REUTERS
VELIKA SATISFAKCIJA

ČOVJEK KOJI JE POSTAO POBJEDNIK I PRIJE FINALA 'Igrao' je protiv afera, ozljeda, sumnji...

Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 09. srpanj 2016. 16:40

Njemu definitivno nije bilo lako. Za Europsko prvenstvo pripremao se isključivo kroz prijateljske utakmice, s obzirom na to da se Francuska kao domaćin izravno plasirala na završni turnir. Nakon SP-a u Brazilu prolazio je kroz mnoga teška razdoblja, reprezentaciju su potresale razno-razne afere, od kojih je najeksponiranija bila ona s Benzemom i Valbuenom.

Bilo je tu i ozljeda važnih prvotimaca (Umtiti je upao u prvu momčad kao sedmi stoperski izbor), a isto tako i brojnih kritika medija i javnosti. I tijekom Eura prigovarali su mu da Francuska ne igra dobro, da se provlači protiv znatno slabijih suparnika, našlo se tu još svega, no na kraju je Dider Deschamps uspio. U polufinalu je eliminirao svjetskog prvaka Njemačku i odveo momčad do finala, na korak do trećeg naslova prvaka Europe.

- Nismo imali lakih utakmica. Njemačka je bila naš najjači suparnik, ali napravili smo ono što smo morali. Naš vratar Lloris bio je sjajan, njegov je doprinos bio ključan. Njemačka je tehnički jaka, imaju vrlo dobar protok lopte, čak i bez nekoliko vrlo iskusnih igrača. S druge strane, mi imamo igrače s tek par nastupa za reprezentaciju, ali dali su sve od sebe i to je sjajno za mene kao izbornika - istaknuo je Deschamps.

Nakon što je kao francuski kapetan postao europski i svjetski prvak, Deschamps se sad na europski tron ima priliku popeti i kao izbornik.

- Sudjelovao sam u finalima kao igrač. Stoga sam jako ponosan kao izbornik, a ponosan sam na svoje igrače. Nije da i osobno nisam sretan, ali najvećim dijelom to se odnosi na njih. Kad sam nosio taj dres, bio je to najponosniji trenutak moje karijere. I oni su sad toga jako svjesni, znaju što mogu dati ljudima kad nastupaju za reprezentaciju.

Pokazao se izbornik Tricolora prilagodljivim na Euru, odustao je od nekih svojih principa i nije ustrajao u forsiranju sustava 4-3-3, u kojem je Antoine Griezmann bio na krilu, daleko od gola. Stavio ga je na polušpicu iza Girouda i pogodio, razbio Island i potom kući poslao svjetske prvake. Finale s Portugalom bit če spektakl, no Deschamps nije želio prihvatiti ulogu favorita.

- Imamo vrlo kratko vrijeme za pripremu finala. Pobjedom nad Njemačkom napravili smo važan korak naprijed, ali najvažniji će biti u nedjelju. Napravit ćemo sve što je u našoj moći kako bismo u finale ušli u najboljem mogućem stanju. Imamo izglede, isto kao i Portugal, a to što smo domaćini i što smo eliminirali Njemačku, ne daje nam nikakve posebne moći. Vjerujemo u sebe, isto kao što i Portugalci vjeruju u sebe - zaključio je Deschamps.

Tko će biti novi europski prvak u nogometu?

Francuska

Portugal

Linker
22. travanj 2024 04:17