PARIS, FRANCE - JULY 10: Eder (R) of Portugal celebrates scoring the opening goal with his team mates during the UEFA EURO 2016 Final match between Portugal and France at Stade de France on July 10, 2016 in Paris, France. (Photo by Dan Mullan/Getty Images)
Dan Mullan / Getty Images

JUNAK FINALA

DOŠAO IZ SIROMAŠNE AFRIČKE DRŽAVICE I POSTAO HEROJ NACIJE Tko je čovjek koji je riješio finale?

AUTOR:
  • Toni Rončević

 • OBJAVLJENO:
 • 11.07.2016. u 00:06

 • Éderzito António Macedo Lopes ili skraćeno Eder je najnoviji portugalski junak. Zabio je pogodak u 109. minuti i bacio u trans cijelu naciju donijevši joj prvi naslov prvaka Europe u povijesti!

  Eder je rođen u afričkoj državici Gvineja-Bissau prije 29 godina, a u Portugal je doselio u dobi od 11 godina. Nogomet je počeo trenirati u klub imena Oliveira Hospital, a karijeru je nastavio u Tourizenseom i Coimbri. Igrao je dobro i smiješio mu se transfer na Otok. Navodno je zainteresiran bio West Ham, a Eder je naprasno napustio Coimbru. Svi su mislili da je otišao u odaje slavnog engleskog kluba, ali iz West Hama su demantirali sastanak. Nije ga bilo dan-dva, predsjednik Coimbre je pozvao i policiju, a lutalica Eder se na koncu vratio u klub.

   

  Malo se primiro pa transferirao u Bragu 2012. godine da bi nakon vrlo dobrih igara i 26 golova u 60 nastupa otišao u engleski Swansea City za sedam milijuna eura i tako konačno zaigrao u Premiershipu. U međuvremenu je debitirao za reprezentaciju 11. rujna 2012. u kvalifikacijskoj utakmici za SP protiv Azerbajdžana u pobjedi 3:0, a prvi gol za Portugal je dao Italiji u prijateljskom susretu 15. lipnja prošle godine. Ukupno ima tri gola u 28 utakmica za nacionalnu selekciju.

   

  U Swanseaju se nije najbolje snašao pa su ga posudili u Lille, a francuski klub je upravo prije nekoliko dana otkupio njegov ugovor za 4.5 milijuna eura. Za Lille je zabio šest pogodaka u prošloj polusezoni i nagovijestio Fernandu Santosu da je vrijedan poziva na Europsko prvenstvo.

  Odužio mu se na najbolji mogući način.

   

  Tagovi
  Iz drugih medija