Action Images via Reuters/Andrew Couldridge
PUT PREKO LIGE NACIJA

HRVATSKOJ BI U SLUČAJU NEUSPJEHA U SKUPINI NA PUTU DO EURA STAJALI 'STARI PRIJATELJI' Evo što bi se dogodilo u slučaju najgoreg scenarija po Vatrene

Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 17. listopad 2019. 22:04

Da su kvalifikacije završene u utorak navečer, da je Hrvatska završila treća u skupini, a da je u ostalim kvalifikacijskim skupinama redoslijed isti kakav je danas, s kime bi se Vatreni natjecali u play-offu Lige nacija za plasman na Europsko prvenstvo? Dva suparnika na putu Vatreni bismo znali, dok bismo trećeg dobili ždrijebom.

Iz Lige A Lige nacija trenutačno među prva dva mjesta u svojim skupinama nisu tek Švicarska i Island. Švicarci su bolje plasirani od Hrvatske, Islanđani lošije. To znači da bi Hrvatska u polufinalu ugostila Island i u slučaju prolaza u finalu igrala s boljim iz ogleda Švicarske i jednom reprezentacijom iz dvojca Bugarska i Izrael, što bi odredio ždrijeb. Jedna od tih bi reprezentacija igrala play-off u svojoj Ligi C, odakle zasad u doigravanje idu Škotska, Norveška i Srbija, a ona s manje sreće bila bi prebačena u elitnu Ligu A. Taj će se ždrijeb održati 22. studenoga u Nyonu, kada će biti određeni i domaćini finalnih dvoboja u svakoj od liga.

U Ligi D, u polufinalu bi se trebali susresti Gruzija - Bjelorusija i Sjeverna Makedonija - Kosovo, jedna od te četiri reprezentacije ići će u play-off.

U Ligi B, BiH bi, u današnjoj perspektivi, u polufinalu ugostila Sjevernu Irsku, a finalu igrala s pobjednikom dvoboja Wales - Slovačka. Naravno, kada bi Hrvatska pala na 3. mjesto u skupini, Velšani ili Slovaci izborili bi Euro, tako da oni više ne bi bili potencijalni suparnici Zmajevima...

Od momčadi iz Lige A, u najlošijoj je situaciji Island, koji u praksi nema nikakve šanse dohvatiti jedno od prva dva mjesta u skupini H. Švicarska je trenutačno treća u skupini D, ali čekaju je još ogledi s Gruzijom i Gibraltarom i teško je za očekivati da će kiksati, a sa šest bodova u tim ogledima sigurno će biti među dva najbolja u skupini. Ostale momčadi iz Lige A ne trebaju brinuti za plasman, tako da bi Hrvatska u slučaju neuspjeha u skupini polufinale play-offa kod kuće igrala s nekom od slabije rangiranih vrsti, a finale najvjerojatnije s Islandom. U Hrvatskoj ili u Reykjaviku, to bi odlučio ždrijeb 22. studenoga.

Linker
20. travanj 2024 03:07