REUTERS
OD EURA 1996. DO EURA 2020.

HRVATSKA JE PLASMANOM NA EURO POTVRDILA DA JE VELESILA TE STALA UZ BOK FRANCUSKOJ, NJEMAČKOJ... Vatreni u 24 godine zaradili bogatstvo!

SREBRNI IZ RUSIJE 2018. BORIT ĆE SE I NA EURU 2020. Prvi put uspjeli opravdati status Hrvatska je večeras 3:1 pobjedom nad Slovačkom na Rujevici izborila plasman na Europsko prvenstvo 2020.
Piše: Nikola LipovacObjavljeno: 16. studeni 2019. 23:28

Od Eura 1996. do Eura 2020. Od kvalifikacijskog ciklusa koji je počeo u rujnu 1994. do 13. u nizu, koji je za "vatrene" završio u studenome 2019. Protiv Slovaka na Rujevici izborena je šesta kontinentalna završnica, uz još pet nastupa na svjetskim prvenstvima.

Otkako su Uefa i Fifa ponovno primile Hrvatsku pod okrilje, naša je reprezentacija propustila samo Euro 2000. i Mundijal 2010. Više nastupa na završnim turnirima imaju samo Francuska, Njemačka, Španjolska, Engleska, Italija i Portugal, a jedan manje, primjerice, Nizozemska, velika proizvođačica nogometaša i trenera. Iza nas su Belgija, Rusija, Danska, Švedska, Poljska, Rumunjska, Austrija, Švicarska, Češka, Slovačka, Mađarska, Škotska, obje Irske, Wales, a da o državama nastalima raspadom Jugoslavije i ne govorimo...

Jedina dva propusta u kvalifikacijama Hrvatskoj su se dogodila nakon velikih uspjeha i posljedičnih emocionalnih pražnjenja: nakon bronce u Francuskoj 1998. momčad koju je nastavio voditi Miroslav Blažević nije se plasirala na Europsko prvenstvo u Belgiju i Nizozemsku, a nakon traumatičnog ispadanja u četvrtfinalu Eura 2008. od Turaka, bez poraza, lošijim izvođenjem 11-eraca, tadašnji "Bilić boysi" nisu vidjeli planetarnu smotru u Južnoj Africi. Ovaj put, nakon svjetskog srebra u Rusiji prošle godine, izabranici Zlatka Dalića su uspjeli opravdati status, iako teže od očekivanog, prvih nositelja svoje izlučne skupine. Šesti put Hrvatska se plasirala izravno.

Euro 2020. tako će, eto, biti već peto uzastopno veliko natjecanje hrvatske nogometne reprezentacije. Hrvatski nogomet, kao što svjedočimo i iz klupskih (ne)uspjeha, uvelike živi od Uefinih i Fifinih premija, tako da će već ovih osiguranih 9,25 milijuna eura za plasman biti važna injekcija likvidnosti u predstojećem dvogodišnjem razdoblju.

Od 1996. do danas zaradilo se, ugrubo, 100 milijuna "nečega" (nekad su premije bile u švicarskim francima, pa dolarima i eurima), a još je veća vrijednost posljedično dizanje cijene hrvatskih igrača i trenera te poboljšanje uvjeta rada nogometnih škola. Uspjehe na travnjacima ne prati još samo stadionska infrastruktura, prema kojoj je naša zemlja iza svih nabrojanih koje nadvisuje rezultatima.

Linker
17. travanj 2024 21:14