Reuters
KVALIFIKACIJE ZA EURO

FOTO: VLAŠIĆ PRVIJENCEM OTVORIO GOLIJADU, ZABILI PERIŠIĆ I LOVREN, ALI JUNAK VEČERI BIO JE DINAMOV GOROSTAS Petković odigrao partiju života za Vatrene

SLOVAČKA - HRVATSKA 0:4 Fantastična večer Vatrenih na gostovanju u Trnavi! Dalićeva momčad u potpunosti je razbila domaćine i stigla do visoke i sasvim zaslužene pobjede. Briljirali su Vatreni, mogli zabiti još barem toliko, ali i ovo je bilo sasvim dovoljno za ukus svakog navijača hrvatske reprezentacije. Redom su u Trnavi zabijali Vlašić (45'), Perišić (46'), Petković (72') i Lovren (89'). Nakon četiri odigrana kola u grupi E, Mađarska i Hrvatska predvode skupinu s istim brojem bodova (9).
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 06. rujan 2019. 21:00

SLOVAČKA - HRVATSKA 0:4 (Vlašić 45', Perišić 46', Petković 72', Lovren 89')

SLOVAČKA : Dubravka - Valjent, Vavro, Škriniar, Hancko - Kucka (od 63 Haraslin), Lobotka, Hamšik - Rusnak (od 46.Božanik), Duda, Mak (od 79. Duriš). Izbornik: Pavel Hapal.

HRVATSKA: Livaković - Bartolec, Vida, Lovren, Barišić - Brozović, Modrić- Rebić (od 70 Brekalo), Vlašić (od 82. Badelj), Perišić - Petković (od 83. Pašalić)Izbornik: Zlatko Dalić.

To je Hrvatska. Najbolja od Rusije. Još finala Svjetskog prvenstva Vatreni nisu odigrali utakmicu na tako visokoj razini. Ni kad su u finišu dobili Španjolsku u Zagrebu u Ligi nacija, ni u osječkom srazu s Walesom. Dalićeva momčad postavila se s autoritetom svjetskog doprvaka, demonstrirala klasu i samopouzdanje, a pomogli su i impresionirani domaćini. Dok je većini suparnika nadmetanje s Vatrenima nosilo poseban motiv, Slovaci su se uplašili. No pitanje je koliko su i mogli, jer Hrvati su dominirali, bila je to i taktička i tehnička premoć povremeno pretočena rapsodiju. Poglavito u potezima Brune Petkovića, njegov briljantan gol za 3:0 dugo će se pregledavati na YouTubeu.

Hrvatska je dominirala, kombinatorikom i posjedom, domaćin bi tek povremeno digao glavu i uspio pogledati prema našim vratima. Nikola Vlašić i Bruno Petković lomili su ih u međuprostoru između obrane i veze, i najčudniji je podatak da su Hrvati zabili tek u 45. minuti. Vlašić, koji je rođen da ih izuje iz kopački, to je odlično radio, koristio praznine Petkovićevim uvlačenjem u sredinu, koji je, zapravo, djelovao kao lažna špica. Dotad su promašena dva zicera (Vida, Petković) i triput pogođen okvir gola (Brozović i dvaput Perišić). Vlašić je zabio prvi gol za A reprezentaciju.

Možda su nekoga do tada proganjali demoni prošlosti, vjerojatno se tkogod prisjetio rujna 2017. i turske u Eskisehiru, ova je Hrvatska ipak neka druga Hrvatska, jača i čistijih glava, unatoč svim problemima u pripremi susreta. Ukratko - guštali smo.

Tražili smo i dobili pravu Hrvatsku, onu koja najbolje odigra najvažnije utakmice. Pogodak na otvaranju drugog poluvremena, sretan nakon ranijih pehova, zapravo je sve riješio. Ali i odredio tijek nastavka, u kojem se Hrvatska pozicionirala u blok, Slovačka ostala bez tereta jer je već, praktički, izgubila i Livaković je imao nešto posla. Ali opet, Dubravka bitno više.

Još dobijemo Azerbajdžan i u listopadu možemo osigurati Euro. Hrvatska je nakon Walesa slavila u drugoj utakmici u kojoj su se lomile kvalifikacije, otvorena nam je autocesta prema Bukureštu. I ždrijebu. Međutim i nju treba proći, ozbiljno i što brže, počevši od Bakua.

Obrana je izdržala netaknute mreže. Na Lovrenu se gotovo nije vidjelo da ne igra u Liverpoolu, na kraju je eksplodirao od sreće kad je zabio glavom za konačnih 4:0. Bartolec, koji je uskočio pet do dvanaest, pribavio si je kredit i za buduće dvoboje, vezni je red dominirao, Brozovića je bio pun teren... A Petković, pa on tek u reprezentaciji, gdje igra s majstorima, može dokraja izraziti svu raskoš svojeg talenta. Ovacije navijača mnogo su rekle, jer publiku se po tom pitanju ne može prevariti.

