REUTERS/Carl Recine Livepic / REUTERS
TKO BI TO OČEKIVAO?

FOTO: VELŠANI NAPRAVILI SENZACIJU Bale i društvo nokautirali Belgiju i ušli u polufinale EP-a

Piše: HinaObjavljeno: 01. srpanj 2016. 14:34

Nogometna reprezentacija Walesa plasirala se u polufinale EURA nakon što je u četvrtfinalu u Lilleu svladala favoriziranu Belgiju sa 3-1 (1-1), te će u utorak 6. srpnja igrati u Lyonu protiv Portugala.

U svom prvom nastupu na EURU Wales je stigao do senzacionalnog rezultata, nakon što je iznenađujuće osvojio prvo mjesto u svojoj skupini, u nokaut fazi je uspio ostvariti drugu pobjedu i to protiv "papirnato" daleko jače momčadi.

Belgija je povela golom Nainggolana (13), a preokret su donijeli Ashley Williams (30), Robson-Kanu (55) i Vokes (85).

Belgijski izbornik Marc Wilmots imao je velikih problema u sastavljanju posljednje linije obrane jer zbog ozljede nije mogao računati na Jana Vertonghena, dok zbog žutih kartona pravo nastupa nije imao niti drugi standardni stoper Thomas Varmaelen. Još prije EURA zbog ozljede je otpao i Vincent Kompany, pa su pozicije u srcu obrane morali zauzeti Toby Alderweireld i Jason Denayer, a na mjesto na lijevom beku zauzeo je 22-godišnji Jordan Lukaku, kojemu je to bio debi na velikim natjecanjima.

U takvoj situaciji bilo je jasno kako će Belgija morati napasti, te nadati se kako će njezini sjajni napadači postići više pogodaka no što će neuigrana obrana primiti, ali na njihovu žalost to se nije dogodilo.

Utakmica je i započela na takav način, Belgija je već u 7. minuti imala čak četiri udarca na velška vrata, no lopta nije htjela u mrežu. Romelu Lukaku je prošao po lijevom krilu, ubacio za Carrasca, no njegov je udarac sjajno zaustavio Hennessey, u nastavku akcije lopta se odbila do Meuniera, no njegov pokušaj Velšani su uspjeli blokirati svojim tijelima, da bi udarac Edena Hazarda završio u još jednom velškom bloku i korneru. Nakon ubačaja iz kuta u lijepoj prilici našao se Lukaku, no bio je prekratak.

Belgija je povela u 13. minuti fantastičnim pogotkom Radje Nainggolana, belgijski veznjak prihvatio je loptu na oko 25 metara od suparničkog gola, nitko od velških igrača nije mu ušao u blok, pa je uslijedio snažan i precizan udarac koji je odsjeo u samom gornjem desnom kutu nemoćnog Hennesseya.

Nakon primljenog pogotka Wales se trgnuo, te je postao opasniji suparnik u nastavku prvog poluvremena, a takav pristup donio mu je poravnanje. Naznaku takvog raspleta mogli smo vidjeti u 26. minuti kada je Aaron Ramsey odlično prošao po desnoj strani, te idealno uposlio Neila Taylora u srcu kaznenog prostora, ali lijevi branič Walesa je pucao ravno u Courtoisa.

Izjednačenje je stiglo u 30. minuti, Hal Robson-Kanu je izborio udarac iz kuta s desne strane koji je izveo Ramsey, a u skoku pred belgijskim vratima najviši je bio kapetan Ashley Williams koji je glavom zakucao loptu u mrežu.

Nastavak utakmice donio je dvije lijepe prilike za Belgiju u prvih pet minuta. Prvo je Meunier u 48. minuti uputio upotrebljiv centaršut, ali je Lukaku promašio glavom s pet metara, da bi u 50. minuti Hazard odlično prošao po lijevoj strani, ušao u kazneni prostor, ali njegov šut sa 15-ak metara iskosa nije pronašao suprotni kut.

Wales je poveo u 55. minuti potezom turnira u izvedbi Robson-Kanua. Prethodno je Bale sa svoje polovice odlično proigrao Ramseya na desnom boku, ovaj je novim prizemnim ubačajem pronašao svog centarfora u kaznenom prostoru. Bivši napadač engleskog drugoligaša Readinga, koji je trenutačno bez kluba, prihvatio je loptu leđima okrenut golu, a potom fenomenalnim okretom iz igre izbacio čak trojicu belgijskih igrača, Meuniera, Fellainija i Denayera, te došao u situaciju oči u oči s Courtoisom i zatim rutinski poslao loptu u mrežu

Belgija je u nastavku utakmice do izjednačenja pokušavala stići prvenstveno putem visokih lopti u kazneni prostor, no one nisu donijele ploda, najbliži golu bio je Marouane Fellaini u 74. minuti kada ga je lijepim centaršutom uposlio Alderweireld, no Fellaini je promašio okvir gola.

U 82. minuti Belgija je tražila kazneni udarac nakon što je Ashley Williams stao na nogu Nainggolanu u svom kaznenom prostoru, no slovenski sudac Skomina ostao je nijem.

Odluka o pobjedniku pala je u 85. minuti kada je Sam Vokes, koji je pet minuta ranije zamijenio Robson-Kanua, sjajnim udarcem glavom ubačaj Chrisa Guntera proslijedio iza leđa nemoćnog Courtoisa.

Belgija će tako u polufinalu za pet dana, 6. srpnja u Lyonu (21 sat) igrati protiv Portugala, koji je u četvrtak boljim izvođenjem 11-eraca izbacio Poljsku, dok će u drugom polufinalu 7. srpnja u Marseilleu igrati pobjednik utakmice Njemačka - Italija i pobjednik utakmice Francuska - Island.

WALES - BELGIJA 3-1

Stadion Pierre Mauroy

GLEDATELJA: 50.000

SUDAC: Skomina (Slovenija)

STRIJELCI: 0-1 Nainggolan (13), 1-1 A. Williams (30), 2-1 Robson-Kanu (55), 3-1 Vokes (85)

WALES: Hennessey - Gunter, Chester, A. Williams, Davies, Taylor - Allen, Ledley (King, 78), Ramsey (Collins, 90) - Bale, Robson-Kanu (Vokes, 80)

BELGIJA: Courtois - Meunier, Alderweireld, Denayer, J. Lukaku (Mertens, 75) - Witsel, Nainggolan - Carrasco (Fellaini, 46), De Bruyne, Hazard - R. Lukaku (Batshuayi, 83)

Linker
16. travanj 2024 13:46