Srdjan Vrancic / CROPIX
LOPTA JE OKRUGLA, ALI...

BIVŠI DINAMOVAC JE SVE POGODIO, A SAD KAŽE: 'Svima je jasno - teško ćemo do naslova prvaka'

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 10. srpanj 2016. 20:39

Naš posebni izvjestitelj za portugalska pitanja, bivši Dinamov igrač Tonel, u svakom razgovoru zrači srećom i optimizmom. Nije naodmet pritom i malo samohvale.

- Jesam li vam rekao da će pobjednik utakmice Hrvatske i Portugala igrati u finalu? Eto, pogodio sam, sad mogu mirno gledati finale, ha-ha - govori u šali Tonel i prenosi nam ‘stanje nacije’, atmosferu u domovini, u zemlji koja bi večeras mogla po prvi put dobiti europske prvake.

- Atmosfera je takva da se priča samo o nogometu, ljude trenutačno ništa drugo ne zanima. Ovdje će u nedjelju navečer sve stati, svi će biti uz reprezentaciju, baš ništa neće biti važno. Teško je pronaći čovjeka u Portugalu koji neće gledati tu utakmicu, ne znam uopće postoji li netko takav. Euforija je na najvišoj razini, iako je svima jasno da ćemo teško do naslova prvaka.

Znači, euforija jest, ali optimizam ima granicu?

- Naravno. Svima je jasno da je Francuski veliki favorit u ovoj utakmici. Ne samo zato što je domaćin, pa će možda imati i malu pomoć suca, ha, nećemo se lagati, i to je nekako normalno. Ne samo to, Francuska igra odlično, puno je tu igrača koji su u dobroj formi, koji igraju sve bolje. Portugalcima je to jasno, ali ne predaju se, kad su već stigli tako daleko onda, naravno, idu i u finalu pobijediti. Sve će poduzeti da naprave taj veliki podvig, jer, bez obzira na sve pobjeda u finalu protiv Francuske bila bi podvig.

Tko će biti novi europski prvak u nogometu?

Francuska

Portugal

Sjetio se povijesti o kojoj se puno priča i u Portugalu.

- Često smo gubili od Francuza. I 1984. i 2006. u polufinalima, ali najviše se govori o onom polufinalu Eura 2000. Tada je bilo svega, tada smo morali pobijediti, zaslužili smo. Mnogi govore o revanšu, o velikoj osveti, međutim, kad pogledaš na teren, onda to nema nikakve veze. Bilo je to davno, prije 16 godina, nemaju ove današnje reprezentacije nikakvih dodirnih točaka s tom utakmicom.

Dakako, tada još nije u Portugalu bilo Cristiana Ronalda. Odigrao je puno velikih utakmica, osvojio svašta, međutim, je li ova večerašnja najvažnija i najveća utakmica njegove karijere?

- Mislim da je baš tako. Poznajem Cristiana i znam koliko želi uzeti taj trofej, napraviti nešto veliko s Portugalom, nešto što nitko prije njega nije napravio. Dobro kažete, osvojio je čuda i čudesa, bio je prvak Europe s klubovima, osvajao pojedinačne trofeje, svega se nakupilo u njegovoj vitrini. No, biti prvak Europe ili svijeta s reprezentacijom, to nema cijenu. Siguran sam da će biti posebno motiviran, da je svjestan kakvu priliku ima i da će nositi Portugal do pobjede. Zamislite, čovjek može u nešto više od mjesec dana postati klupski i reprezentativni prvak Europe. Bio bi to fantastičan doseg, ako još netko sumnja da je jedan od najvećih u povijesti, time bi i najvećim protivnicima začepio usta.

Iskoristit ćemo jednu

Kakvu utakmicu možemo očekivati, hoće li Portugal promijeniti način igre?

- Najavljujući utakmicu s Hrvatskom rekao sam da ćemo vidjeti spektakl, pa nije bilo tako. Sad ne prognoziram veliku, spektakularni utakmicu, ulog je velik, svaka pogreška se skupo plaća. Francuska će imati posjed lopte, napadati, Portugal će čekati i vrebati kontru i polukontru. I vjerujem, iskoristiti jednu priliku. To bi bio idealan scenarij, tako se čini u ovom trenutku, ali tko zna, kako će se otvoriti, kako će se rezultat kretati.

Za kraj je poručio i ovo:

- U svakom slučaju, kako god finale završi, igračima i izborniku kapa do poda. Ovdje su obožavani, kad se vrate kući bit će dočekani kao prvaci. Jer, već ovaj rezultat je uspjeh, iako, naravno, svi maštamo da mogu napraviti još taj jedan iskorak.

Linker
22. travanj 2024 04:48