Ante Cizmic / CROPIX CROPIX
BROJNE POHVALE

KOMENTATOR SN-a OSIM DUVNJAKA SILNO NAHVALIO JEDNOG IGRAČA 'On igra tako inteligentno!'; OPTIMIZAM UOČI DERBIJA 'Oni nemaju strast, koheziju, naboj'

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 17. siječanj 2020. 08:59

Za Sportske novosti piše stručni sukomentator Ivica Obrvan:

Kad se nakon dobro odrađenog prvog kruga mijenjaju grad, atmosfera, dvorana i navijači, uvijek ta prva utakmica nosi i određeni rizik. Na nekim ranijim prvenstvima znalo nas je i koštati, no ovaj put su hrvatski rukometaši rutinski odradili posao protiv reprezentacije Austrije. Znali smo i ranije da smo osjetno bolji od njih, a s ozbiljnim pristupom smo zasluženo pobijedili.

Željeli smo protiv Austrijanaca vidjeti naš pozicijski napad u boljem izdanju nego u prve tri utakmice, to smo i dobili. Vidljivo je bilo poboljšanje našeg napada na obranu 6-0. Još to nije idealno, ali je svakako pokazatelj da smo u usponu u tom segmentu. U napadu smo imali organiziraniju igru.

Uputio bih pohvale vanjskoj liniji, prije svega Luki Cindriću na njegovoj vrlo inteligentnoj igri. Postizao je pogotke, radio viškove, uključivao Stepančića na otvoreni šut. Kad su u igri bili Cindrić i Karačić sa Stepančićem, vidjeli smo nekoliko jako kvalitetnih duplih križanja nakon kojih su slijedili školski udarci. Bilo je i proigravanja na pivota, stvaranja prostora za Mandića...

U stručnom stožeru najbolje znaju kako tko izgleda na treninzima. Mi smo protiv Austrije mogli vidjeti i desetak minuta s dešnjakom na desnom vanjskom u pokušaju da se odmori Stepančić koji ima visoku minutažu i potrošnju. To je možda potencijalni problem, bit će zanimljivo vidjeti kako će on reagirati u sljedećim utakmicama i kakve su alternative.

Doha, 250115.
Dvorana, Ali Bin Hamad Al - Attiyah Arena.
Utakmica osmine finala Svjetskog rukometnog prvenstva izmedju Slovenije i Makedonije.
Na fotografiji: Ivica Obrvan.
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Ivica Obrvan

Spomenuo sam već Cindrića kojem je forma u usponu, on je za nas vrlo bitan igrač. Rijetko tko ima takav trio kao što su Karačić, Cindrić i Duvnjak, s takvim mogućnostima u napadačkom dijelu, plus Stepančić koji igra korektno prvenstvo i dosta je pragmatičan u igri.

Znali smo da ćemo u obrani koristiti naše najjače oružje, a to je 5-1 s Domagojem Duvnjakom kao prednjim centrom. To je besprijekorno funkcioniralo, pogotovo u prvom poluvremenu. Duvnjak je suparniku značajno otežao protok lopte, Austrijanci su napravili skoro 10 tehničkih pogrešaka bezidejno komunicirajući s loptom između dva vanjska igrača.

U prvih 15-ak minuta drugog poluvremena obrana možda nije bila na razini kao u prvom dijelu. No, tada je umjesto Duvnjaka na poziciji prednjeg igrao Mandić koji je po vokaciji ipak drugačiji igrač i ne može to odigrati na isti način kao naš kapetan. Austrija je u drugom dijelu igrala gol za gol, mi smo sačuvali prednost iz prvog poluvremena. Obrana 5-1 je dosta iscrpljujuća, na Duvnjaku se mogao primijetiti i minimalni pad koncentracije u drugom poluvremenu. Morat ćemo imati spremnu i 6-0 obranu koja manje troši igrače, ali zahtijeva veću uigranost.

U prve četiri utakmice na Euru igrali smo protiv reprezentacija od kojih smo dosta bolji. Ostvarili smo ono što smo željeli i planirali te u svakom slučaju i zaslužili svojom kvalitetom. Čekaju nas još dvije utakmice u kojima smo također veliki favoriti, iako s Njemačkom manje nego s Češkom.
U ovom trenutku smo osjetno kvalitetniji od Nijemaca, kod kojih u utakmicama prvog kruga nisam primijetio naboj, strast ni koheziju, izgledali su kao da odrađuju prvenstvo. Stoga me jako zanima može li se nešto drastično promijeniti u njihovoj igri.

Što se tiče zadnje utakmice sa Španjolcima, ako sve prođe po očekivanom planu i onako kako ja mislim da će se razvijati, možda će odlučivati samo o prvom mjestu u skupini.

Linker
16. travanj 2024 19:52