Getty Images
TKO ĆE OSVOJITI EURO?

T. ŽIDAK IZ FRANCUSKE 'Jedno je sanjati, a drugo kad se probudite i ugledate - Nijemce'

Piše: Tomislav ŽidakObjavljeno: 05. srpanj 2016. 23:09

Koliko Njemačka mora odigrati 'finala prije finala' da bi stigla do - finala? Jednu takvu utakmicu su odigrali u četvrtfinalu protiv Italije i prošli na jedanaesterce, u četvrtak ih očekuje polufinalni meč protiv Francuza u Marseilleu, da bi došli do Pariza, odnosno St. Denisa.

Mislim da su Talijani bili teža prepreka, međutim, Francuzi su protiv Islanda odigrali maestralni meč, ali, to je ipak bio Island, a ovo je “stari neprijatelj”, s kojim nemaju najbolja iskustva.

Dan sam proveo u kampu francuske reprezentacije u Clairefontaineu, gdje reprezentativci žive u starom dvorcu, gdje su novinari u posebnom režimu, a i francuski press nam je u utorak, prije puta u Marseille, servirao “slab ručak”, pred novinare je istrčao Moussa Sissoko.

Istina, protiv Islanda je bio jedan od najistaknutijih igrača francuske reprezentacije, uz Griezmanna, Payeta, Girouda, ali, u medijskom smislu Sissoko je “sirotinjska juha”. Shvatio sam to i po izrazu lica Anthonyja Kastrinakisa, izvjestitelja londonskog The Suna, koji se kiselo smješkao na umivena pitanja i uniformirane odgovore. Sissoko očito nije vruća roba za najprodavaniji britanski tabloid.

Da biste došli do medijskog centra, proći ćete tri rigorozne kontrole. Iako, određena fleksibilnost postoji, jer sam na press konferenciju prošvercao starog prijatelja Vladimira Mataušića. Teren, na kojemu vježbaju Pogba, Payet i Griezmann, još i danas nosi ime “Michel Platini”, u Clairefontaineu ga se nisu odrekli.

Tko će biti novi prvak Europe u nogometu?

Wales

Portugal

Francuska

Njemačka

Nije to kao nekad, kada sam u opuštenoj atmosferi ovog istog kampa popio kavu sa Zidaneom, kada smo sjedili za istim stolom, danas između nogometnih zvijezda i medija stoji zid. Čak i kada tražite fotografiju s nogometašem koji će biti na press konferenciji, bit ćete odbijeni.

Francusku tek u šestom nastupu, u polufinalu, čeka ozbiljna utakmica, napokon pravo iskušenje. Na zagrijavanju, u prvih pet utakmica jedva da su se oznojili, iako nisu briljirali protiv Rumunjske (2-1), Albanije (1-0), Švicarske (0-0) i Irske (1-0), razgoropadili su se tek protiv Islanda (5-2).

Već sedam godina je Moussa Sissoko član reprezentacije, ali je stalno između klupe i udarne postave...

- Volio bih igrati svaku utakmicu, bit ću sretan ako ću biti starter protiv Njemačke, ali, šef je taj koji odlučuje. Protiv Islanda nisam bio loš. Da, bit će to komplicirana utakmica, fizički smo solidno pripremljeni, a i publika u Marseilleu će nas gurati u pobjedu...

Ako ćete igrati, možemo li opet očekivati 5-2 pobjedu kao i protiv Islanda?

- Protiv Njemačke? Budite razumni. Jedno je sanjati, drugo je kada se probudite, a s druge strane igrališta stoje Nijemci. Između nas i Nijemaca postoji rivalitet, često smo gubili od njih, da, uvijek su nam bili kost u grlu. Ovo nam je najteži ispit na turniru, u četvrtak ćemo vidjeti jesmo li ili nismo.

Polažete veliku maturu?

- ‘Učili’ smo njemački, valjda smo se dobro pripremili...

Tko je favorit?

- Favorit će biti u finalu. U ovakvoj utakmici favorita nema...

Je li atmosfera opuštena, šalite li se?

- Uglavnom pričamo viceve na račun Griezmanna. On je Francuz španjolske kulture, zezamo ga zbog različitosti...

Bit ćete europski šampion, a iduću sezonu igrat ćete u drugoj engleskoj ligi?

- U ovom času se sve vrti oko reprezentacije i samo sam time okupiran. O svojoj nogometnoj budućnosti razmišljat ću nakon finala. Naravno, ako pobijedimo Njemačku. Da, moj Newcastle je ispao u drugu ligu, ali i tamo se igra nogomet...

Da li tako razmišlja i Paul Pogba, koji na ovom prvenstvu ne igra na razini svog imidža?

- Tek na zadnjoj utakmici igrao je na poziciji na kojoj igra u Juventusu, i to se odmah osjetilo na kvaliteti njegove igre. Da, na nekim utakmicama je bio izgubljen, ali shvatite i nas, morate prihvatiti ono što trener traži od vas...

Jesu li Hugo Lloris i Manuel Neuer na istoj razini?

- Nisu, Neuer ima više trofeja, koji su u vitrini njemačkog nogometnog saveza zahvaljujući njegovim obranama - zaključio je Moussa Sissoko jednu skroz nezanimljivu press konferenciju u Clairefontaineu.

Linker
27. travanj 2024 06:53