni potres proteklog tjedna od 6,2 stupnja po Richteru. Kao što su mnogi izgubili svoje domove, poljoprivrednici trpe velike štete na svojim gospodarstvima na području Gline, Siska i Petrinje. Prvo šok, a zatim osjećaj straha, nemoći i tuge prevladao je među mnogim obiteljima. Uništenje od potresa sada prijeti regiji koja bi mogla osjetit još veće probleme s kojima se suočavaju ruralna područja poput: nezaposlenosti, manjka infrastrukture, siromaštva. To će u konačnosti samo ubrzati proces depopulacije sela. No, Ministarstvo i poljoprivredni sektor već su investirali kako bi spriječili daljnju štetu.

U nedjelju 3. siječnja ministrica poljoprivrede Marija Vučković je s predsjednikom Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) Mladenom Jakopovićem posjetila veterinarsku stanicu, obiteljska poljoprivredna gospodarstva te drvno-prerađivačke tvrtke pogođene potresom u Petrinji i okolici. Ovoga tjedna započinje žurna isplata izravnih plaćanja u vrijednosti 35 milijuna kuna za 14 tisuća poljoprivrednih gospodarstava RH na područjima stradalima u potresima i poplavama.

Ministrica je izjavila da će svi poljoprivredni proizvođači i PG-ovi na pogođenim ''područjima koji su u potrebi dobiti pomoći''. Nekoliko timova Uprave za stručnu podršku Ministarstva poljoprivrede i HAPIH-a kontinuirano kontaktiraju i obilaze poljoprivrednike na pogođenim područjima kako bi se čim prije utvrdio obuhvat šteta i potreba na terenu te promptno pružila pomoć.

- Naši savjetnici su kontinuirano na raspolaganju na terenu, pojačavamo broj ljudi u timovima, uspostavljeni su i ubrzani sustavi prikupljanja donirane hrane za životinje u suradnji s Hrvatskom poljoprivrednom komorom koja je osigurala brojne donacije. Imamo lokacije za mjesta za prijem i otpremu u Glini i Petrinji, odakle je već distribuirano gotovo 14 tona hrane, a radimo na uspostavi novih. Vrlo brzo će se izraditi programi potpore za drvoprerađivače na području pogođenom potresom“, rekla je ministrica.

Od 587 do sada kontaktiranih PG-ova, njih 264 ima manje ili veće štete, a uglavnom se radi o stočarskim gospodarstvima. Osiguran je smještaj kapaciteta 1.400 goveda na farme u Križevcima, sa 6 gospodarstava na kojima nije bio moguće adekvatno zbrinuti stoku premješteno je 67 grla na druge farme te je zabilježeno uginuće 20 peradi, jedne krave i jedne ovce. Administracija Ministarstva poljoprivrede već radi na realizaciji financijskih alata pomoći oštećenim poljoprivrednicima i izradi novog Natječaja operacije 5.2.1. „Obnova poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala“ na koji će se poljoprivrednici s potresom pogođenih područja imati priliku prijaviti već u veljači kada će procedure biti dodatno pojednostavljene i ubrzane, kako bi pomoć stigla čim prije.

Istovremeno, HPK je apelirao na bankarski sektor u Hrvatskoj da se solidarizira s poljoprivrednicima koji su nastradali u katastrofalnom potresu te da ne vrše bilo kakve obustave isplata (po bilo kojoj osnovi - krediti, ovrhe, različite naknade i dr.), potpora koje će pogođenim poljoprivrednicima žurno sjesti ovih dana na njihove račun, navode u svojem priopćenju. Predsjednik HPK-a Jakopović izjavio je da bi poslovna politika svake banke koja djeluje na hrvatskom tržištu trebala biti usklađena s trenutno ''teškom situacijom'' koja je zadesila poljoprivrednike na područjima koje je ''pogodio katastrofalan potres''.

''Naši poljoprivrednici spremni su ispunjavati svoje redovne obveze prema svojim bankama, a naš je apel da se banke sada solidariziraju i da imaju više senzibiliteta prema nastradalim poljoprivrednicima i njihovom poljoprivrednom potencijalu, zbog čega bi svaka obustava ili naplata troškova u ovom trenutku bila loša za poslovanje poljoprivrednika i nedopustiva. Vjerujemo da će nas banke u Hrvatskoj podržati u namjeri da se poljoprivrednicima u ovom teškom trenutku olakša život i poslovanje te da im neće dodatno otežavati ovu tešku situaciju naplatom njihovih obveza iz ovih žurnih potpora'', izjavio je Jakopović.

Kako bi se ovog tjedna isplatila žurna isplata izravne potpore od 35 milijuna kuna pokrenut je postupak prijevremene isplate proračunskog – hrvatskog dijela izravnih potpora za proizvodnu 2020. godinu, a sredstva se odnose na plaćanje po površini: osnovno, zeleno i preraspodijeljeno plaćanje, mlade poljoprivrednike te proizvodno vezane potpore za povrće, voće i krmno proteinske usjeve te plaćanja područjima s prirodnim ograničenjima i ostalim posebnim ograničenjima.

Navedenu potporu će tijekom siječnja primiti oko 14 tisuća poljoprivrednih gospodarstava s područja pogođenima potresima i poplavama, a koji su podnijeli Jedinstveni zahtjev za potporu u 2020. godini i koji su prošli kontrole Agencije za plaćanja. Hrvatsku poljoprivrednu komoru već su kontaktirale pojedine banke koje su izrazile svoju solidarnost i poslale poruku da će biti partneri i stati na stranu poljoprivrednika te neće vršiti naplate i obustave žurnih potpora.

Za mnoge poljoprivrednika potres je najstresnija situacija koju su dosad doživjeli. Na pitanje što bi za njih bila najveća pomoć odgovor bi bio samo jedan: ''kupiti njihove lokalne proizvode''.

''Ovo je siromašan kraj, lokalna vlast pruža koliko može. Što se tiče države, bilo bi dobro kad bi smanjili ili ukinuli PDV na sve proizvode OPG-a, ali i malih tvrtki i obrta. Bilo bi dobro kad bi se više mladih obitelji odlučilo na život od poljoprivrede, ovdje ima puno neiskorištene zemlje, država bi mogla kreirati programe potpore za pokretanje proizvodnje i život na ovom području, ovaj kraj bi se možda počeo razvijati'', rekao je u intervjuu za Jutarnji list Lovro Lenac, mladi poljoprivrednik iz Hrvatske Kostajnice.

Mnogi poljoprivrednici dijele isto mišljenje ili kako kaže Lenac: ''Moramo naći snage da nastavimo dalje''.

"Financirano u okviru programa Europske unije IMCAP"
Ovaj je projekt financiran uz potporu Europske komisije. Ova publikacija [objava] odražava samo stajalište autora te se Europska komisija ne može smatrati odgovornom ni za kakvu upotrebu informacija sadržanih u njoj.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:43