Michael Dalder / Reuters
STRUČNA ANALIZA

KAKO SU HRVATI KAZNILI KONTROLIRANI NOGOMET Čačić pričuvama limitirao glavne adute Del Bosquea

Piše: Nikola LipovacObjavljeno: 22. lipanj 2016. 13:32

Ante Čačić se, još dok je trajala utakmica između Njemačke i Sjeverne Irske, odlučio za postavu s petoricom svježih snaga, osim Modrića i Mandžukića, za koje su liječnici preporučili odmor, naš je izbornik izostavio i trojicu od četvorice kartoniranih, Vidu, Strinića i Brozovića, a ostavio je samo Badelja.


S druge strane, Vicente del Bosque postavio je svoju najjaču željenu postavu s kojom je startao i u prva dva kola, čak i s Ramosom koji je riskirao drugu javnu opomenu.


Kako su naši do početka utakmice saznali da su osigurali osminu finala i kako je samo pitanje hoće li u slučaju poraza biti drugi ili treći, krenuli su po svoj trenutak slave, s trojicom iz mlade reprezentacije: Jedvaj je bio lijevi stoper, što nikad u A-reprezentaciji nije igrao, Vrsaljko lijevi bek, što je dosad igrao samo u porazima, a ispred njega na lijevom krilu Pjaca. Perišić je u prvih pola sata bio prebačen na desno, da napada Jordija Albu i limitira njegovu ofenzivnost, no nakon što je Čačić vidio da su Španjolci opasniji po desnoj strani, preko Juanfrana i Davida Silve, naredio je zamjenu mjesta. I Perišić je s lijevog krila preokrenuo utakmicu...


Ono što je u najavama sve intrigiralo, položaj Luke Modrića, preuzeo je Marko Rog, dakako zbog Inieste, ulogu za koju se predmnijevalo da će igrati Brozović. Rakitić je ostao polušpica, a Nikola Kalinić je, očekivano, zamijenio Mandžukića u vrhu napada... Naši su već nakon prvog napada i duge lopte u šesnaesterac suparnika stisnuli presing i dignuli zadnju liniju visoko, Rakitić i Kalinić napadali su stopere tvoreći u tim trenucima naših 4-4-2. U prvim minutama i Španjolci su pokušavali dugim loptama, dakako neuspješno, no nakon što su snimili kako naši izlaze, već u prvoj akciji po zemlji su zabili.


Nakon vodstva odlučili su se za kontrolirani nogomet, nisu ni trebali ganjati pobjedu i vodstvo im je dalo komociju. Naši su najbolje prigode imali nakon presinga na Piquea, Ramosa i vratara De Geu (Kalinić!) te nakon Rakitićevih prekida. Stajali su usko i gusto kad bi Španjolci ušli na našu polovicu, a kad bi osvojili loptu, gurali su je Perišiću i Pjaci da se “1 na 1” rješavaju suparnika. No, izjednačili su na postavljenu obranu Španjolaca, kad je Vrsaljko krenuo u napad, Rakitić odglumio napadača i odvukao Piquea, a Kalinić se ubacio ispred Ramosa i Perišićevo nabacivanje usmjerio u De Geinu mrežu.


U nastavku su Španjolci pokušali napasti, ali naši su već bili puno mirniji i samopouzdaniji, i više je posla imao Alba s Pjacom nego obrnuto. Badelj je držao ravnotežu u sredini, “držao na uzici” Roga da ne oslobodi prostor za Iniestu. Ponovno su naši, kad god bi Španjolci vraćali loptu stoperima ili svom vrataru, stiskali presing, također sijali paniku u prekidima, koristeći prednost u visini.


Kako su znali da porazom ne mogu pasti na treće mjesto koje bi im vjerojatno donosilo Wales, naši su išli po pobjedu, nisu kalkulirali i željeli Talijane u ponedjeljak. I dočekali su prigodu za kontru u 87. minuti, kad je Kalinić vratio asistenciju Perišiću, u akciji koju je bio započeo Pjaca .

Linker
25. travanj 2024 05:58