Carl Recine / Reuters
KAKAV SU DOJAM OSTAVILI

ČAČIĆ U SIVOJ ZONI Potučenih trenera čitava je kolona, a Velšani imaju pobjednika - svog Ćiru

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 28. lipanj 2016. 20:57

Kako su izbornici odradili dosadašnja dva i pol tjedna Eura? Tko je napravio posao, a tko nemirno spava otkad je došao kući?

Rezultat je taj koji određuje sudbinu trenera, u ovom slučaju izbornika, stoga će bez obzira na važeće ugovore, biti i otkaza, smjena... jer neće svi podbačaji proći olako. za one koji su nadmašili očekivanja, straha nema. Moguće je da dobiju i produljenje ugovora ili što još bolje za njih zvuči, ponudu iz nekog bogatog kluba. Jer, u klubovima je “berba”, a reprezentacije su mnogima ipak odskočna daska za velike angažmane.

Coleman briljira

Prolazak prvog kruga granična je linija koja je mnogim izbornicima podigla ili spustila prolaznu rampu. Najveći je pobjednik definitivno Velšanin Chris Coleman. Na krilima jedne velike zvijezde (Bale) i nekoliko kvalitetnih pojedinaca iz Premiershipa (Allen, Ramsey, King, Ward) uspio je Coleman dovesti Wales u četvrtfinale Eura. Povijesni rezultat Velšana koji Colemanu daje zvjezdani status.

Za Velšane je Coleman ono što je Ćiro za Hrvate, pa će tako i Wales pamtiti svoju francusku epizodu po najvećem rezultatu u povijesti. Do četvrtfinala je stigao i Adam Nawalka, poljski izbornik osebujne karijere. Prije 340 godine Poljska je bila trećeplasirana na Mundialitu u Španjolskoj, zatim su Poljaci prošli prvi krug u Meksiku i to je bilo zadnji prolaz. Od tada su se rijetko kvalificirali, a kada bi im to i uspjelo, ne bi prošli skupinu.

Što nakon EURA?

Kako će hrvatska nogometna reprezentacija izgledati u skoroj budućnosti?

Pa nije Modrić prestar, bit će još prilika

Bit ćemo još jači

Ovo je kraj jedne velike generacije

Zato je Nawalka za Poljake ono što je nekoć bio Gorski, tvorac najveće Poljske iz sredine 70-ih.
U svoj životopis, poslije emigrantske karijere u SAD i uloge prodavača automobila s početkom 90-ih, upisao je i veliki uspjeh sa reprezentacijom. Visoko iznad dočekivanja u i oba irska izbornika.

Dva O’Neila (O’Neil i O’Neill) imaju razloga za slavlje, posebice Michael koji je Sjevernim Ircima prvi put priuštio Euro, pa je shodno tome i njima drugi krug najbolji rezultat. I Mađari su “pozitivci”, očito su pogodili kada su mijenjali čak tri trenera u kvalifikacijama, jer Bernd Storck se pokazao kao odlično rješenje.

Otočani, uz Poljake i Mađare, napunili su kategoriju “plus”, a onu s predznakom “minus” uglavnom su dobile reprezentacije i njihovi izbornici s istoka Europe.

Prvi je Mihajlo Fomenko, izbornik reprezentacije koja jedina nije uzela ni bod i nije postigla ni pogodak. Sramota za Ukrajinu koja dakako ima i većih problema od nogometa, ali nastup na Euru prava je noćna mora za Fomenka i njegove igrače. Ništa bolje nisu prošli ni Rusi. Leonid Sluckij je podigao Ruse nakon plutanja u prosječnosti s Capellom.

Ispuhani balon

Međutim, dolaskom na Euru kao da su potrošili sve motive i ambicije. Djelovali su kao “ispuhani balon” i da nije bilo spretnog i sretnog pogotka Englezima za remi u nadoknadi, i Rusija bi kao Ukrajina pisala isti učinak.

Slaba je bila i Češka Pavela Vrbe, reprezentacija koja je kući također otputovala s jednim bodom. I to znam kako su do tog boda došli Česi. Veliko razočaranje Eura je i Austrija.
Bili su Austrijanci dojmljivi i jaki u kvalifikacijama, “pomeli” su suparnike na čelu sa Švedskom, a onda su do Eura ispali iz forme.

Odradili su turnir u Francuskoj gotovo isto kao i Rusi, s tom razlikom da se od Austrijanca, na temelju forme iz kvalifikacijskog ciklusu, puno, puno očekivalo. A dobili smo veliku “nulu”. Turci nisu toliko podbacili, ipak su upisali jednu pobjedu, ali ispali su nakon prvog kruga, a to je za zemlju takvih nogometnih fanatika kao što je Turska, u konačnici podbačaj.

U dvije su se kategorije podijelili izbornici, kao “crni” i “bijeli”. Ali, nije sve tako jednostavno, jer ima i drugih boja, dapače i nijansi. Primjerice, lome se koplja oko toga je li Ante Čačić mogao više, je li njegov rezultat s Hrvatskom podbačaj ili zaslužuje prolaznu ocjenu? Siva boja bi išla uz Čačića, kao i Jana Kozaka, izbornika Slovačke koji je također dospio do drugog kruga gdje je deklasiran od Njemačke.

U toj sredini je i Vladimir Petković, izbornik Švicarske, prošao je prvi krug, što je bilo očekivano, ali je u osmini finala već spakirao kovčege. I kod njega će ostati isti upitnik koji će dugo pratiti Čačića. Dojam je da je mogao više, da je njegova Švicarska igrom i zaslužila više od osmine finala, ali u ocjeni rezultata sljeduje mu “mršava trojka”.

Tko bi trebao biti kapetan hrvatske nogometne reprezentacije?

Luka Modrić

Ivan Rakitić

Ivan Perišić

Mario Mandžukić

Vedran Ćorluka

Darijo Srna, koji treba ostati u reprezentaciji



De Biasi sam bira

Talijan Gianni De Biasi s Albanijom ušao bi u plus da je prošao do osmine finala, ali i ovako će dolaskom na Euro, pa jednom pobjedom u Francuskoj, imati De Biasi mogućnosti sam birati svoj put. Kao i većina izbornika koji su ostali u turniru, jer mnogi od njih nisu do sada napravili ekstra posao, međutim uradili su ono što se od njih uglavnom i očekivalo. Nijemci, Francuzi, čak i Portugalci su u toj kategoriji. Ali, imaju priliku pojačati svoj rejting, i to je njihova prednost.
Još su u igri...

Linker
24. travanj 2024 21:56