Tom Dubravec / CROPIX
UOČI ODLASKA U CARDIFF

DALIĆ OBJASNIO MISTERIOZNU IZJAVU KOJA JE IZAZVALA BROJNE REAKCIJE I PROGOVORIO O NAVODNOJ VELIKOJ ŽELJI IGRAČA 'Ne znam otkud vam te informacije...'

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 11. listopad 2019. 16:15

Hrvatska je pobjedom na Poljudu (3:0) u posljednjoj kvalifikacijskoj utakmici protiv Mađarske stigla na korak do plasmana na Euro 2020.. Iduća na rasporedu je utakmica u Cardiffu gdje Dalića i junake iz Splita očekuje zahtjevan susret protiv Walesa.

Hrvatska je trenutačno vodeća reprezentacija na ljestvici sa 13 bodova, Slovačka je druga sa 10 bodova, Mađarska ima devet, a Wales sedam bodova, ali i utakmicu manje. Na začelju je Azerbajdžan s jednim bodom.

Utakmicu protiv Balea, Ramseyja i društva najavio je i izbornik Zlatko Dalić.

Izvedba u prvom poluvremenu je bila sjajna, jesu li Mađari griješili ili smo ih mi prisilljavali s presingom?

- Sjajna utakmica. Mađarski izbornik se možda ima pravo ljutiti, ali oni su igrali koliko smo im mi dopustili. Nisu oni igrali loše, nego smo mi igrali dobro. Da nije bilo našeg pritiska ne bi bilo njihovih grešaka. Možda smo mogli zabiti još koji pogodak, ali nemam nikakvih zamjerki za drugi dio utakmice. Malo smo se sačuvali.

Što misli o Walesu? Neće biti Brozovića, hoće li kombinirati sa sastavom?

- Brozović je jako bitna karika u igri i nogometaš koji ima savršenu mirnoću i tehniku. On i njegovi pretrčani kilometri će nam jako nedostajati, ali pripremit ćemo se za Wales. Igrali su bez Brooksa i Ramseya u posljednjoj utakmici, ali vidjet ćemo hoće li oni zaigrati. Oni su ti koji moraju napadati, srljati i tražiti pobjedu, a mi tu moramo pronaći pravi odgovor i vidjet ćemo sutra nakon puta kako i što. Sigurno će ući dvojica, trojica novih igrača. Mi nemamo potrebu srljati, čekat ćemo ih.

Hoće li ići na bod ili na pobjedu?

- Mi uvijek idemo na pobjedu. Hrvatska reprezentacija nema pravo kalkulirati. Imamo tu kvalitetu i sposobnost. Ne mogu ovoj momčadi reći - idemo na bod. Nekad se ne poklope stvari kako bi mi htjeli, ali idemo na tri boda i riješiti situaciju što prije. Nama je cilj Euro, u nedjelju ili zadnja utakmica, nije bitno.

Koga bi istaknuli nakon utakmice na Poljudu?

- Nikad ne govorim o pojedincima, mi smo kao močad kvalitetni. Puno smo govorili o Raktitiću i Rebiću. Oni su pokazali da su s pravom u udarnoj postavi. Nisu u ritmu u klubovima, ali to se nije osjetilo, išao sam na kartu da moraju dati svoj doprinos jer imaju tu kvalitetu, a kod odlučivanja sastava presudila je njihova kvaliteta. Petković je tip napadača kojeg Hrvatska dugo nije imala, dobili smo pravog igrača. Ma svi su dali svoj maksimum. Brekalo i Vlašić su igrali malo manje, ali oni će u dogledno vrijeme sigurno biti naši nositelji igre.

Što je trebalo značiti kada ste nakon utakmice rekli 'ako ostanem izbornik?'

- Mislio sam na to da Hrvatska treba što prije doći na Poljud. Ja za četiri godine siguro neću biti izbornik.

Slovačka na Poljudu i zamjena domaćinstva s Rujevicom?

- Ova utakmica je zaista pokazala da Vatreni moraju igrati u Splitu, koji je neopravdano zapostavljen. Tko se ne bi poželio vratiti u ovakvu atmosferu. Ako jučer netko nije osjetio to zajedništvo istu sinergiju... Trudit ću se svim silama da ponovno dođemo u Split dok god sam na ovoj poziciji, a neće proći puno vremena.

Igrači se žele vratiti?

- Ne znam otkud vam te informacije. Iz svlačionice? E, onda je to problem. Nismo točno komentirali što i kako, ali ako igraš utakmicu koja odlučuje o nečemu onda moraš tražiti najbolji teren i publiku.

Atmosfera?

- Očekivao sam nešto slično, ali ne ovako. Već sami ulazak na teren bio je naznaka da će biti fantastično. Kao da je bio koncert. Ja sam uživao i sjedio na klupi.

Igrači su bili impresionirani ambijentom?

- Malo!? Ma puno. Ovi što su bili na klupi su pjevali s tribinama. I sam sam sebe uhvatio nekoliko puta da pjevam. Bili su nabrijani i napeti i da je bio jači protivnik ne bi bilo problema. Ipak, zna se nekada dogoditi i situacija da izgoriš, nas je na svu sreću ponesla atmosfera.

Linker
19. travanj 2024 14:57