Marcos Borga / REUTERS
SANTOS JE DOBRO ZNAO

OTKRIVENA TAJNA PORTUGALSKOG USPJEHA U gradiću Alcochetu krije se tajna tvornica talenata!

Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 13. srpanj 2016. 20:42

Rui Patricio, Cedric Soares, Jose Fonte, Adrien Silva, William Carvalho, Joao Mario, Cristiano Ronaldo, Nani, Ricardo Quaresma i Joao Moutinho. Deset od 14 igrača koje je Fernando Santos suprotstavio Didieru Deschampsu i osvojio Euro. Deset igrača koji imaju jednu bitnu zajedničku poveznicu.

Svi oni produkt su škole lisabonskog Sportinga!
Mnogi se diče nogometnim Akademijama, mnogi, realno, preuveličavaju njihovu veličinu, a neki u miru rade i stvaraju. Premda u svijetu Barcina La Masia zvuči najpompoznije i najgrandioznije, činjenica jest da je u Alchochetu, osim najdužeg europskog mosta, smještena i najbolja tvornica talenata u Europi.

Otvorena 2002. godine, u predgrađu Lisabona, na prostoru od preko 250 tisuća četvornih metara, s najboljom mogućom infrastrukturom, sedam terena (tri umjetna), te domom za mlade akademike koji ne žive u radijusu od jednog sata udaljenosti.
Tamo, u tome čudu nogometa, preko 100 zaposlenih skauta češlja Portugal, gotov isključivo Portugal, i tamo šalje one najbolje primjerke. U praksi to izgleda ovako:

- Ne postoji univerzalni recept, centimetri, kilogrami ili godine. Netko kasnije sazrije, netko ranije, nema tu pravila. Stoga sve što smatramo dovoljno talentiranim, šaljemo u Alcochet, ionako će se tamo razvijati, brusiti, izgrađivati - objašnjava predsjednik kluba Bruno de Carvalho, danas najponosniji čovjek Portugala.

- Luis Figo i Cristiano Ronaldo. Naša dva dragulja, naše dvije legende. I dokaz našeg rada: Sporting je jedini klub na svijetu koji je razvio i odgojio dvojicu FIFA-inih najboljih nogometaša svijeta!

Da se radi o procesu, a ne slučajnosti, postoji cijeli niz dokaza. Ne samo Figo ili CR, ne Simao, Nani, Quaresma, Paulo Futre, već i oni koji dolaze. Prošle godine u finalu Eura U21, Portugalskih 11 je predstavljalo osam igrača Sportinga!

- Dakle, u dva finala u posljednje dvije godine, Portugal je ukupno imao 18 igrača Sportinga u momčadima koje su igrale finale. Takvog primjera nema nigdje na svijetu - hvali se s pravom De Carvalho.

Čudesna proizvodnja je, konačno, izražena vrlo jasnim postotkom: unazad deset godina, u svakoj reprezentaciji Portugala, od najmlađih do seniora, nalazi se sedam igrača Sportinga! Čudesno ostvarenje za klub koji se ne odriče svoga habitusa premda naslov prvaka u Portugalu čeka još od 2002. godine.

- Problem je bio u bivšem vodstvu, koje je stvorila jaz dubok gotovo 300 milijuna eura. Klub se gušio u dugovima, a Porto i Benfica su ga ostavljali na marginama. Sve do odlaska nevoljenog, mrskog Godina Lopesa, Sporting je bilježio padove, koji su za mnoge proglašeni najgorim periodom u 110 godina postojanja kluba - pričao nam je Petar Krpan. - Sve se promijenilo dolaskom Brune de Carvalha, koji se okrenuo onome po čemu je klub poznat - proizvodnji...

Da, doveo je sjajnog stratega Jorgea Jesusa, koji se ne boji stvaranja, a koji je ove godine u momčadi imao devetoricu igrača poniklih u bazilici portugalskog nogometa, famoznoj Academiji. Za Benficom su zaostali samo dva boda...

Dva boda koja će se definitivno stići u bliskoj budućnosti. Zašto? Zbog Academije, čija proizvodna traka radi sjajno, a u budućnosti bi trebala još i bolje. Naime, klub je oformio projekt s portugalskim i stranim školama, u kojima sada preko šest tisuća djece vježba sa Sportingovim grbom na prsima čekajući poziv u Academiju.

Katedralu portugalskog nogometa koja jedina na svijetu ima certifikat izvrsnosti ISO 9001:2018, koji se, inače, dodijeljuje onim kompanijama i organizacijama koje konstantno stvaraju vrhunski proizvod koji u potpunosti zadovoljava krajnjeg korisnika. Taj ISo nema nitko osim Academije.

A s takvim kvalitetama, skupinom stručnjaka, koji jasno određuju nogometno školovanje djece od 10 do 18 godine, sa infrastrukturom bez mane, posve je jasno da će Sporting i dalje biti ponosan hranitelj svih portugalskih selekcija. S Academijom iza sebe, nogomet nema brige. A uskoro bi i Sporting trebao doći na štih...

Linker
19. travanj 2024 09:17