Michael Steele/Getty Images
ZANIMLJIV PODATAK

HRVATSKA TREBA BITI JAKO OPREZNA Slovaci su opasni na svom travnjaku i to najbolje potvrđuje statistika iz posljednjih pet kvalifikacijskih utakmica

Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 06. rujan 2019. 21:05

Slovaci su svjesni pozicije u kojoj se nalaze i koliko im je bitan sutrašnji dvoboj s Hrvatskom. U slučaju pobjede protiv momčadi Zlatka Dalića, Slovačka bi preuzela prvo mjesto na ljestvici skupine E s istim brojem bodova, ali i boljom gol-razlikom i međusobnim omjerom s Mađarskom. S Mađarima Slovačka igra u ponedjeljak u Budimpešti, a kad bi povezala dvije rujanske pobjede, širom bi otvorila vrata plasmana na drugo uzastopno i drugo uopće u povijesti (kao samostalna država) europsko prvenstvo.

Odlučili su se Slovaci Hrvatsku ugostiti na stadionu Antona Malatinskog u Trnavi, zdanju izgrađenom 1921. godine i za 79 milijuna eura renoviranom od 2013. do 2015., nazvanom po slavnom slovačkom igraču i treneru. Nakon Bratislave, Trnava je najčešći dom slovačke reprezentacije, tamo su odigrali već 25 utakmica. I izgubili njih pet, od Francuske, Walesa, Danske, Engleske i Češke, posljednje reprezentacije koja je tamo slavila. U Ligi nacija 13. listopada 2018. Češka je u Trnavi pobijedila 2:1. Hrvatska tamo nikad nije gostovala, ali jesu dva hrvatska kluba. Slaven Belupo je je u Intertoto kupu 2004. tamo s domaćim Spartakom odigrao 2:2, dok je Dinamo 25. listopada prošle godine golovima Marija Gavranovića i pobjednosnim Mislava Oršića tamo trijumfirao 2:1 u skupini Europske lige. Igrali su za Dinamo tada od aktualnih reprezentativaca i Dominik Livaković i Bruno Petković, dok Spartak u svojim redovima nije imao nijednog aktualnog reprezentativca Slovačke.

No opasna je Slovačka na svojem travnjaku, treba Hrvatska biti jako oprezna. U posljednjih pet kvalifikacijskih utakmica, za Europsko prvenstvo 2020. i prije toga za Svjetsko prvenstvo 2018. godine, nanizali su pet uzastopnih pobjeda bez primljenog pogotka. U ožujku 2019. svladali su Mađarsku, 2017. Sloveniju i Maltu, a 2016. Škotsku i Litvu. Ukupna im je gol-razlika 13:0 u tim dvobojima i gledajući samo domaće kvalifikacijske utakmice za najveća natjecanja, Slovačka je nanizala 450 minuta bez primljenog pogotka. Posljednji joj je zabio Adam Lallana i to u petoj minuti sudačke nadoknade 4. rujna 2016. za pobjedu Engleske 1:0 u borbi za SP u Rusiji.

U tih pet pobjeda zaredom bez primljenog gola, vrata Slovačke branili su Matuš Kozačik i Martin Dubravka, a od 13 postignutih pogodaka najviše, četiri, zabio je Adam Nemec. No njega protiv Hrvatske neće biti, 34-godišnji napadač Pafosa u kojem mu je trener hrvatski stručnjak Željko Kopić, početkom ove godine oprostio se od nacionalnog dresa.

Linker
16. travanj 2024 07:09