Matthias Hangst/Getty Images
SREĆA JE BILA KLJUČNA

IZ HAJDUKOVOG TABORA BRANE IZBORNIKA 'Stižu kritike na račun Čačića, ali ni Conte ne bi bolje'

Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 29. lipanj 2016. 10:02

Saša Bjelanović, bivši junior Zadra, koji je od 1996. do lani čak 19 puta mijenjao klupski dres (u Hrvatskoj Zadar, Dinamo, Istra, Varteks; u Italiji čak 12 klubova, jedan u Rumunjskoj), dugo je bio velika želja rukovodstva Hajduka da bi sada dobio angažman šefa skauta “bijelih”, pa onda postao pomoćnik sportskog direktora Marija Branca.

Na Poljudu se nadaju da će, kad već nije stigao tijekom igračke karijere zabijati golove za Hajduk, sad pronalaziti igrače dostojne prve momčadi splitskog kluba. Kod tolikih godina u “calciju”, logično je bilo upitati ga o “azzurrima”, o dometima talijanske reprezentacije na Euru 2016.

- Moglo bi se kazati da je četvrtfinale Njemačka - Italija u neku ruku finale prije finala. To je najteži ispit ‘azzurra’, ali su oni predvođeni svojim izbornikom Antonijom Conteom u stanju proći i tu prepreku. Vidjeli ste kako su nadigrali i Belgiju i Španjolsku… - rekao je Bjelanović.
A u Münchenu su, u ožujku ove godine, izgubili čak sa 1-4, “elf” je tada razmontirao Conteovu škvadru?

- Istina, doživjeli su težak poraz, ali to Contea nije zabrinulo. Sve je on programirao tako da dobije odgovore na neke svoje dvojbe. Eto, Conte je primjer trenera, u ovom slučaju izbornika, koji čini razliku, koji s klupe vodi svoju momčad do pobjeda.
Je li Conte trener po vašem guštu?

Tko bi trebao biti kapetan hrvatske nogometne reprezentacije?

Luka Modrić

Ivan Rakitić

Ivan Perišić

Mario Mandžukić

Vedran Ćorluka

Darijo Srna, koji treba ostati u reprezentaciji

- Apsolutno, pa svima je jasno da je on trener koji sve podređuje rezultatu. Reprezentaciju vodi kao klub, onako kako je radio s Juventusom. Velika je prednost što mu je okosnica momčadi iz Juventusa, u prvom redu obrana. Pogledajte kako Conte živi i igra sa svojom ekipom, on je uz aut-liniju kao dvanaesti igrač.

Ipak, osim Gianluigija Buffona “azzurri” i nemaju neku vrhunsku zvijezdu?
- Pardon, sve su to vrhunski igrači, točan profil kako je Conte zamislio. On je autoritet, i kad bi na primjer Buffona izvadio u 30. minuti, sigurno ne bi bilo prosvjeda.
Conte je tijekom sezone i kad na programu nisu bile utakmice okupljao kandidate, kako su to klubovi u Italiji doživljavali?

- Onim najvećim klubovima nisu bili po volji takvi sastanci od dva, tri dana, ali su u Italiji svjesni da kod Contea nema popusta i da kroz igre i rezultate reprezentacije mogu mnogo dobiti u pogledu vrijednosti igrača. Zato su u Covercianu svi dolazili, bez iznimke.
Kako ocjenjujete našu reprezentaciju?

- Moj je dojam da smo igrali vrlo dobro, ali nije bilo sreće. Sad se čuju kritike na račun izbornika Čačića. Mogu mu se prigovoriti neki detalji, ali i da je Conte bio na našoj klupi ne bi bilo mnogo bolje. Ipak je tu sreća odigrala svoju ulogu.

Što nakon EURA?

Kako će hrvatska nogometna reprezentacija izgledati u skoroj budućnosti?

Pa nije Modrić prestar, bit će još prilika

Bit ćemo još jači

Ovo je kraj jedne velike generacije

Linker
17. travanj 2024 00:32