Reuters
KAKO JE NOGOMET NEKAD OKRUTAN

ŠOK I NEVJERICA Vatreni plaču, Modrić se ne da utješiti! Hrvatska kažnjena u 117. minuti

Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 25. lipanj 2016. 13:42

Hrvatska se sinoć oprostila od Eura 2016 ispustivši pet minuta prije kraja produžetaka priliku da raspucavanjem jedanaesteraca ovjeri ulaznicu za četvrtfinale. Hit reprezentacija turnira napustila je tako travnjak stadiona u Lensu u suzama, kao i naion one bečke tragedije 2008. godine, samo se krvnih naših ambicija ovaj put zvao Quaresma koji je na gol-crti glavom ubacio loptu u praznu mrežu nakon Ronaldova udarca.

Loša karma očito je uvijek na strani ove generacije hrvatskih nogometaša koji su ovdje do sinoć uživali status "svačije druge momčadi", ali ipak neće iskoračiti iz sjene Ćirinih "vatrenih".
Svijest da je nokaut završnica nalik ruskom ruletu, bez prava na popravni ispit, ukočila je sinoć u Lensu obje reprezentacije, oprezom naoružala izbornike, zauzdala kreativce i ostavila strijelce predaleko od gola. Hrvatskoj je nedostajalo šarma iz prethodne tri utakmice u skupini, iako se i ovaj put momčad od prvog zvidžuka odlučila postaviti kao gazda na terenu. Modrić je pokušavao dirigirati, pritom se često vraćao u krilo Ćorluki i Vidi pa kao lažni libero razigravao bokove i tražio ritam.

Odsječen i izoliran na prilazu portugalskom kaznenom prostoru ostao je Mario Madžukić, izostali su i prepoznatljivi bijegovi Ivana Perišića uz aut-crtu. Ivan Rakitić je s nekoliko konkretnih minijatura na tridesetak metara od Ruija Patricija u prvom poluvremenu djelovao kao onaj hrvatski igrač koji bi mogao "faktorom x" oplemeniti priču, ali bili su rijetki bljeskovi...

S druge strane Portugal se svojski potrudio meč učiniti predstavom za fanove kontroliranog nogometa. Igrom bez previše rizika i napadačke ambicije Fernando Santos opredijelio se čekati jedan trenutak genijalnosti Cristiana Ronalda, no u prvom dijelu Realov superstar nije dobio serviranu loptu u kaznenom prostoru, niti slobodan udarac iz kojeg bi mogao ugroziti Subašića, a istu epizodnu rolu odradio je zatim i u nastavku. Uzalud su portugalski navijači sredinom drugog poluvremena pokušali animirati suzdržanu zvijezdu, Ronaldo jedva da se sastao s loptom.

Taktički okovane utakmice u pravilu se otmu nadzoru golovima iz prekida, a blizu takvom scenariju prvi put smo bili u 25. minuti kada je branič Raphael Guerreiro iz skraćenog kornera s lijeve strane zavrnuo "kiflu" u Subašićev peterac, hrvatski stoperi malo zaspali, a Pepe sa 6-7 metara (uz sudački previd zaleđa) glavom prebacio okvir gola. Pet minuta poslije napokon je i Hrvatska otvorila frontu u šesnaestercu portugalskog golmana Patricija. Perišić je lažnjakom izbacio čuvara iz ravnoteže prije nego što je sa desetak metara iskosa pogodio vanjski dio mreže. Nakon toga iz dva prekida Mandžukić i Vida s čuvarima na leđima stigli su okrznuti glavom loptu, bez stvarne opasnosti za vratara.

Poraz u osmini finala

Kako, u globalu, ocjenjujete nastup hrvatske reprezentacije u Francuskoj?

Razočarali su me

Očekivano

Ugodno su me iznenadili

Uvođenjem Renata Sanchesa, "terijera" koji je početkom lipnja Benficu zamijenio Bayernom, portugalski izbornik je na startu drugog dijela odlučio dodati gas i zaigrati agresivniji nogomet na sredini terena. Upravo je Sanches u suradnjji sa Joaom Mariom stigao u prvu priliku odmah po ulasku u igru, no neprecizno je pucao sa 18 metara.

U nedostatku ispeglanih i osmišljenih akcija i Hrvatska je šansu utakmice tražila i pronašla iz prekida u 60. minuti. Ivan Rakitić je isporučio izvrstan centaršut, a Domagoj Vida pobjegao čuvaru i glavom lopti dao brzinu projektila, ali ona je za prohujala pored vratnice. Nešto kasnije Nani je na rubu kaznenog prostora pobjegao Ivanu Striniću, gurnuo loptu ramenom i ispružio se na terenu.

Snimka je pokazala da je hrvatski branič neoprezno s leđa nogom "pomilovao" portugalskog igrača, ali benigni kontakt nije bio dovoljan argument sucu Velascu Carballu da dosudi jedanaesterac. Nova doza sedativa nakon toga je uspavala meč koji se rastegnuo u produžetke. Podatak da su Portugalci sinoć igrali svoju četvrtu utakmicu u samo deset dana promovirao je u tom trenutku Hrvatsku u blagog favorita, u nogama i glavama Čačićevih nogometaša ostalo je više svježine.

I zaista je Hrvatska u dva produžetka djelovala poletnije od Portugala, ali do šanse se i ovdje moglo samo iz tzv. standardnih situacija. Nakon kornera u 112. minuti Domagoj Vida našao se u reprizi šanse iz drugog poluvremena. Rui Patricio je loše procijenio putanju lopte i zaplivao petercem, a Vida izronio na drugoj vratnici i drugu meč-loptu poslao iznad grede. Naion toga Hrvatska je stegnula suparnika u obruč, Kalinić je uzdrmao vratnicu, a u protunapadu Sanches, Quaresma i Ronaldo izašli u mat situaciju. Subašić je uspio zaustaviti loptu nakon Ronaldova udarca, no protiv Quaresme više nije imao izgleda...

EURO 2016: Rezultati i parovi osmine finala

Švicarska - Poljska 4-5 (1-1) * penali

(Shaqiri 82 / Blaszczykowski 39)

HRVATSKA - Portugal 0-1 (0-0) * produžetak

(Quaresma 117)

Wales - Sjeverna Irska 1-0

(McAuley 75-ag)

Mađarska - Belgija (Toulouse, 26.6. - 21.00)

Njemačka - Slovačka (Lille, 26.6. - 18.00)

Italija - Španjolska (Saint-Denis, 27.6. - 18.00)

Francuska - Republika Irska (Lyon, 26.6. - 15.00)

Engleska - Island (Nica, 27.6. - 21.00)

Linker
18. travanj 2024 13:08