REUTERS
NE ZABORAVITE SUCA

TOMISLAV ŽIDAK IZ PARIZA Danas ćemo vidjeti je li 'Grizou' nogometno genijalan kao i 'Zizou'

Piše: Tomislav ŽidakObjavljeno: 10. srpanj 2016. 10:13

Francuska se još nije otrijeznila od velike pobjede nad Njemačkom, Pariz gori. U iščekivanju finalne utakmice protiv Portugala, u naslovnim ulogama su CR7 i AG7, Cristiano Ronaldo i Antoine Griezmann, dvije “sedmice” čiji bi talent trebao presuditi pobjednika Eura.

Iako su tu Nani, Renato Sanches, Oliver Giroud i Dimitri Payet, CR7 i AG7 su najjače karte Fernanda Santosa i Didiera Deschampsa.

ČAČIĆEV BILJEG

Nakon što je u prvoj utakmici nokaut faze izgubio od Portugala, Ante Čačić je prognozirao da će Portugalci doći do finala. Hrvatski izbornik je dobar prognozer, ali i ne tako dobar strateg, jer, da je procijenio da u rukama drži Pjacu, Roga i Kalinića, koji su protiv Španjolske odigrali briljantnu utakmicu, danas bi možda Hrvatska bila na St. Denisu. Ne treba se sada dičiti s “jesam li vam rekel”, već se pokriti po ušima zbog pogreške. Ali, svaki izbornik ima poneki “križ”. Od Ćire, koji je zaboravio Prosinečkog, Barića, koji nije volio Niku Kranjčara, Cicu koji je kod kuće ostavio Eduarda da Silvu, do Čačića, koji je u frižideru držao Kalinića, Pjacu i Roga, i taj previd će mu ostati doživotni biljeg na biografiji.

Tko će biti novi europski prvak u nogometu?

Francuska

Portugal

Bilo bi već vrijeme da najveći “švercer” ovog, inače slabog prvenstva, Portugal, napokon odigra pravu utakmicu. Ono protiv Walesa je bilo samo dobro, protiv Hrvatske nisu bili goropadni i ne mogu se oteti dojmu da su bili u velikom strahu. Ali, kako kaže Josip Skoblar, njihov strateg Fernando Santos “porazio nas je tamo gdje smo najjači, na sredini terena”. Ili smo mu to mi dopustili. Francuzi su u velikoj “forci”, iako su i oni odigrali samo jednu veliku utakmicu, protiv Islanda. Njemačku su dobili zahvaljujući genijalnosti Antoine Griezmanna i golmana Huga Llorisa. Ne treba sumnjati da Francuzi neće propustiti ovakvu priliku, naslov prvaka im je na tanjuru a da se nisu ni oznojili...

GDJE SU GRANICE?

Didier Deschamps ima Griezmanna, kao što je Hidalgo 1984. godine imao Michela Platinija, Jacquet 1998. godine Zinedine Zidanea. Danas ćemo vidjeti je li “Grizou” nogometno genijalan kao i “Zizou”. Njegovih šest golova uspoređuju čak i s Justom Fontaineom iz 1958. godine, kada je na svjetskom prvenstvu zabio 13 golova.

Naravno, mediji su do neba napuhali duel Griezmanna i Cristiana Ronalda, dvojice kandidata za Zlatnu loptu. Pobjednik će je sigurno i osvojiti, iako je biografija najboljeg portugalskog igrača znatno bogatija. U 132 nastupa za reprezentaciju zabio je 61 gol, Griezmann je skromniji, ali i šest godina mlađi – 33 nastupa, 13 golova. Ne znam mogu li preko gornje granice ljudskih kapaciteta, Griezmannu će ovo biti 70. utakmica u sezoni, Ronaldu 60. Ronaldo ima toliko prednosti, od najbolje skok igre na svijetu, neiscrpni arsenal trikova, brzinu, snažan udarac, iz statističke perspektive djeluje kao da ga je nemoguće pobijediti. Kao kruna strši podatak da je u sezoni zabio 57 golova...

Ali, Ronaldo nije sam. Njegov servis su Nani, Renato Sanches u veznoj liniji, koji je otkriće turnira, i Pepe u obrani, uz pouzdanog čovjeka na golu, Rui Patricia. Vjerojatni sastav Portugala; Rui Patricio - Cedric Soares, Pepe, Fonte, Guerreiro - William Carvalho, Adrien Silva, Renato Sanches, Joao Mario - Nani, C. Ronaldo.

Didier Deschamps zasigurno neće ulaziti u ekshibicije s postavom. Lloris - Sagna, Koscielny, Umtiti, Evra - Pogba, Matuidi. Sissoko, Griezmann, Payet. Giroud.

Tu formaciju gura na cijelom turniru, nema razloga za radikalni rez, naročito nakon pobjede nad Njemačkom. Iako se ne mogu oteti dojmu da ih je protiv Njemačke izvukao golman Hugo Lloris, kao što je Elf “pokopao” Manuel Neuer. A ne mogu se oteti dojmu i da talijanski sudac nije bio vjetar u francuska jedra...

Linker
20. travanj 2024 03:02