Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
PLES KUGLICA

DAJTE NAM TALIJANE! Za devet dana saznat ćemo protiv koga igramo na Euru, ovo bi bila daleko najlakša skupina za Vatrene...

ŽDRIJEB SKUPINA EURA 2020. U Bukureštu ćemo 30. studenoga saznati suparnike u prvoj fazi
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 21. studeni 2019. 13:04

Prvi put prije ždrijeba više raspravljamo gdje će Hrvatska igrati, nego protiv koga. Mnogi će kazati “samo da nam je upasti u München i Budimpeštu, a ne u Rim i Baku”. I dok je za navijače to bitno zbog troškova puta, za natjecateljske planove Vatrenih nije svejedno koga im donesu kuglice. Koliko god je jasno da će prolaz biti imperativan.

Izbornik Zlatko Dalić dosljedan je u stavu:

- I prije Rusije nisam govorio o željama, ni sada uoči Eura nemam nikakve želje, tko god bude mi znamo što je naš posao, to je da pobjeđujemo - kazao nam je Dalić.

Od 11 reprezentacija koje su se plasirale i potencijalni su nam protivnici, jer protiv osam ne možemo igrati u skupini, Portugal je jedini s kojim Hrvatska ima negativan skor na velikim natjecanjima, europskim i svjetskim prvenstvima. Dobili su nas u Engleskoj 1996. i u produžecima 2016. što bi nekom novom dvoboju bio specijalan začin. U odnosu na četiri smo bolji, sa tri ravnopravni, a protiv Švedske, Finske i Walesa nismo igrali.

NAJTEŽA SKUPINA ZA HRVATSKU

Španjolska, Hrvatska, Portugal, Wales

NAJLAKŠA SKUPINA ZA HRVATSKU

Italija, Hrvatska, Češka, Finska

Kad su ti iz prvog “pota” mogući rivali Italija, Njemačka, Španjolska i Engleska, znaš da će čeka spektakl. Hrvatska ih je sve dobijala, od Italije čak nikad nije izgubila. Na velikim natjecanjima, sa svima njima zajedno ima 5 pobjeda u 9 utakmica, uz 1 remi i 3 poraza. Statistika je pozitivna s Azzurrima i Elfom, s prvima pobjeda i remi, s drugima 2 trijumfa i 1 poraz, a poravnata je s Englezima i Španjolcima, po 1 pobjeda i poraz. S potonjima imamo svježe okršaje i uvijek je sve otvoreno. La Roja je tukla Vatrene 6:0, kasnije pala u Maksimiru sa 3:2 u Ligi nacija. U grupe čiji su nositelji Belgija i Ukrajina ne možemo zato što su u njima iz naše druge kategorije Rusija i Nizozemska kao domaćini.

No, nije isto igrati još i s Portugalom, koji može doći iz treće posude, ili ovog časa ne tako “napetim” ekipama Turskom, Austrijom, Švedskom i Češkom. To je pet mogućih protivnika iz tog ranga, među njima stjecajem okolnosti nije Danska, iako bi bilo zanimljivo sučeliti s njima, sa živim sjećanjima na osminu finala SP-a. I danas smo sigurni da je Hrvatska bolja, i da bi nova utakmica bila šansa da to dokaže bez penala. Možda u nokaut fazi... Danci su već plasirani u društvo Rusa s kojima su zajedno domaćini, i Belgijaca, prvi put u povijesti imamo jednu skupinu popunjeno sa 75 posto prije ždrijeba.

Nepodmireni računi

Ni poraz Hrvatske u Eskisehiru od Turske u proteklim kvalifikacijama nije objektivan pokazatelj odnosa snaga, a Češka se provukla bez gubitka 2016. u St. Etienneu. To su reprezentacije s kojima valja podmiriti neke račune. Koliko su tek Portugalci dužni iz Lensa, makar bi s njima to bila “atmoska skupina”. Arhiva govori o 2 pobjede nad Turcima i 1 porazu na jedanaesterce 2008. koji stoji kao pouka, o jednom ogledu s Austrijom koji je bio pobjeda, te sa Češkom remi. Sa Švedskom smo se susretali i kvalifikacijski, i prijateljski, ne i na završnici.

