Ivan Brkic / Glas Podravine / CROPIX / CROPIX
NOGOMET KOJEG NEKI NE ŽELE GLEDATI

PRIČA OKO KOJE SE LOME KOPLJA 'Portugalci ne bi ništa osvojili da su igrali drukčije'

Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 12. srpanj 2016. 11:30

Trojica hrvatskih trenera s kojima smo jučer razgovarali slažu se da je Portugal zaslužio naslov europskog prvaka.

- Portugalska je kruna apsolutno zaslužena. Pratio sam ih od početka, u skupini su teško davali golove u prve dvije utakmice, ali vidjelo se da imaju kvalitetu i igru - rekao je Elvis Scoria.

Smatra da su u eliminacijski dio natjecanja ušli jako dobro.

- Imali su taktička rješenja i puno su se prilagođavali suparnicima, no ne i do kraja, da ne izgube svoju igru. Tjelesno su bili besprijekorno spremni, triput su igrali produžetke, u dva su zabili gol, jednom su prošli na penale. Isto tako i psihološka priprema bila im je na visokoj razini, nisu pali, nego su vjerovali da mogu do kraja. Francuzima su dozvolili jako malo, a imali su i odličnog vratara koji je obranio sve što je trebalo.

Ključna uloga izbornika

Uloga izbornika Fernanda Santosa bila je ključna u cijeloj priči.

- On je rotirao momčad, igrači su čuvali snagu, a nije mijenjao samo vratara, Nanija i Ronalda do ozljede u finalu. Santos je taktički bio na izuzetnoj razini, motivirao je momčad kroz cijeli turnir, u svakoj utakmici bili su na razini. Pobijedili su samo jednom u 90 minuta? Da, ali pravilo je da se igra do 120. minute, ali činjenica je i da niti jednom nisu izgubili. Mogu razumijeti da je to nogomet kojeg neki ljudi ne žele gledati, ali Portugalci ne bi ništa osvojili da su igrali drukčije. Imali su sreće, ali bez sreće nitko nije ništa napravio - zaključio je Elvis Scoria.

Željko Kopić kaže kako je Portugal iz više razloga zaslužio naslov.

- Prvi je zato što su osvojili turnir, drugi je što su od prve do zadnje minute Eura imali potpuno jasnu sliku načina na koji će igrati, odnosno u kojem dijelu će se prilagoditi protivničkoj momčadi, a u kojem dijelu će zadržati ono što je njihovo bez obzira na protivnika. Apsolutno svi igrači podredili su se toj ideji, ostavili su sva svoja ega po strani, i sve je bilo usmjereno da se odradi na način na koji je dogovoreno. I na kraju, imali su apsolutnu vjeru u to što rade i što igraju, kao i mentalnu stabilnost i snagu da budu pravi u najbitnijim trenucima. Kad god su se stvari lomile, oni su s moralom i mentalnom snagom bili na najvišoj razini - naglasio je Kopić.

Kad se sve to spoji, uz kvalitetu igrača i malo sreće, Portugal je imao sve što treba da dođe so kraja, mišljenja je trener Slavena Belupa, koji ističe nezaobilaznu ulogu izbornika Santosa.

Dojam nije bitan

- On je vođa, on je začetnik načina i ideje kako će igrati, i on je taj koji je od igrača uspio izvući da se podrede momčadi i da u datom trenutku njihova kvaliteta dođe do punog izražaja. Vratar Rui Patricio imao je fantastičnih trenutaka, Pepe je odigrao odličan turnir, Sanches isto, i Ronaldo u nekim utakmicama. On je te pojedince uklopio u najvišu razinu funkcioniranja momčadi prema njegovoj ideji igre, i omogućio igračima da se ponaosob istaknu - kaže Kopić.

Ni Dražen Besek, trener malteške Birkirkare, ne dvoji o zasluženosti pobjede Portugalaca.

Kakav vam je bio EURO u Francuskoj?

Odličan, 'format 24' se pokazao punom pogotkom

Može proći, ali sjećamo se i boljih izdanja

Stvar je spasila Hrvatska, inače prst dolje

Najdosadnije ikad

- Zasluženo su postali europski prvaci, nema o tome dvojbe. Oni su na kraju bez mrlje pobijedili, a način na koji su to ostvarili je nebitan. Riječ je o turniru u kojem se igra na rezultat, a oni su to znali učiniti. Umjetnički dojam nije važan.

Kako je Besek vidio ulogu Fernanda Santosa?

- Svakog trenera čini rezultat. On je pokazao zašto je izbornik, vukao je ključne poteze u odlučujućim trenucima. Znao je što želi od momčadi i postigao je jako dobru sinergiju igrača i stručnog stožera. Imao je i autoritet nad svim tim igračima, a nije lako voditi Ronalda, Nanija i ostale. Uspio je iz njih izvući maksimum. Javnost je na početku kritizirala Ronalda, a nakon toga i on je promijenio svoj stav prema momčadi, počeo se žrtvovati za ekipu. Santos je napravio vrhunski posao i pokazao kakvog lidera treba imati na klupi reprezentacija koja ima takve igrače.

Linker
19. travanj 2024 21:54