Ronald Gorsic / CROPIX / HANZA MEDIA
VELIKA VEČER

IZBORNIK HRVATSKE KOJI JE DVA PUTA RUŠIO WALES Može li Fernando Santos biti - Igor Štimac?

Piše: Dražen KuzmanićObjavljeno: 06. srpanj 2016. 17:05

Igor Štimac zna kako je to pobijediti Wales, momčad koja je najveća senzacija Europskoga prvenstva i koja se danas susreće s Portugalom koji je eliminirao Hrvatsku. Štimac je bio izbornik Hrvatske kada je u prošlim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo dobio Wales dva puta. Wales je i tada vodio Chris Coleman, koji je u međuvremenu od svoje reprezentacije napravio hit. I Gareth Bale je također igrao, ali je Hrvatska izlazila kao protivnik. U Osijeku je bilo 2:0, a u gostima 2:1 za Hrvatsku. Prisjetio se Štimac tih utakmica...

"Oni su bili podcijenjeni posljednjih godina. Uvijek su imali odlične igrače, ali nisu djelovali kao momčad. Njihov izbornik je kvalitetnim i dugoročnim radom to dosta promijenio i oni sada djeluju kao momčad. S njima smo odigrali dvije specifične utakmice. Prva je bila u Osijeku kada su nas okruženje i ljubav ljudi nosili do perfektne pobjede, iako su i u toj utakmici oni znali prijetiti preko Balea u kontranapadima."

"Druga utakmica bila je u gostima nakon susreta sa Srbijom u kojem smo doživjeli pražnjenje. Tu smo utakmicu dobili promjenom ideje u igri na poluvremenu. U prvom dijelu nije bilo dobro, onda smo prešli na sustav s trojicom igrača u zadnjoj liniji i 15 minuta prije kraja došli smo do izjednačenja. Nakon toga smo još pojačali rizik uvođenjem Olića umjesto Strinića i došli do pobjede u samoj završnici."

Kako danas igrati protiv Walesa?

"Wales je momčad koja igra bez kompleksa, drži se svoga rasporeda i zna što hoće svojom okomitom igrom. Ne teže posjedu, premda znaju i tako igrati. Najsmrtonosniji su kada pokušavaju okomitim loptama, ako im se otvori prostor."

Glavna snaga im Bale, ali će im nedostajati Davies i Ramsey...

"Njihova glavna snaga je momčad, vidjeli smo da su i njihovi pričuvni igrači donosili puno toga kada su ulazili s klupe. Bale je po meni najbolji igrač turnira po dosad viđenom. Vidjet ćemo kako će igrati bez ovih nekoliko igrača, ali su dosad više pokazali od Portugala te mislim da će protiv njih imati prostora. Mislim da su izgledi 50:50."

Tko će biti novi prvak Europe u nogometu?

Wales

Portugal

Francuska

Njemačka

Ronaldo je glavna zvijezda Portugala, možda se on razigra... Kako ga zaustaviti?
- Mislim da Portugalci moraju više razmišljati o tome kako zaustaviti Balea nego što Velšani moraju misliti kako zaustaviti Ronalda.
Portugalci su se prilagođavali protivniku na ovom turniru?
- Po onome što smo dosad vidjeli, oni su djelovali poput apaurina na protivnika. Željeli su ga uspavati i pokušati zaprijetiti iz prekida ili kontri. Međutim, osim kada je ulazio Sanches, nismo vidjeli igrača koji može stvoriti višak ili proći jedan na jedan. Pa čak ni od Ronalda, koji je bio neprimjetan osim na utakmici protiv Mađarske. Iako je Portugal uvijek skriveni favorit, oni su nepoznanica.

Linker
20. travanj 2024 05:39