Action Images via Reuters/Andrew Couldridge
OŠTRA SUDAČKA EKSPERTIZA

'HRVATSKA JE ŽESTOKO OŠTEĆENA!' Oko sokolovo opralo jednog od najboljih na svijetu: 'Zamislite da to bude na derbiju Dinama i Hajduka. Polemike bi...'

Mateo Beusan, čovjek koji je dugi niz godina bio Oko sokolovo
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 15. listopad 2019. 15:34

Kakvo je bilo suđenje na utakmicama Hrvatska - Mađarska i Wales - Hrvatska? U objema je utakmicama bilo dvojbenih situacija i situacija krajnje nezgodnih za procjenu. Kad su u pitanju suci, onda mnogi često imaju različita mišljenja, ponekad i dijametralne sudove. Brojni proizlaze iz navijačkog rakursa, povezani su s ljubavi i strašću prema “svojima”. Zato mi volimo pitati sudačke stručnjake, uvijek nas zanima kako su oni vidjeli neke situacije koje ostaju kao teme za raspravu.

Jučer smo o suđenju Danielea Orsata i Björna Kuipersa porazgovarali s Mateom Beusanom, čovjekom koji je dugi niz godina bio Oko sokolovo.

- Orsatovo suđenje u Splitu bilo je blago naklonjeno Hrvatskoj! Ništa bitno, ali to se moglo zamijetiti. Kakav je ono bio kazneni udarac za Hrvatsku? Je li Rebić imao obećavajuću ili izglednu situaciju za pogodak? Ali dobro, neka i bude jedanaesterac, ali zašto je Kleinheisler dobio drugi žuti karton? U redu, ako je prigovarao, onda je zaslužio, no ja to nisam primijetio.

screenshot

Kad se radi o utakmici u Cardiffu, Beusan ima primjedbi.

- Zaista mi nije jasno da su se takve greške dogodile sucu poput Kuipersa. Dakle, sasvim je jasno da je pogotku Velšana prethodio prekršaj nad Mateom Kovačićem. O tome uopće nema dvojbe, bio je to prekršaj k’o kuća. Tu je Hrvatska žestoko oštećena, ta se greška izravno odrazila na rezultat utakmice - kazao je u uvodu Beusan.

No to nije jedino što zamjera Kuipersu.

- U drugom se poluvremenu pojavila - kompenzacija. Negdje u drugom poluvremenu, na 17 metara od našeg gola, Vida s leđa prekršajem starta na centarfora Moorea, a on ne sudi ništa. Bio je to klasičan prekršaj i slobodni udarac za domaćine. A on maše objema rukama u stilu “igraj, igraj...”. Valjda je time želio održati kriterij pa kad nije sudio prekršaj nad Kovačićem, nije ni nad velškim centarforom. Međutim, radi se o dvjema velikim greškama. Nakon toga Luki Modriću nije sudio dva očita prekršaja, pa nam je pustio nekoliko prekršaja... Također, nije postojao žuti karton za Moorea zbog visoko podignute noge, ali po meni je Lovren previše spustio glavu. Kuipers me zaista neugodno iznenadio svojim suđenjem.

Porazgovarali smo s Beusanom i o onom Lovrenovom startu nad Jamesom u šesnaestercu ​na početku utakmice jer su neki i taj start hrvatskog stopera vidjeli kao prekršaj, što bi značilo da je trebao biti dosuđen jedanaesterac za Wales.

- Taj start na Otoku sigurno nije prekršaj! Lovren igra za Liverpool, Wales igra na Otoku, tako da je to Kuipers pustio. Zato možemo kazati da je to OK. A sad zamislite da se takav start nije dosudio recimo na hrvatskom derbiju Dinama i Hajduka. Pa polemike bi trajale mjesecima... - zaključio je Beusan.

Linker
21. travanj 2024 23:15