Action Images via Reuters/Carl Recine
SRAMOTA U KVALIFIKACIJAMA

EVO ZAŠTO JE BEBEK U SOFIJI DONIO ISPRAVNU ODLUKU Englezi su čitav skandal podigli na visoku razinu, ali na koncu su svi bili zahvalni hrvatskom sucu

Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 15. listopad 2019. 20:16

Ivan Bebek u ponedjeljak je imao jako zahtjevan posao u Sofiji, u kvalifikacijskoj utakmici između Bugarske i Engleske. Englezi su doduše lako i vrlo uvjerljivo (6:0) pobijedili domaće nogometaše, ali hrvatski sudac morao je u jednom trenutku prekinuti susret zbog rasističkih povika s tribina.

Zbilo se to u 30. minuti utakmice. Skupina od najviše 10 problematičnih navijača - ili je bolje reći huligana - hukala je možda dvije do tri sekunde. Bebek je postupio točno po pravilniku zamolivši službene osobe da upozore navijače da se smire, ili će biti prisiljen odvesti momčad s terena.

Neki mediji pišu kako je Bebek u 41. minuti ponovno prekinuo utakmicu zbog huškačkih povika, ali Bebek je - pretpostavljamo - u tim trenucima engleskom izborniku Garethu Soutgateu objašnjavao da nema dovoljno 'materijala' za prekid utakmice. Naime, hukanje nikako nije bilo ni orkestrirano ni snažno, nego se jedva čulo od pojedinih provokatora, a to po pravilima koje je postavila UEFA nije dovoljno da sudac odvede igrače s terena. Naravno, Englezi su velika i moćna nacija pa su oni kompletan skandal podigli na jako visoku razinu, ali generalno problem je bio tek u nekoliko huligana. Uglavnom, Bebek je utakmicu priveo kraju bez ikakvih problema, tako da su mu na koncu bili zahvalni i Englezi i Bugari.

Soccer Football - Euro 2020 Qualifier - Group A - Bulgaria v England - Vasil Levski National Stadium, Sofia, Bulgaria - October 14, 2019  England players and manager Gareth Southgate speak to referee Ivan Bebek as the match is stopped during the first half  Action Images via Reuters/Carl Recine     TPX IMAGES OF THE DAY
Reuters

Hrvatskom arbitru sigurno su pomogla i neka ranija iskustva. Sjetite se, Bebek je bio primoran prekinuti derbi između Dinama i Hajduka, igran u Maksimiru 17. svibnja 2014. godine. U to vrijeme HNS je vodio 'rat' s dijelom navijača koji su često skandirali "HNS pederi, nogomet ste sj....". Bebek je najprije upozorio navijače, potom je i izveo momčad s terena, a nakon što ni sve to nije pomoglo, bio je prisiljen prekinuti utakmicu.

Imao je Bebek i jedno neugodno rasističko iskustvo na utakmici Bate Borisov - Šahtar, kada su domaći huligani hukali igračima Šahtara. Na sreću, i tada je bio primoran samo jednom prekinuti utakmicu kako bi se navijači službeno upozorili...

Reuters/Carl Recine
Action Images via Reuters

Predsjednik Nogometnog saveza Bugarske podnio ostavku

Predsjednik Nogometnog saveza Bugarske Borislav Mihajlov podnio je u utorak ostavku i to samo nekoliko sati nakon što je ostavku od njega zatražio bugarski premijer Bojko Borisov.

Bugarski savez je objavio da se Mihajlov povlači zbog "prevelikih napetosti koje štete bugarskom nogometu" nakon katastrofalnog poraza u kvalifikacijama EURA 2020 od Engleske (0-6) pri čemu su reprezentativci Engleske rasistički vrijeđani.

Jedan dio navijača na stadionu Vasil-Levski u Sofiji vrijeđao je tamnopute reprezentativce Engleske Tyrona Mingsa, Marcusa Rashforda i Raheema Sterlinga. U ponedjeljak Mihajlov nije reagirao na poraz niti je osudio rasističke ispade ni nacističke pozdrave bugarskih navijača, a stadion je napustio prije kraja utakmice, a u utorak je ipak dao ostavku nakon što je reagirao premijer Borisov.

"Neprihvatljivo je da Bugarsku, jednu od najtolerantnijih zemalja na svijetu, povezuju s ksenofobijom dok u njoj u miru žive ljudi različitih nacionalnosti i vjeroispovijesti", napisao je na svom Facebook profilu predsjednik bugarske vlade Borisov. On je naredio prekid svih veza, pa i financijskih, s Bugarskim nogometnim savezom nakon tog "sramotnog poraza" dok Mihajlov ne podnese ostavku, koju nije morao dugo čekati.

Od dolaska Mihajlova na čelo Bugarskog saveza 2005. godine reprezentacija se nije plasirala ni na jedno veliko natjecanje.

Zbog rasizma u Sofiji u utorak je reagirao i predsjednik UEFE Aleksandar Čeferin, koji je pozvao vlade da pomognu nacionalnim savezima u borbi protiv rasizma.

"Nogometni savezi ne mogu sami riješiti problem rasizma. Vlade europskih država moraju učiniti više na tom polju i samo zajednički možemo postići napredak", kazao je Čeferin. (Hina)

Linker
20. travanj 2024 12:59