Hrvati i Slovaci navikli su igrati prijateljske utakmice, u ova je protekla bez kartona, ali to je problem Pavela Hapala i njegove ekipe. Zlatko Dalić zaradio je pljesak. Otkazao mu je dokapetan, otpali zbog ozljeda brojni igrači, ali Hrvatska je bila karakterna, snažna, razbila je nominalno najjačeg rivala i dodatno potvrdila neka nova imena kojih nije bilo u Rusiji. Da nije bilo nevjerojatnih promašaja, poput Vidina i Pašalićeva, mogli smo demolirati Slovake. Kad nas već tolike cijene i simpatiziraju, možda je bolje da nismo. Nama je sad sve na svojem mjestu. Opet se ore naše pjesme...

---------------------------------------------------------

SKUPINA E

Slovačka - Hrvatska 0-4 (Vlašić 45, Perišić 47, Petković 72, Lovren 89)

Wales - Azerbajdžan 2-1 (Pašajev 26-ag, Bale 84 / Emreli 59)

Ljestvica

1. Hrvatska 4 3 0 1 9-4 9

2. Mađarska 4 3 0 1 6-4 9

--------------------------------------

3. Slovačka 4 2 0 2 7-6 6

4. Wales 4 2 0 2 4-4 6

---------------------------------------------------------

SLOVAČKA - HRVATSKA 0:4 (Vlašić 45', Perišić 46', Petković 72', Lovren 89')

SLOVAČKA: Dubravka - Valjent, Vavro, Škriniar, Hancko - Kucka, Lobotka, Hamšik - Rusnak, Duda, Mak

HRVATSKA: Livaković - Bartolec, Vida, Lovren, Barišić - Brozović, Modrić - Rebić, Vlašić, Perišić - Petković

---------------------------------------------------------------------

KRAJ UTAKMICE! KAKVA PREDSTAVA HRVATSKE! BRAVO!

89' GOOOL! GOOOL! GOOOL! Visokih 4:0 Hrvatske! Brozović je dugačkom loptom pronašao Lovrena koji glavom to sprema u mrežu!

Screenshot

87' Velika prilika! Pašalić je sjajno ušao iz drugog plana, primio loptu koju mu je odlično poslao Modrić, ali veznjak Atalante nije bio precizan s nekoliko metara.

84' Wales je poveo protiv Azerbajdžana. Gol za 2:1 postigao je Bale.

83' Izlazi Petković, a ulazi Pašalić

82' Izlazi Vlašić, a u igru će Badelj

75' Utihnuli su u potpunosti slovački navijači! Ori se stadionom hrvatska pjesma, a ima i zašto - Vatreni igraju jednu fantastičnu utakmicu!

72' GOOOL! GOOOL! GOOOL! Petković se sjajno okrenuo oko Škriniara, ušao na pet metara i rutinski zabio za povećanje vodstva Vatrenih!

Screenshot

70' Prva izmjena kod Hrvatske. Igru napušta Rebić umjesto kojeg Dalić uvodi Brekala.

67' 6:0 u udarcima iz kuta za Hrvatsku, 20:8 u udarcima prema golu!

59' Azerbajdžan je izjednačio na gostovanju kod Walesa. Strijelac za 1:1 je bio Emreli

58' Sjajna akcija Hrvatske! Rebić s lijeve prebacuje na drugu stativu gdje nalazi Perišića. Ivan glavom spušta za Brozovića koji iz voleja puca snažno, ali nažalost preko gola.

48' Prilika za Slovačku! Puca Mak s lijeve strane, ali siguran je Livaković.

46' GOOOL! GOOOL! GOOOL! Kakav start u nastavku! Perišić puca s 20-ak metara, lopta se odbija i mijenja smjer te vara vratara Dubravku!

Screenshot

46' Počelo je drugo poluvrijeme!

KRAJ PRVOG POLUVREMENA! Sudac je odmah nakon pogotka Vlašića označio kraj poluvremena. U prvom dijelu gledali smo jednu sjajnu Hrvatsku koja je svim snagama napadala gol Slovačke i pravo je čudo da se mreža domaćina nije zatresla više od jednog puta.

45' GOOOL! GOOOL! GOOOL! Konačno smo probili Slovačku! Nikola Vlašić sam se izborio za udarac, pucao s ruba šesnaesterca u lijevi donji kut i zabio svoj prvijenac u dresu Vatrenih!

