Damir Krajac / CROPIX
PIŠE DRAŽEN ANTOLIĆ

HRVATSKU ČEKA TEŽAK POSAO, ALI TREBA BITI POŠTEN Vatreni su igrali bez više od pola one slavne momčadi, a nova postava zajedno ima - dva treninga

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 22. ožujak 2019. 17:27

Dobro je, rekosmo na kraju. Hrvatska ima bodove, rezultatski pozitivan start, prevladala je zamku tipične kvalifikacijske utakmice i nakon ne baš inspirativnog dana sve je na svojem mjestu. Osim pojedinih aspekata igre koje Zlatko Dalić stigne popraviti. Josip Brekalo potvrdio se kao pogodak za ovaj ogled na desnom beku, Borna Barišić učvrstio status u reprezentaciji, a Bruno Petković sigurno će dobiti još prilika. Za Matea Kovačića je pitanje dokad će uživati tako visok status. Možda bi sve bilo jednostavnije da Dalić nije poštedio Brozovića i dijelom Rebića, da je igrala koliko-toliko standardna postava, ali to je bio ulog za Budimpeštu. Koji već u nedjelju može naplatiti.

Pod popriličnim stresom pratili smo kako Hrvatska pati, a Nikola Jurčević iz minute u minutu bliži se statusu malog azerbajdžanskog heroja koji je na debiju zakočio svjetskog doprvaka, no tada je još jednom eksplodirala bogodana klasa Andreja Kramarića, ovodobne Zlatne kopačke hrvatskog nogometa.

Screenshot

Ako se po prvoj utakmici procjenjuju kvalifikacije Vatrene čeka veliki posao, a koliko zapravo težak mnogo će pokazati sljedeći susret.

Nerijetko je teže lomiti nogometni bunker nego čelične barikade, pogotovo momčadi koja nije na najvišoj razini pokretljivosti i čiji pasovi često završne na krivoj adresi. Još je zahtjevnije ako se napravi pogreška, na dlanu pusti protivnika u kontru i primi jeftin gol.

No, Hrvatska je imala strpljenje, Dalićeva su bila upozorenja da za pobjedu uz kombinatoriku i imaginaciju treba sačuvati mir. Utakmice na jedan gol nisu poslastice za gledatelje, to je borba za bodove u kojoj je samo završni račun bitan.

Screenshot

Izuzev nekoliko situacija Andreja Kramarića, Vatreni nisu napravili pravu gol šansu sve do finiša prvog dijela i gola Borne Barišića. Muka je trajala i trajala, ofenzivno Hrvatska nije nalazila prave pukotine u protivničkom bedemu, a defenzivno je katkad djelovala gostoljubivo, servilno i fino prema protivniku kao da su na našoj polovici terena uplatili turističku ekskurziju. No, treba znati, Hrvatska je u utakmicu ušla sa samo četvoricom igrača iz startne postave u finalu Svjetskog prvenstva, a Dalić je ponudio novooformljenu momčad koja ni približno nikad skupa nije igrala, osim na dva treninga.

Nije bilo izbornika pod kojim se nije dogodila poneka utakmica hrvatske patnje da se dođe do tri boda protiv bitno slabijeg rivala. Ključno je to završiti pobjedom i zato je Azerbajdžan naš plus.

Linker
19. travanj 2024 20:05