Foto: Damir Krajac / CROPIX
NEMA LAKIH PROTIVNIKA

HRVATSKA JE JUČER ZAKOMPLICIRALA PUT DO EURA Sve osim dvije pobjede sada bi bila čista lutrija, a na 'spas u zadnji čas' ne treba ni pomišljati

Hrvatska je pobjedom protiv Azerbajdžana mogla doći na korak do plasmana na EURO, a sada je ponovno - na čekanju
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 09. rujan 2019. 22:46

Pobjeda bi otvorila vrata Eura 2020. godine, remi je Hrvatsku ipak malo udaljio od završnice kontinentalnog natjecanja. Kiks koji se da ispraviti, već u listopadu momčad Zlatka Dalića može izvaditi vizu za kontinentalno natjecanje. Pobijedi li Mađarsku u Splitu i potom Wales u Cardiffu, Hrvatska će se popeti do 16 bodova. Bit će to dovoljan ulov Vatrenima da se plasiraju na Euro.

Čak i kad bi izgubila jednu od te dvije utakmice, Hrvatskoj bi ostao popravni ispit.

Sa Slovačkom bi u tom slučaju 16. studenoga igrala utakmicu u kojoj bi joj pobjeda donijela Euro. Dva trijumfa u tri utakmice i Hrvatska će zaigrati na svom sedmom europskom prvenstvu.

Ako ne bude među prve dvije najbolje reprezentacije u skupini, Hrvatska će u ožujku 2020. u play-offu koji je izborila kroz Ligu nacija tražiti svoje mjesto, no o toj opciji ne treba ni razmišljati. Sve treba riješiti već ove jeseni.

Bakcell Arena nije bila sretna Hrvatskoj, drugi put je gostovala tamo i drugi put je remizirala. Rekordni niz bez kvalifikacijske pobjede (tri utakmice) Hrvatska ima na stadionu Kralja Baudoina, a zdanje u Bakuu ušlo je uz bok Gradskom stadionu u Skoplju, Hampden Parku u Glasgowu, Karaiskakisu u Pireju i stadionu Crvene zvezde u Beogradu, gdje je Hrvatska također dvaput gostovala u kvalifikacijama i nije upisala nijednu pobjedu.

Hrvatska je u svom 13. kvalifikacijskom ciklusu za velika natjecanja, a u samo je dva navrata skupila manje bodova u početnih pet kola u skupini. U kvalifikacijama za Euro 2000. godine imala ih je tek osam i nije otišla u Belgiju i Nizozemsku, na jedini EP koji je propustila otkako se natječe.

Bod manje nego sada Hrvatska je uzela u kvalifikacijama za SP 1998. kada je u Francusku otišla preko play-offa, a identičnih deset bodova kao i sada učinak je nakon pet kola bio i u borbi za SP 2010. godine. Jedino svjetsko prvenstvo na koje se Vatreni nisu plasirali...

Linker
24. travanj 2024 04:25