Kako su Finska i Wales jedina poznata imena iz 4. pota, danas je teško sastaviti idealnu skupinu jer iz doigravanja može doći “stari prijatelj” Island, zanimljiva Norveška, susjedi BiH ili Srbija, dobri znanci Slovačka, Mađarska, Gruzija, Kosovo, S. Makedonija...

Na Euru se igra u 6 skupina, dalje idu svi koji zauzmu 1. ili 2. mjesto, te četiri najbolja trećeplasirana. Kako to često rade velike reprezentacije, Hrvatska skupinu treba shvatiti kao još jednu prolaznu etapu do utakmica odluke u nokaut fazi. U Francuskoj su Vatreni dobili Tursku 1:0, a nakon remija sa Češkom 2:2, bili bolji i od Španjolske 2:1. Pokupili su komplimente za momčad koja je ostavila najupečatljiviji dojam i igrala najljepši nogomet, Čačić je izabran za najboljeg trenera grupne faze, a onda su ispali u osmini finala. Portugal je prošao s tri remija, kao treći, pa dobio nas i otišao do titule. Tko je uzeo četiri boda išao je dalje.

Dovoljno odrasli

Kako god da se rivali zovu Hrvatska mora proći, na završnim turnirima nikad nije bilo podcjenjivanja protivnika, a valjda smo dovoljno nogometno odrasli da budemo svjesni - Euro na kojem će se ispostavljati konačni računi kreće od nokaut faze.

PROJEKCIJA SN: Kako bi mogao izgledati ždrijeb skupina u Bukureštu

SKUPINA A

(Rim i Baku)

1. ITALIJA

2. FRA, HRV, POLJ, ŠVI

3. POR, TUR, AUS, ČEŠ, ŠVE

4. FINSKA ILI WALES

SKUPINA B

(St. Peterburg i Kopenhagen)

1. BELGIJA

2. RUSIJA

3. DANSKA

4. FINSKA ILI WALES

SKUPINA C

(Amsterdam i Bukurešt)

1. UKRAJINA

2. NIZOZEMSKA

3. POR, TUR, AUS, ČEŠ, ŠVE

4. Pobjednik Lige A, C ili D

SKUPINA D

(London i Glasgow)

1. ENGLESKA

2. FRA, HRV, POLJ, ŠVI

3. POR, TUR, AUS, ČEŠ, ŠVE

4. Pobjednik Lige A, C ili D

SKUPINA E

(Bilbao i Dublin)

1. ŠPANJOLSKA

2. FRA, HRV, POLJ, ŠVI

3. POR, TUR, AUS, ČEŠ, ŠVE

4. Pobjednik Lige B

SKUPINA F

(München i Budimpešta)

1. NJEMAČKA

2. FRA, HRV, POLJ, ŠVI

3. POR, TUR, AUS, ČEŠ, ŠVE

4. Pobjednik Lige A, C ili D

Cijene nisu iste u svim gradovima, a raspon je od 30 do 945 eura

UEFA je početkom ove godine najavila da će 82 posto ulaznica za utakmice Europskog prvenstva 2020. biti dostupno navijačima u slobodnoj prodaji. Iz Nyona su najavili da će na raspologanju biti oko 2,5 milijuna ulaznica za utakmice u tri kruga prodaje. Prvi krug je već završio, a trajao je od 12. lipnja do 12. srpnja, drugi će biti u prosincu nakon izvlačenja skupina, a treći u travnju 2020. godine nakon završetka dodatnih kvalifikacija.

Zanimljivo da će cijene ulaznica ovisiti o gradovima u kojima se utakmice igraju, u nekim gradovima karte će biti skuplje, a u nekima jeftinije. U HNS-u još nemaju konkretnih informacija o ulaznicama za hrvatske navijače, a na prošlom Euru praksa je bila da 20 posto kapaciteta stadiona pripadne navijačima reprezentacije koja na njemu igra, no postotak za EP 2020. još nije obznanjen.

Linker
25. travanj 2024 06:44