CROPIX
DINAMOVI PORTUGALCI U TRANSU

'JE'l VAMA NORMALNO DA FRANCUZI UNAPRIJED NARUČUJU AUTOBUS?' Ovo je pravo čudo i svjetska priča

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 12. srpanj 2016. 10:37

Jučer su se Dinamovi Portugalci smijali, samo su se smijali... Posebno Paulo Machado.

Velika portugalska nedjelja bila je posebna za sportsku obitelj Eduarda Carvalha i Jéssice Augusto.

Desetak sati prije nego što je Dinamov vratar postao europski nogometni prvak u obitelj je stigla i medalja s Europskog prvenstva njegove partnerice Jéssice Augusto.

Portugalska atletičarka u Amsterdamu je osvojila brončano odličje u polumaratonu.


"Joooo!" komentirala je nakon što je saznala da zbog proglašenja pobjednika u poslijepodnevnim satima neće stići na nogometno finale u Pariz.

Jéssica Augusto je prošle jeseni rodila njihovo prvo dijete, a u kolovozu ove godine trebala bi trčati i na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru.

- Svi smo gledali finale u kući našeg prijatelja Goncala. Bili su s nama Taravel i Karimi. Dobio sam na klađenju protiv Taravela i protiv Karimija. Oni su bili uvjereni za će Francuska biti prvak Europe. Kakav promašaj - s oduševljenjem je pričao Machado. Pitali smo ga je li portugalsko društvo nešto popilo u ime Portugala, prvaka Europe?

- Bit će vremena, sada nismo smjeli, jer igramo s Vardarom. Ali lijepo smo se proveselili.

Odmah nakon utakmice Machado je poslao poruku jedinom Dinamovom prvaku Europe, vrataru Eduardu.

- U poruci je pisalo; bravo majstore, mi smo šampioni’! Ovo je velika stvar za sav portugalski narod. Ljudima smo pokazali da možemo biti prvaci, najbolji u Europi. Nego, je li vama normalno da su Francuzi već unaprijed organizirali slavlje, pripremili autobus? Eto, mi smo slavili, ne ide to tako unaprijed - zaključio je svoju priču veseli Machado.

Čuli smo se jučer i s bivšim Dinamovim stoperom Tonelom. Nudio je isto raspoloženje kao Machado.

Srdjan Vrancic / HANZA MEDIA
Srdjan Vrancic / HANZA MEDIA / CROPIX

- Veseli, smo veseli.... Cijeli portugalski narod je sretan. Kompletan Portugal je sretan, ovdje nitko o ničemu ne razgovara nego o nogometu - na startu razgovora je kazao Tonel.

Kaže da na početku prvenstva nije očekivao da će se priča tako sjajno završiti.

- Ali dizali smo se uz utakmice u utakmicu. Bili smo sjajna momčad. Postali smo prvaci Europe praktički bez Ronalda! Zato je ta velika pobjeda još značajnija.

Svaka čast Santosu

Pitali smo ga što je pomislio kad je CR 7 morao izaći izaći iz igre?

- Tad sam pomisilio “ovo će biti teško”... Međutim, znao sam da smo velika momčad, sjajno posložena i uigrana. Mi smo u finalu pokazali da Portugal nije samo Cristiano. Mi imamo odličnu momčad i veličanstveni momčadski duh. Čudo je kako smo kompaktni.

Ispričao je Tonel kako su mnogi govorili da Portugal pobjeđuje uz dozu sreće, da nisu najbolji.

- Sreća je uvijek potrebna. Naravno da se ponekad radi o centimetrima, sve je to dio te prekrasne igre. Reći ću vam nešto, sreća prati hrabre, nije to floskula. U finalu se činilo da su Francuzi premoćniji, ali mi smo cijelo vrijeme kontrolirali igru, imali svoju viziju, svoj stil. I čekali smo, čekali svoj trenutak. Uvijek se dogodi, vjerujte uvijek. Cijeli život sam u nogometu, znam da se jednom ili dvaput mora ukazati prilika, ako je iskoristiš, to je to.

Želio je dodati još nešto...

-Da, imali smo i sjajnog vratara. Rui Patricio je bio vrhunski na ovom prvenstvu, posebno u finalu. Ma, pobijedili smo Francusku, domaćina prvenstva, bez Cristiana Ronalda, ostvarili najveći uspjeh portugalskog nogometa, kakva je to svjetska priča!

Na kraju je pohvalio i izbornika Fernanda Santosa.

- Sjajan trener, iznimno inteligentan, sjajno priprema utakmice, vuče sjajne poteze... Jednostavno, trener pobjednik. Svi igrači ga vole, točnije obožavaju. Kad je tako, onda je jasno da smo šampioni Europe.

Linker
22. travanj 2024 23:55