Matthias Hangst/Getty Images / Getty Images
ODAN SVOM SPORTINGU

KAKO JE NADARENI NAPADAČ POSTAO VRATAR EUROPSKIH PRVAKA Slučajno stao na gol, pa ga vidio skaut

Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 15. srpanj 2016. 14:31

Hannes Thor Halldorsson obranio je 25 udaraca, najviše od svih vratara na Europskom prvenstvu u Francuskoj, ali njegov je Island ipak zaustavljen još u četvrtfinalu. Portugal je zaustavio dominaciju Španjolske pa tako i njenog vratara Ikera Casillasa, koji je proglašen za najboljeg čuvara mreže na Eurima 2008. i 2012. godine. Red je bio da pobjedničkog vratara naslijedi pobjednički, što se uostalom i dogodilo. Rui Patricio, 28-godišnjak iz Sporting Lisabona, najbolji je golman 15. Europskog nogometnog prvenstva.

- Čujemo kritike iz domovine, ali mirni smo. Titule se ne osvajaju prvog, nego posljednjeg dana. Mi još nismo ništa osvojili i za nas sam ulazak u finale nije dovoljan. Moramo pobijediti - naglasio je Rui Patricio uoči finalnog okršaja s Francuskom, poručivši svim kritičarima portugalskog stila nogometa da njega i suigrače to nimalo ne dira.

Portugal je ostvario to po što je došao, a Rui Patricio imao je vrlo važnu ulogu na putu do trijumfa. Obranio je 20 od 25 lopti upućenih u okvir vrata i u ključnim trenucima bio je na najvišoj mogućoj razini. Možda ostatak Europe prije turnira u Francuskoj i nije previše cijenio Ruija Patricija, ali Portugalci odavno znaju o kakvoj se klasi radi.

Odrasao je u Marrazesu, gradiću od 20-ak tisuća stanovnika pokraj Leirije i u mlađim kategorijama lokalnog kluba bio je napadač. No kad je imao 12 godina u Marrazes je stigao skaut lisabonskog Sportinga, a mali Rui nekako se našao među vratnicama. I toliko oduševio Sportingova stručnjaka da je odmah dogovoren prijelaz u omladinsku školu velikog lisabonskog kluba.

Sve je od tada išlo uzlaznom putanjom, branio je za sve mlade selekcije Portugala, a za Sporting sa 18 godina debitirao 19. studenog 2006. umjesto tadašnjeg prvog vratara kluba i reprezentacije Ricarda. Premijera je bila sjajna, Sporting je kod Maritima slavio sa 1:0, a Rui Patricio obranio kazneni udarac. Nakon što je 2007. Ricardo otišao u Betis, Rui Patricio postao je “jedinica” Sportinga i od tada tu poziciju ne ispušta. A da je odgajan kao napadač pokazao je 2009. u kvalifikacijama za Ligu prvaka, kad je protiv Twentea u četvrtoj minuti nadoknade došao u napad i glavom nakon kornera asistirao za autogol Nizozemaca i prolaz Sportinga.

Paulo Bento bio je ključan trener u njegovoj karijeri. Prvi mu je dao šansu u Sportingu, a 2012. ga postavio i za prvog vratara reprezentacije za koju je debitirao dvije godine ranije. Pomogla je u tome jako i činjenica da je Eduardo Carvalho, današnji golman Dinama, u Benfici izgubio mjesto startera i preselio na klupu. Rui Patricio je očito čovjek koji ne propušta takve prilike. Čvrsto je zgrabio i “jedinicu” europskog Selecaa i ne da se s vrata. Na Euru je tu poziciju dodatno zabetonirao.
Iako je u veljači napunio tek 28 godina, u ožujku je ispisao novu stranicu u povijesnim knjigama Sportinga. Rui Patricio je preskočio Joaa Azeveda i smjestio se iza nedodirljivog Vitora Damasa (332 utakmice) kao vratar s najviše ligaških utakmica za Lavove. Rui Pedro dos Santos Patricio danas ima 262 nastupa u prvenstvu, ukupno 373 u svim natjecanjima za Zeleno-bijele. I sa stadiona Jose Alvalade baš mu se i ne žuri...

Još prošlog ljeta veliki interes za njegove usluge pokazivao je Liverpool, no do transfera nije došlo. Rui Patricio je i dalje “one club man”, Sporting mu je još uvijek prvi i posljednji klub u karijeri. I, prema informacijama iz Portugala, tako će i ostati i nakon ovog ljeta. Vratar Lavova spreman je napustiti Lisabon, ali samo u slučaju da stigne poziv iz nekog istinskog europskog velikana. Ponude, naravno, stižu, no Ruija Patricija ne zadovoljavaju. Kada bi se primjerice javili Real Madrid, Barcelona ili Manchester United, Rui Patricio bi razmislio o odlasku. U Sportingu mu ne fali ništa, među najplaćenijim je igračima na Alvaladeu s više od 100.000 eura mjesečno, ugovor mu traje do 2022. godine, a o njegovom statusu dovoljno govori odštetna klauzula koja iznosi čak 45 milijuna eura. Ako se neki velikani javi, dobro, ako ne, opet dobro. Tako razmišlja Rui Patricio, novi član uglednog društva najboljih vratara europskih prvenstava.



--------------------------------------------------------------------

Najbolji vratari Eura
1960. Lev Jašin (SSSR)
1964. Lev Jašin (SSSR)
1968. Dino Zoff (Italija)
1972. Jevgenij Rudakov (SSSR)
1976. Ivo Viktor (Čehoslovačka)
1980. Dino Zoff (Italija)
1984. Harald Schumacher (Njemačka)
1988. Hans van Breukelen (Nizozemska)
1992. Peter Schmeichel (Danska)
1996. Andreas Köpke (Njemačka)
2000. Francesco Toldo (Italija)
2004. Petr Čech (Češka)
2008. Iker Casillas (Španjolska)
2012. Iker Casillas (Španjolska)
2016. Rui Patricio (Portugal)

------------------------------------------------------------------------

Linker
16. travanj 2024 16:10