Mislav Oršić prije šest godina u dresu mlade hrvatske reprezentacije
 Foto: Nenad Dugi / CROPIX
STRUČNJAK OGROMNOG ISKUSTVA

EVO ZAŠTO MISLAV ORŠIĆ NE TREBA IGRATI VEĆ DANAS! BIVŠI HRVATSKI IZBORNIK LOGIČKI OBRAZLOŽIO SVOJU TEORIJU 'Tu Dalić mora dobro razmisliti...'

OTTO BARIĆ Iskusni nogometni stručnjak i bivši izbornik Vatrenih o utakmici na Rujevici
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 16. studeni 2019. 19:37

Kad su u pitanju ovakve utakmice, odlučne, najbitnije i pomalo stresne, dobro je porazgovarati s iskusnim nogometnim stručnjacima koji i dalje pomno prate sve što se događa na svjetskoj nogometnoj sceni.

Otto Barić je taj preiskusni stručnjak, čovjek koji je u mnogim klubovima pisao prekrasne stranice karijere, a bio je i izbornik Vatrenih. Pitamo Herr Otta kakva su mu predviđanja uoči utakmice Hrvatske i Slovačke na Rujevici.

Nema filozofije

- Možda bi se na prvu dalo zaključiti da imamo probleme s dva stopera, jer se radi o mladim igračima. Međutim, držim da će ti dečki odigrati dobro i pošteno, te da će se pokazati u najboljem svjetlu. Zapravo, po meni tu nema neke velike filozofije, Hrvatska će na Rujevici postići pogodak ili dva, a više nam ni ne treba da se plasiramo na Europsko prvenstvo.

Naravno, nikad se ne može znati definitivno za koga će s Dalić odlučiti kad se radi o stoperskom dvojcu, makar je dosta izvjesno da će to biti Perić i Ćaleta-Car. Naravno, može stopera igrati i Tin Jedvaj, to mu je omiljena pozicija...

- Velim, neće tu biti problema. Jedvaj se, primjerice, već dokazao, Perić u Dinamu igra jako dobro. E sad, ne znam kako će se ponašati u svojoj prvoj reprezentativnoj utakmici. No, u odličnoj je formi. Ćaleta-Car je također mlad, ali već ima iskustva igranja u reprezentaciji i na visokoj je razini. Stoga mislim da će u subotu na Rujevici sve štimati na stoperskim pozicijama.

Zagreb, 111119.
Stadion Maksimir.
Hrvatska nogometna reprezentacija odrzala trening uoci utakmice sa Slovackom. 
Na fotografiji: trening. 
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX / CROPIX
VAtreni trening

Optimist Otto veli da nema nikakvih problema ni na ostalim pozicijama.

- Kad analiziramo našu reprezentaciju, sve to dobro izgleda u svim linijama. Jako je napredovao Marcelo Brozović, a Luka Modrić je uvijek pravi. Čestitam mu na svemu što je do sada napravio u karijeri. Baš ćemo imati kompletno dobru momčad, jedino mi je žao što nema Andreja Kramarića koji uvijek može zabiti pogodak. Međutim, Petković je tu koji igra zaista na najvišoj mogućoj razini, zabija, asistira...

31.05.2004 Otto Baric , snimio_Ronald Gorsic
Cropix/Ronald Gorsic

A evo što Otto misli o Slovacima, gdje vidi našu najveću prednost.

- Slovačka igra dobro, ali mekano. Slovaci nisu bezobrazni, ne udaraju, nemaju agresiju, pravu čvrstinu. Da igramo protiv neke druge reprezentacije koja je agresivna, bilo bi nam puno teže. Slovaci nam zbog svoje igre odgovaraju i to ćemo pokazati na Rujevici. Vidite, Slovaci nas nisu u stanju pobijediti. U najgoroj soluciji, može biti neodlučeno, a nama je to dovoljno za plasman na Euro.

Zanimljiva su Barićeva razmišljanja kad se radi o krilnim pozicijama. Tu su u fokusu Perišić, Brekalo, Oršić i Rebić. Kad bi on birao za koga bi se odlučio?

- Tu Dalić mora dobro razmisliti. Perišić je tu siguran, ali ja bih s njim igrao na lijevom krilu. Kad se radi o ostaloj trojici igrača, svatko od njih ima neke svoje prednosti kad se radi o udarnom sastavu. No, ako Perišić bude igrao na desnoj strani, jer vidim takve najave, onda izbornik mora biti dovoljno mudar. Da se ova utakmica sa Slovačkom igra, recimo, za šest mjeseci, onda ja uopće ne bih imao nikakve dvojbe. Meni bi igrao Mislav Oršić. No s obzirom na činjenicu da je novi u nacionalnoj vrsti, možda bi taj izbor bio malo problematičan. Brekalo ili Rebić? Ha, to se mora vidjeti na treninzima. Kako se ponaša taj dvojac, kakav im je štimung. Rebić sigurno želi i može, ali premalo je igrao. Brekalo je pak igrao odlično, ali u posljednje vrijeme njegovu klubu Wolfsburgu nikako ne ide, zaredali su s porazima. Eto, kad me sad pitate ovako s strane, ne znam zaista za koga bih se odlučio. Držim da je to apsolutno najveće pitanje kad se radi o udarnom sastavu. Ali za koga god se Dalić odluči, s Nikolom Vlašićem u sredini, to će biti dobro, vidjet ćete.

Samo jedno zlo

Iskusni stručnjak će zaključiti:

- Idemo mi na Euro, sigurno, nakon utakmice na Rujevici ćemo se već moći spremati za još jedno veliko natjecanje, u to uopće ne treba sumnjati. Ali šteta je što to već prije nije bilo gotovo. Nije nam se smio dogoditi Azerbajdžan. Nikako nije, da baš mi jedini ne pobijedimo Azere. Meni je Nikola Jurčević drag, bio je moj igrač, ali nismo igrali protiv njega, nego protiv njegove reprezentacije, nikako tamo nismo trebalo izgubiti ta dva boda. Jer da nismo, već bi bili na Euru, ova utakmica u subotu ne bi bila odlučna. Onaj poraz od Mađara nije bio toliko tragičan, čak su Mađari zaslužili tu pobjedu, jer su igrali jako dobro. Ali Azeri nikome nisu uzeli bod, a onda igraju neodlučeno s nama.... Ta utakmica je jedino zlo ovih kvalifikacija. Inače, nama se više nikad ne bi trebalo događati da o odlasku na velika natjecanja odlučujemo u zadnjoj utakmici!

Linker
21. travanj 2024 08:03