Damir Krajac / CROPIX
DEČKI, PROBUDITE SE!

HRVATSKA NAKON MUNDIJALA NIJE NA RAZINI IMIDŽA SVJETSKOG DOPRVAKA Mnogi će nakon Mađarske upirati prstom u jednog, ali ovi podaci otkrivaju probleme

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 25. ožujak 2019. 18:38

Uprijet će svi prstom u Lovru Kalinića, premda, stajao je uoči ova dva nastupa u kvalifikacijama argument stručnog stožera da 'jedinicu' ne treba mijenjati samo tako, uostalom, sjetimo se koliko su kredita imali i neki Kalinićevi prethodnici u reprezentaciji. Poput davno Dražena Ladića, ili kasnije, u nekim razdobljima, i Stipe Pletikose. Dalić i suradnici vjerovali su njemu, nije to odluka zbog koje ih treba razapinjati, imala je svoju logiku. Kalinić djeluje nesigurno, prvi gol mu 'debelo' ide na dušu, iako je obrana odigrala tu veliku ulogu. Ne ide mu na ruku statistika, Hrvatska u osam utakmica nakon ruskog Mundijala nije primila gol u samo jednom susretu i to u onom protiv Engleza, kad je na vratima bio Dominik Livaković, k tome i igrač utakmice, junak.

Zagreb, 210319.
Stadion u Maksimiru.
Kvalifikacije za UEFA Europsko nogometno prvenstvo 2020, skupina E, Hrvatska - Azerbajdzan.
Na fotografiji: Lovre Kalinic.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovacev / CROPIX

Međutim, svaliti sve hrvatske probleme samo na Lovru Kalinića bilo bi doista nepravedno, činjenica jest da je malo toga što su Dalićevi izabranici odigrali nakon ruskog Mundijala bilo na razini imidža svjetskih doprvaka. Dakle, u osam utakmica, što prijateljskih što natjecateljskih uspjeli smo upisati samo tri pobjede, dva remija i čak tri poraza! Uz gol-razliku 10:15. Želite još? Sve tri pobjede Hrvatska je upisala na domaćem terenu, izvan Hrvatske izgubili smo od Mađarske, Španjolske i Engleske, jedan remi je onaj iz prijateljskog susreta s Portugalom. Te tri domaće pobjede? Sve tri minimalne, ajde, ona jedna je velika, protiv Španjolske, u sudačkoj nadoknadi, ostale dvije - Jordan i Azerbajdžan. Obje po 2:1. Jordan u prijateljskom susretu, Azerbajdžan u onom kvalifikacijskom. Dakle, ni protiv puno slabijih reprezentacija to ne ide lako. Ima tu još jedan zanimljiv detalj. Od tih 10 golova, čak pet su zabili braniči. Dva Jedvaj, po jedan Vida, Mitrović i Barišić. Tri je dodao Kramarić, Rebić i Perišić po jedan. Da nije bilo ovog gola Rebića, ispalo bi da su od početka Lige nacija zabijali samo braniči i Kramarić. Jer, Perišić je zabio Portugalu u prvom prijateljskom susretu nakon SP-a. Njega, praktički, otad nema u nekim ozbiljnijim akcijama.

Naravno, ima Dalić puno problema u zadnjih šest mjeseci, sve to stoji, nije lako sastavljati momčad u takvim uvjetima, to je činjenica. Ali je isto tako i činjenica da Hrvatska ne sliči na mundijalsku, srebrnu, da nije ni približno toliko ubojita. Pogotovo u gostima, gdje je počela redovito gubiti. Očito, to što se suparnici sad dodatno pale na svjetske doprvake, donosi im rezultat, dok je Vatrenima težak teret. Dečki, probudite se!

Rezultati by SofaScore

Linker
24. travanj 2024 14:49