Dan Mullan / Getty Images
JUNAK FINALA

DOŠAO IZ SIROMAŠNE AFRIČKE DRŽAVICE I POSTAO HEROJ NACIJE Tko je čovjek koji je riješio finale?

Piše: Toni RončevićObjavljeno: 11. srpanj 2016. 02:06

Éderzito António Macedo Lopes ili skraćeno Eder je najnoviji portugalski junak. Zabio je pogodak u 109. minuti i bacio u trans cijelu naciju donijevši joj prvi naslov prvaka Europe u povijesti!

Eder je rođen u afričkoj državici Gvineja-Bissau prije 29 godina, a u Portugal je doselio u dobi od 11 godina. Nogomet je počeo trenirati u klub imena Oliveira Hospital, a karijeru je nastavio u Tourizenseom i Coimbri. Igrao je dobro i smiješio mu se transfer na Otok. Navodno je zainteresiran bio West Ham, a Eder je naprasno napustio Coimbru. Svi su mislili da je otišao u odaje slavnog engleskog kluba, ali iz West Hama su demantirali sastanak. Nije ga bilo dan-dva, predsjednik Coimbre je pozvao i policiju, a lutalica Eder se na koncu vratio u klub.

Malo se primiro pa transferirao u Bragu 2012. godine da bi nakon vrlo dobrih igara i 26 golova u 60 nastupa otišao u engleski Swansea City za sedam milijuna eura i tako konačno zaigrao u Premiershipu. U međuvremenu je debitirao za reprezentaciju 11. rujna 2012. u kvalifikacijskoj utakmici za SP protiv Azerbajdžana u pobjedi 3:0, a prvi gol za Portugal je dao Italiji u prijateljskom susretu 15. lipnja prošle godine. Ukupno ima tri gola u 28 utakmica za nacionalnu selekciju.

Kakav vam je bio EURO u Francuskoj?

Odličan, 'format 24' se pokazao punom pogotkom

Može proći, ali sjećamo se i boljih izdanja

Stvar je spasila Hrvatska, inače prst dolje

Najdosadnije ikad

U Swanseaju se nije najbolje snašao pa su ga posudili u Lille, a francuski klub je upravo prije nekoliko dana otkupio njegov ugovor za 4.5 milijuna eura. Za Lille je zabio šest pogodaka u prošloj polusezoni i nagovijestio Fernandu Santosu da je vrijedan poziva na Europsko prvenstvo.

Odužio mu se na najbolji mogući način.

Linker
20. travanj 2024 00:12