Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
SASVIM DRUGAČIJA VERZIJA

EVO TKO JE 'MINIRAO MAKSIMIR': INSAJDER ZA SN OTKRIO KAKO JE DOŠLO DO PREOKRETA 'Činilo se da je gotovo, a onda je javljeno - mi smo se predomislili'

SLOVAČKA DEFINITIVNO NA KVARNERU U ponedjeljak jedan preokret, najava preseljenja iz Rijeke u Zagreb, u srijedu novi i povratak na prvobitnu odluku Saveza iz srpnja
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 17. listopad 2019. 09:58

U utorak je do novinara došla informacija da je gotovo sve perfektuirano te nedostaju samo potpisi, a u srijedu prijepodne - ništa od Zagreba. Hrvatska će Slovačku dočekati u Rijeci 16. studenoga. U ponedjeljak jedan preokret, najava preseljenja s Rujevice na Maksimir ako se ishode nužne dozvole, u srijedu novi, ipak ostaje Rijeka! Zašto?

HNS je u službenom priopćenju priznao da je razmatrao opciju igranja na većem stadionu "koji bi mogao odgovoriti očekivano velikom interesu navijača", ali i dodao da je "ipak ostao pri ranije zauzetom stavu da će kvalifikacije biti odigrane u četiri najveća hrvatska grada". No, HNS nije kazao zašto je ostao pri tome, ako mu to nije bilo presudno samo dva-tri dana ranije, kad je pokrenuta inicijativa za promjenu.

U privatnom razgovoru jedan od vodećih ljudi Saveza rekao nam je kako se sve činilo blizu realizacije, ali u srijedu ujutro javljeno mu je da su se Slovaci predomislili, da nisu prihvatili preseljenje. To je jedina priča koja je do nas došla, no službene potvrde nema. Tražili smo informaciju od Slovačkog nogometnog saveza koji u srijedu nije odgovorio na upit.

Kad je prije dvije godine HNS umjesto u Osijeku, stavio Finsku u Rijeku, napravio je to izravnim dogovorom s UEFA-om. Nije ni tražio odobrenje od Finaca, eventualno ih je kontaktirala UEFA prije nego je upalila zeleno svjetlo. No sada, po toj priči, HNS nije htio "jašiti" kod UEFA-e kad se Slovaci već nisu složili. Između naših država i nogometnih federacija prijateljski su odnosi, ali i njima se radi o odlasku na EP.

Je li to kompletna istina ili su se neki u HNS-u povukli kad su vidjeli da će takva odluka generirati nove razdore u hrvatskom nogometu, ostalo je u zraku. Damir Mišković i Rijeka nisu ti koji bi svojim glasom mogli spriječiti da im se oduzme domaćinstvo, no posljedice bi bile evidentne.

Iako, nekoliko članova Izvršnog odbora nakon svega nam je reklo gotovo istovjetno, oni bi bez dvojbe izglasali Zagreb da je to službeno došlo na dnevni red.

- Razgovarao sam s Miškovićem prije nego što je potvrđeno da se igra u Rijeci i rekao mu: "Ako je zahtjev igrača i izbornika da se igra u Zagrebu, nema toga tko će me spriječiti da za to glasam, jer oni su najvažniji." Kao što je i Mišković udovoljio svakom traženju Matjaža Keka - rekao nam je Nenad Črnko, član Izvršnog odbora HNS-a.

Još u srpnju postojali su prijepori o tom domaćinstvu, tada je prevladala koncepcija da Vatreni igraju po cijeloj državi, što je romantična ideja iako je to objektivno to prevelika utakmica za Rujevicu i problema će neminovni biti. Prvi s distribucijom ulaznica. Mnogo je zainteresiranih iz svih krajeva Hrvatske i dijaspore, županijski savez traže svoj dio, u konačnici će se igrati u Rijeci, ali pitanje je koliko će karata biti na raspolaganju samim Riječanima. Stadion ima tek oko 8200 mjesta. Bitno manje nego samo istočna tribina u Maksimiru. No, to sve znalo se i u srpnju, a najgore je nekome oduzeti ono što mu se da.

Kako osim akcije iz 2017. godine pamtimo i neke ranije intervencije da nacionalna vrsta ne igra gdje je prvotno rečeno, a iskustvo nije bilo dobro, možda je i bolje da se ostalo kod Rijeke. Još 2005. godine Slaven Bilić je zahtijevao i dobio da mlada reprezentacije sa Srbijom ne odmjeri snage u Zagrebu nego Velikoj Gorici, epilog je bilo ispadanje i neodlazak na završnicu.

Tema o domaćinstvu Slovačkoj je sada valjda riješena. Nitko je neće potencirati ako Hrvatska ode na Euro. Što bi morala, ma gdje da igra, taman da sad gostuje u Bratislavi. Kao što je u prvoj utakmici u Trnavi dobila 4:0. Koliko je god jasno da je svaki susret druga priča i da će male tenzija postojati. Nikad ni jednostavno kad se sve rješava u 90 minuta.

- Siguran sam da će biti odlična atmosfera na Rujevici i jednako sam tako siguran da ćemo se plasirati na Europsko prvenstvo. Odluka da se igra u Rijeci donijeta je davno i kod nje smo ostali, ja nisam bio ni na jednom sastanku na kojem bi se razgovaralo da se to promijeni, a ako je netko razmišljao drugačije, imao je pravo na to - diplomatski je kazao jedan od dopredsjednika HNS-a Ante Kulušić.

Luka Modrić poručio: 'Nema skrivanja iza momčadi kad se krivo procjenjuje'

Hrvatski kapetan Luka Modrić oglasio se preko Twittera na kojem je prokomentirao situaciju oko domaćinstva utakmice Hrvatske i Slovačke.

"Sa Slovačkom u Rijeci, istom strašću kao u svakom gradu Hrvatske. Igrači ne odlučuju gdje. Zato nema skrivanja iza momčadi kad se krivo procjenjuje."

Tako glasi Modrićeva poruka u kojoj jasno demantira da su hrvatski reprezentativci odlučili, odnosno željeli odlučiti da se utakmica umjesto u Rijeci igra i Zagrebu. Modrić je poslao poruku i čelnicima Saveza da su pogrešno procijenili situaciju te da se sada ne pokušavaju sakriti iza igrača.

Očito Modriću nisu baš najbolje sjeli napisi da su on i suigrači željeli da se utakmica s Rujevice prebaci na Maksimir i da je HNS zbog toga želio promijeniti grad u kojem će se dvoboj sa Slovacima igrati, jer nisu baš česti takvi Modrićevi komentari na društvenim mrežama

Linker
24. travanj 2024 11:39