Ronald Gorsic / CROPIX / CROPIX
SLOVENAC MUDRO ZBORI

KATANEC POHVALIO ČAČIĆA, ALI... 'Ako je netko zadovoljan što je blokirao protivnika, onda OK'

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 29. lipanj 2016. 17:07

Taj sjajni bivši nogometaš i jugoslavenski reprezentativac izbornik je Slovenije. U početku nije želio pričati o nastupu Hrvatske na Euru, s ovakvim objašnjenjem:
- Nije simpatično da mi koji se nismo uspjeli plasirati na Euro komentiramo one koji su tamo bili. Nemojte se ljutiti, ali ne bih... Jer ako kažem nešto što mislim, svi će skočiti na noge i kazati “što ovaj koji se nije niti plasirao sad tu pametuje”..., kaže Srečko Katanec.


Ipak, sjetili smo se nekih davnih dana, jer smo obojica “over 50”, u kojima se vaš novinar družio s Katanecom, pa je malo po malo priča ipak krenula.
- Gledajte, za one prve tri utakmice nemam što kazati, osim pohvaliti izbornika Čačića i Hrvatsku. Svaka čast, bilo je super. Ali moram nešto kazati o vašoj utakmici s Portugalom. Ona nije bila na razini utakmice odluke, one u kojoj se odlučuje sudbina, u kojoj se ide dalje ili se vraća kući. Nijedna reprezentacija u 90 minuta nije uputila udarac u okvir gola. Tu priča staje i završava.

Što nakon EURA?

Kako će hrvatska nogometna reprezentacija izgledati u skoroj budućnosti?

Pa nije Modrić prestar, bit će još prilika

Bit ćemo još jači

Ovo je kraj jedne velike generacije


Veli da se sad na tu temu može dosta filozofirati.
- Ako je netko zadovoljan što je blokirao protivničku momčad, to je onda sasvim OK. Međutim, ako imaš kadar koji je sposoban uraditi nešto više, zabiti, a ni ne pokušaš ozbiljnije zaprijetiti, onda je to neka druga priča. Utakmicu Hrvatske i Portugala vidio sam baš na taj način. Portugal se plašio Hrvatske, a Hrvatska se plašila Portugala!

Zanatski savršen posao

Katanec će podvući...
- Bilo je vidljivo da je Čačić dobro analizirao Portugal, te da je njegov kolega Santos dobro analizirao Hrvatsku. Zanatski su oba izbornika odradili savršen posao. Čačić je znao da se treba paziti kontri Ronalda i Nanija, Santos da Hrvatska također igra na kontre, pa gol Perišića Česima, te oba gola Španjolcima vaši su dali iz kontre. Nije Santos trebao biti previše pametan, jedini koji je u vašoj reprezentaciji probijao “jedan na jedan” bio je Perišić. Trebalo ga je blokirati, s druge strane Ronalda i Nanija, to je bilo to. Zato smo i imali takvu utakmicu.

Nema priče o sreći

Slovenski izbornik kaže da Čačić najbolje zna je li Hrvatska mogla dati više.
- Izbornik Hrvatske mora znati ima li njegova momčad kvalitetu barem pet ili deset puta pucati u okvir gola. Žao mi je što ste ispali, po imenima imate odličnu reprezentaciju, koja je trebala napraviti više. Nogomet je okrutan, ali trebate ponekad napraviti nešto više, pa onda neće biti okrutan. Nema tu priče o sreći, oni koji teže velikom rezultatu, moraju je svesti na najmanju moguću mjeru.
Drugim riječima Katanec je htio kazati “no guts, no glory” (preneseno tko ne riskira ne profitira). Priča kako je po njemu velika greška što su na Euru nastupile 24 reprezentacije.
- Tu pričam i protiv sebe, protiv Slovenije, nas manjih. U redu je da se i manji savezi plasiraju i dobiju novac, a kvaliteta nogometa na Euru se smanjila, razvodnila. Igra se mnogo defenzivniji nogomet nego što se igrao prije. Sad gledamo statični nogomet. Ipak vidim neku tranziciju nogometa. Recimo Španjolska više nije kao nekad, nije više 50 posto od one reprezentacije koja je bila svjetski i europski prvak. Ni Nijemci, bez obzira na sve, nisu kao što su nekad bili. Vidjeli ste Engleze... Nogomet se promijenio.

Linker
23. travanj 2024 10:20