Srdjan Vrancic / CROPIX
KAKO POPUNITI ZADNJU LINIJU?

KAKO ĆE IZGLEDATI HRVATSKI OBRAMBENI ZID NA RUJEVICI? Dalić ima igrače s kojima može do cilja: Četiri su igrača u konkurenciji za dvije pozicije

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 30. listopad 2019. 09:27

Koliko god obrana bila nagrižena, izbornik se nije bacio u velike potrage, nije “surfao“ po raznim ligama tražeći stopere s našom putovnicom, niti je molio Vedrana Ćorluku da se vrati iz mirovine, kako bi neki sugerirali. Uoči posljednje kvalifikacijske utakmice koja izravno vodi na Euro, Zlatko Dalić jako je blizu da odagna sve dvojbe oko izgleda zadnjeg defenzivnog reda.

Iako je sastav jedan od “povjerljivih podataka” koje nikad neće otkriti novinaru, uostalom ima još gotovo tri tjedna do utakmice sa Slovačkom, nekoliko je činjenica sigurno: Dominik Livaković stajat će na vratima, Tin Jedvaj igrati desnog beka jer Dalić nema na toj poziciji bolje rješenje od njega, makar je po statistici SofaScorea bio najlošiji hrvatski igrač u Cardiffu, a Borna Barišić ima svoje mjesto na lijevoj strani. Dejana Lovrena i Domagoja Vide nema, pa je pozvao četvoricu stopera, Mateja Mitrovića, Duju Ćaleta-Cara, Dinu Perića i Milu Škorića.

Mitrovićeva forma

Svi drže određene šanse, ali dojam je da će odabrati između prve trojice i da su im izgledi po navedenom redoslijedu. Nije isključeno da se po tom pitanju što promijeni. Mitrović i Ćaleta-Car iskusniji su igrači, “okusili“ su takve ili barem slične utakmice u reprezentativnom dresu, Mitrović je bio u startnih 11 na Dalićevu debiju u Kijevu, Ćaleta-Car igrao je na Svjetskom prvenstvu. Dinamov Dino Perić grabi golemim koracima, njegov su plus forma i velike utakmice koje igra u dresu Modrih, a minus što bi mu to bio debi za nacionalnu momčad, baš u dvoboju odluke. Pretpostavljamo da je će o stoperskom dvojcu izbornik još vagati… Bitno je i u kakvoj će Mitrović doći formi jer koliko mu je god Rujevica omiljen milje, toliko nije dobro što ga često prate ozljede, a od jedne se upravo oporavio. Tek se čeka njegov prvi povratnički nastup.

U konkurenciji za bekove stoje standardne pričuve Karlo Bartolec i Dario Melnjak, a među stoperima u igri je bio i Nikola Katić. No, defenzivac Glasgow Rangersa u zao čas pao je na klupu kod Stevena Gerrarda i nije dočekao poziv među Vatrene. Iako mu je bio bliže nego ikad. Na pretpozivima su i kapetan Hajduka Josip Juranović te Dinamov Marin Leovac, otpadne li zbog ozljede bilo tko iz obrane.

Hrvatskoj je dovoljan bod, međutim na Rujevici neće graditi kule i bedeme, treba igrati i dobiti, a u takvim prilikama sigurnost i učinak obrane znaju biti još bitniji. U konačnici, ako ne primimo gol sigurno smo na ždrijebu u Rumunjskoj.

Linker
20. travanj 2024 05:19