screenshot /
PIŠE V. ZRINJSKI

ABECEDA TRIJUMFA Kako su Ronaldo & co. postali vitezovi i zašto su moljci navalili na finale

Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 13. srpanj 2016. 00:57

Austrija

Jedina reprezentacija kojoj europski prvaci nisu uspjeli zabiti gol (računaju li se i produžeci). Ronaldo je u 79. minuti na Parku prinčeva promašio jedanaesterac i ostalo je 0-0. Tko je mogao predvidjeti da će za tri tjedna biti na tronu?

Brazil

Rodna zemlja Pepea, najboljeg braniča Europskog prvenstva. Punim imenom Képler Laveran Lima Ferreira, stigao je u Portugal tek nakon što je postao punoljetan i počeo karijeru u Marítimu. Kao i Ronaldo, sada se može pohvaliti da je osvojio gotovo sve.

Cristiano Ronaldo

Probio je posljednju barijeru da ga se smatra jednim od najvećih u povijesti. U finalu ga je zaustavila ozljeda, ali najzaslužniji je što je Portugal uopće došao do Saint-Denisa. Zlatna lopta će vjerojatno (opet) završiti u njegovoj vitrini.

Dinamo

Prvi put u povijesti maksimirski klub u svojim redovima ima aktualnog prvaka Europe. Eduardo je u Francusku otputovao kao treći golman Portugala, a vraća se sa zlatnom medaljom i CV-om kakav nema nitko od njegovih suigrača.

Kakav vam je bio EURO u Francuskoj?

Odličan, 'format 24' se pokazao punom pogotkom

Može proći, ali sjećamo se i boljih izdanja

Stvar je spasila Hrvatska, inače prst dolje

Najdosadnije ikad

Eusébio

Jedan od najvećih u povijesti, “zlatni igrač” 20. stoljeća u izboru Portugalskog nogometnog saveza. Najzaslužniji što su 1966. bili treći na svijetu. Prvi veliki naslov svoje zemlje, nažalost, nije doživio. Po njemu je nazvan službeni zrakoplov reprezentacije.

Figo

Kapetan Portugala iz 2004. svjedočio je kako mu Ronaldo uzima rekord po broju nastupa (sada ih ima 133), a nakon finala je napisao: “Ispunili smo snove i pokorili Europu. Cijela je zemlja ponosna na vas.”

Grčka

Poveznice s prvacima iz 2004. su neizbježne. Obje su momčadi do trofeja došle granitnom obranom, a u finalu pobijedile 1-0. Na Saint-Denisu je u nedjelju bio i Otto Rehhagel, trener koji je Grčku u Portugalu odveo do vječne slave.

Hospital Oliveira

Klub u kojem je karijeru počeo 28-godišnji Éder, junak finala u Saint-Denisu. Rođen je u Gvineji Bisau, a u Portugal se doselio kao dječak. Debitirao je za reprezentaciju 2012. Gol u finalu bio mu je prvi u službenoj utakmici.

Iskupljenje

Prije 12 godina Portugalci su si već rasprostrli crveni tepih na stadionu Luz u Lisabonu, no u finalu ih je šokirao Charisteas. U nedjelju su napokon postali deseta reprezentacija u povijesti s europskim naslovom.

Jokeri

Još jedan dokaz trenerske genijalnosti Fernanda Santosa bile su izmjene. U tri navrata su mu igrači odluke ulazili s klupe: Quaresma kao asistent protiv Mađarske (za 3-3) i strijelac protiv Hrvatske te Éder u finalu s Francuzima.

Kladionice

Prije turnira nisu davale šanse Portugalu: koeficijent da će biti prvaci kretao se oko 20. Nakon nedjelje već je stigla ponuda za sljedeći Euro. Vjerujete li da će Ronaldo i ekipa 2020. obraniti naslov, na uloženih 100 kuna možete osvojiti 1100.

Leptiri

Ili moljci, kako vam drago. U Saint-Denisu bilo ih je posvuda. “Očito nismo jedini koji žele unijeti malo uzbuđenja u ovu utakmicu”, šalio se Gary Lineker. Objašnjenje? Reflektori su gorjeli cijelu noć prije finala i privukli invaziju leteće ekipe.

Mourinho

Naslov svoje zemlje proslavio je u pidžami u mančesterskom hotelu, o čemu nas je obavijestio na Instagramu. “Želite li posjetiti zemlju europskih prvaka, posjetite Portugal”, pjesnički je sročio trener Uniteda.

Nepobjedivi

Otkad je na klupu sjeo Fernando Santos, Portugal je nepobjediv u službenim utakmicama. Zaključno s finalom Eura, odigrali su ih 14, upisali 10 pobjeda i četiri remija.

Odličja

Portugalski predsjednik Marcelo Rebelo de Sousa otkrio je da je još i prije finala odlučio odlikovati sve reprezentativce i stručni stožer najvišim Ordenom viteškog zapovjednika. U Portugalu dosad još nitko nije dobio tu čast.

Postave

Santos ih je tijekom Eura promijenio nekoliko, prilagođavajući se suparniku i situaciji. Finale je počeo s omiljenom formacijom 4-4-2, ali kad su ušli Moutinho i Éder, prešao je na 4-3-3 i još jednom pogodio.

Rui Costa

Slika utučenog “Maestra” bila je jedna od najtužnijih nakon finala Eura 2004. U nedjelju je i Rui Costa dočekao zadovoljštinu. “Ovaj smo naslov zaslužili osvojiti davno prije. Sada imamo potvrdu da spadamo među velikane”, izjavio je.

Sanches

Sa 18 godina i 328 dana postao je najmlađi igrač koji je zaigrao u finalu Eura. Kuriozitet je da je pretekao suigrača Ronalda, koji je u domaćem finalu 2004. imao 19 godina i 150 dana. Ujedno je proglašen najboljim mladim igračem turnira.

Trećeplasirani

Prvi put je naslov osvojila momčad koja je skupinu završila na trećem mjestu. Na turnirima u organizaciji Fife i Uefe (uključujući i futsal) dosad su 102 reprezentacije na taj način prolazile u nokaut fazu, ali Portugal je prvi otišao do kraja.

Ujedinjene titule

Pepe i Ronaldo postali su osmi i deveti igrač koji su u istoj sezoni ujedinili dva najvažnija euronaslova: Ligu prvaka i Europsko prvenstvo.

Vječni

Naslov u portugalskom sportskom listu O Jogo, koji je u ponedjeljak izašao s horizontalnom naslovnicom. “Momčad koju je mrzila cijela Europa, nazivajući je ružnim pačetom, došla je do kraja”, pišu na početku izvještaja. Dvojica igrača dobili su desetke - Rui Patrício i Éder.

Zlatna generacija

Predstavila se ulaskom u četvrtfinale Eura 1996. i polufinale 2000., gdje ih je Francuska izbacila zlatnim golom Zidanea. Figo, Gomes, Pauleta i drugi igrali su atraktivan nogomet, ali nikad ga nisu ovjerili titulom.J

Linker
20. travanj 2024 11:32