Reuters
KOGA ĆE SADA AKTIVIRATI?

ENGLEZI U TO I DALJE NE ŽELE VJEROVATI, ALI VRHUNSKI KIRURG OTKRIO JE PRAVU ISTINU Nogometna velesila ostala bez najveće zvijezde protiv Vatrenih!

Abraham je iskočio u Chelseaju, ali on je više leteća tvrđava. Vardy je drukčiji profil od Kanea, a u Southamptonu se nameće Ings
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 21. siječanj 2020. 00:09

Doktor Chris Wilson, jedan iz kruga vrhunskih britanskih kirurga, potegnuo je alarm u engleskoj javnosti kad je u petak objavio da je Harry Kane praktično prekrižen za Euro 2020. Golgeter engleske reprezentacije, koji je kvalifikacije zaključio sa 12 golova, odšepao je s terena tijekom novogodišnje utakmice Tottenhama i Southamptona. Dijagnoza - ruptura tetive u mišiću lijeve noge.

- Moja je prognoza šest mjeseci stanke. Ako operacija prođe prema očekivanjima, prvih šest tjedana potrošit će samo na zacjeljivanje rane. Onda slijedi još šest do dvanaest tjedana potrebnih da očvrsne muskulatura i da se igrač postupno vrati u tjelesnu kondiciju. Ako je riječ o vrhunskim nogometašima, ja ih ne bih ohrabrivao velikim najavama. Savjetovao bih da se fokusiraju na predsezonu - objašnjava dr. Wilsoneuro.

Drugim riječima, Kane je otpisan za utakmicu s Hrvatskom na Wembleyju 14. lipnja, a izbornik Gareth Southgate ovog se proljeća mora okrenuti traženju alternativnog rješenja. Hoće li pristati na takav rasplet ili će ipak pokušati požuriti Kaneov come back, po uzoru na onaj povratak Davida Beckhama u momčad "tri lava'" uoči Svjetskog prvenstva 2002. godine? Podsjetimo, Beckham je tada u posebnoj komori "ubrzavao" zacjeljivanje metatarzalne kosti i stigao do Japana. Ako rizik od obnove bude prevelik, Southgate neće imati izlaza nego se okrenuti novim licima...

SOUTHAMPTON, ENGLAND - JANUARY 01: Jose Mourinho, Manager of Tottenham Hotspur embraces Harry Kane of Tottenham Hotspur as he walks off the pitch after picking up an injury during the Premier League match between Southampton FC and Tottenham Hotspur at St Mary's Stadium on January 01, 2020 in Southampton, United Kingdom. (Photo by Michael Steele/Getty Images)
Michael Steele/Getty Images

A to onda predstavlja sasvim novu i nimalo obećavajuću stvarnost u životu engleske reprezentacije. Engleska je, naime, u proteklih nekoliko godina u liku Harryja Kanea pronašla lidera i golgetera, igrača od instrumentalne važnosti, pogotovo otkad je izbornik odustao od 3-5-2 formacije u ofenzivniji 4-3-3 sustav u kojem je Kane dobio novu ulogu. Kao "lažna devetka" on se povlačio dublje prema sredini terena i razigravao Sterlinga i Rashforda.

Napadač Man Cityja do tog se trenutka borio s poražavajućom statistikom, a onda je odjednom pronašao prostor i sigurnost. Kad su jesenas demolirali Bugare sa 6-0 usred Sofije, Kane je zaboravio na svoje brojke i okrenuo se isporučivanju asistencija. Strijelac 32 gola za nacionalnu momčadi, šesti najučinkovitiji topnik u njezinoj povijesti, upisao je tom zgodom tri asista.

Sterling i Rashford ostaju prve izbornikove uzdanice za Euro u slučaju Kaneova izostanka, ali problemi nastupaju kad Southgate krene u potragu za trećim i četvrtim napadačem, pogotovo za profilom koji bi mogao zamijeniti Kanea. Ove je sezone u dresu Chelseaja iskočio Tammy Abraham, ali on je više robusni centarfor, leteća tvrđava koja živi od centaršuta, a manje razigrava suigrače. Svojedobno tehnološki višak u Liverpoolu, u međuvremenu je karijeru oživio Danny Ings, strijelac 14 premierligaških golova za Southampton ove sezone.

Premda već napola veteran, na koncu uvijek kao pouzdano rješenje Southgateu ostaje Jamie Vardy, sada već 33-godišnjak i prvi strijelac lige, ali potpuno drukčiji profil od Kanea...

Linker
25. travanj 2024 18:32