Screenshot

38' Novi napad Vatrenih! Situacija koja je puno obećavala! Vlašić gura do Petkovića, ali njegov udarac odlazi u blok!

35' Pa je li moguće!?!?! Nakon Brozovića i Perišić pogađa gredu! Bio je to prekrasan udarac s ruba šesnaesterca! U nastavku Perišić ponovno dolazi u priliku, puca oštro s lijeve strane, izgledalo je to kao obrana Dubravke, ali sudac Brych smatra da je to bila stativa i neće biti ništa od kornera.

31' Što je sada izveo Petković!!! Ispremiješao je čitavu obranu Slovačke! Nanizao trojicu, ušao u 16 metara, stvorio si sjajnu priliku, pucao, no Dubravka brani! Bio bi to jedan od najljepših pogodaka godine!

29' Nevjerojatan promašaj Vide! Modrić je ubacio iz kornera, lopta dolazi do Petkovića koji glavom spušta za Vidu, a on s dva metra promašuje gol!

26' Gol na utakmici Walesa i Azerbajdžana. Velšani vode 1:0 nakon autogola Pashaeva

22' Prilika za Vatrene! Ubacio je Perišić s lijeve strane, Lovren se našao u dobroj poziciji na nekoliko metara od gola, ali puca neprecizno.

19' Novi korner za Hrvatsku! Udarac Brozovića odbio se od obrane domaćih i otišao lijevo od gola.

17' Odlična akcija i prvi udarac iz kuta za Hrvatsku! Priključio se Lovren napadu, sjajno gurnuo za Bartoleca koji ulazi u šesnaesterac i šalje oštru loptu u sredinu, ali Slovaci to izbijaju van.

10' Nastavlja se ludnica na terenu! Sada je zaprijetila Slovačka preko Maka čiji udarac s 25 metara odlično brani Livaković!

8' Kakva luda minuta Hrvatske! Prvo je Modrić opalio snažno iznad gola, da bi potom Vatreni ukrali loptu i došli u novu priliku, pucao je Brozović, ali njegova bomba odsjela je na GREDI! Odmah zatim opet puca Modrić, snažno, ali i neprecizno!

5' Skočili su sada domaćini! Odlična akcija Slovačke, Lobotka se sjurio prema golu, pao, no sudac pokazuje da nema govora o najstrožoj kazni.

4' Živahna utakmica! Vatreni u uvodnim minutama visoko pritišću Slovačku i u nekoliko navrata opasno prilaze golu Dubravke.

1' Odmah napad Hrvatske! Vlašić je pucao s 15-ak metara. Nije to bio snažan udarac i golman domaćina uz manje probleme brani prvi pokušaj Vatrenih.

1' Počela je utakmica Slovačke i Hrvatske!

---------------------------------------------------------------------

18.55 Dresovi i ostala oprema spremno čeka Vatrene u svlačionici

19.00 'Veza im je jaka, odluka će pasti u sredini'

Pitali smo Špehara kako bi po linijama ocijenio slovačku vrstu?

- Počet ću od napada koji je dobar, ali cijelo ovo vrijeme u predvečerje utakmice nisu bili na čistu tko će igrati. Bilo je dosta medijskih špekulacija, najveće dvojbe su tko će startati u napadu. Zanimljivo je još nešto. Pogledajte strijelce slovačke reprezntacije. Najviše pogodaka zabijaju igrači iz vezne linije, a zabijaju i obrambeni igrači. To je posebna specifičnost Slovačke, prijete svi. Vezna linija im je ipak najjači dio, držim da će se današnja utakmica odlučivati baš u tom dijelu. Isto tako njihova reprezentacija ima nekoliko mladih i vrlo potentnih igrača, gladnih velike scene.

18.25

KALKULACIJE

Što ako Hrvatska pobijedi u Trnavi

Vatreni bi se na vrhu ljestvice bodovno izjednačili s Mađarskom i sve bi Dalićeva momčad držala u svojim rukama. Bio bi to velik korak hrvatske vrste prema sljedećem Europskom prvenstvu 2020. godine.

Što ako Hrvatska remizira u Trnavi

Ne bi bilo dramatično, Hrvatska bi i dalje ostala ozbiljan kandidat za jedno od prva dva mjesta. No Wales bi, vjerojatno, došao na samo bod zaostatka, sa Slovacima bismo ostali izjednačeni, Mađarska bi ostala ispred...

Što ako Hrvatska izgubi u Trnavi

Velik bi si teret natovarili Dalićevi momci jer više ne bi bilo mjesta kiksovima, praktički svaka utakmica postala bi presudna. U posljednja četiri kola Hrvatska bi najvjerojatnije ušla kao četvrta u skupini.

17.20 U redovima domaćina vlada optimizam, jer vjeruju da mogu protiv Hrvatske. Iznimno poštuju "šahovnicu", kako tepaju Hrvatima na portalimna, ali vjeruju da uz krcati stadion mogu do senzacije.

"Bit će to nogometni praznik! Igrat ću protiv igrača koje sam gledao kad sam bio mali! To je nogometna elita, jer oni stalno igraju u završnice u Ligi prvaka. Svi ćemo biti jako motivirani. I vjerujem da možemo do pobjede ako budemo pravi", rekao je David Hancko, 21-godišnji branič Slovačke.

Soccer Football - Euro 2020 Qualifier - Group E - Azerbaijan v Slovakia - Bakcell Arena, Baku, Azerbaijan - June 11, 2019  Slovakia's David Hancko celebrates scoring their fifth goal with team mates   REUTERS/Aziz Karimov
REUTERS/Aziz Karimov / REUTERS

Pavel Hapal, izbornik Slovačke, sjajno je raspoložen u Trnavi...

"Gledao sam sve hrvatske susrete ove godine i mogu reći da mi se čini da su više nervozniji kad nastupaju pred svojim gledateljima. Da, u Mađarskoj su izgubili, ali Hrvati su tamo bili jako dobri".

16.30 ŠTO MOŽE PREVAGNUTI VEČERAS U TRNAVI?

VISOKI PRESING

Slovačka teži igri i kroz sredinu terena izlazi iz defenzive i usmjerava napad. Ako im se visokim presingom onemogućava takav začetak igre, onda ulaze u velike probleme preskakanjem. To bi bila voda na mlin Hrvatske.

Soccer Football - Euro 2020 Qualifier - Group E - Hungary v Croatia - Groupama Arena, Budapest, Hungary - March 24, 2019  Croatia's Ivan Perisic in action with Hungary's Botond Barath   REUTERS/Bernadett Szabo
REUTERS

KOMPAKTNOST LINIJE BRANIČA

Lovren je izvan natjecateljskog ritma. Može odigrati na iskustvo, ali mu je osobito važno da zadnja linija bude kompaktna i u kretanjima skladna, pogotovo u dupliranju. Dva će stopera biti na iskušenju jer Slovaci napadaju kroz sredinu, iz drugog plana.

Damir Krajac / CROPIX
CROPIX

BOA PETKOVIĆ

Ima za suparnika jednog od najboljih europskih stopera, Škriniara. Petković je važan za igru u Trnavi, trebat će čuvati loptu za izlaz momčadi, sudjelovati u kombinatorici, razigravati Perišića i Rebića. U Dinamu to izvrsno radi, nema razloga da ne bude tako i u reprezentaciji.

Varazdin, 110619.
Na Gradskom stdionu igra se prijateljska nogometna utakmica Hrvatska - Tunis.
Na fotografiji: Bruno Petkovic.
Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX
Zeljko Hajdinjak / CROPIX

14:50 Šok iz Grand Hotela River Park u Bratislavi! Tin Jedvaj ne može igrati, na desnom beku večeras starta Karlo Bartolec. Naime, nakon treninga u četvrtak navečer Jedvaja je počelo jače zatezati u zadnjoj loži, u Bratislavu je danas ujutro išao na snimanje koje je pokazalo određeno oštećenje i neće moći na travnjak. Rizik od teže ozljede bi bio prevelik.

Izbornik Zlatko Dalić mogao je vagati između dvije opcije: da na desnog beka ponovno stavi Josipa Brekala ili da prvi put u utakmici za bodove u startnih 11 bude Karlo Bartolec. Dalić se opredijelio za Bartoleca, koji je ofenzivni bek, ali je ipak bek.

Split, 180819.
Stadion Poljud.
Utakmica izmedju Hajduka i Gorice, prva HNL, 5. kolo.
Na fotografiji: Josip Juranovic.
Foto: Vojko Basic / CROPIX
Foto: Vojko Basic / CROPIX

Izbornik je zbog toga odmah aktivirao pretpoziv za Hajdukovog kapetana Josipa Juranovića. On će se reprezentaciji priključiti nakon utakmice u Trnavi i konkurirat će za sastav u ponedjeljak u Bakuu protiv Azerbajdžana.

Inače, još ranije izbornik je odlučio da će ipak startati s Antom Rebićem, iako je do dan prije utakmice dvojio koliko mu je "glava ostala u transferu", a do koje se mjere uspio koncentrirati za nacionalni sastav. Tako su Rebić i Perišić ponovo u napadu...

Linker
16. travanj 2024 13:54