Mislav Vrbos
 privatna arhiva
TRI NAVIJAČA - JEDNA TE ISTA PRIČA

KAKO IZDRŽATI BEZ VATRENIH DO SLJEDEĆEG LJETA? HRVATSKI NAVIJAČI: MA BIT ĆEMO JOŠ JAČI! 'Ne vraćamo ulaznice, ali želimo čuti Dalića i Modrića!'

Kako su vjerni pratitelji utakmica hrvatske nogometne reprezentacije doživjeli odgodu Eura do lipnja 2021. i što očekuju od svojih ljubimaca
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 21. ožujak 2020. 18:42

Svi mi vrlo dobro znamo što hrvatski navijači znače Vatrenima. To, uostalom, naši reprezentativci i izbornici uvijek posebno naglašavaju. Na svakom velikom natjecanju navijačko društvo iz Hrvatske autor je sjajne atmosfere, naši ljubitelji nogometa i reprezentacije okupiraju trgove gradova u kojima se igra, teško je pronaći glasnije i privrženije navijače bilo koje druge nacionalne vrste.

Lijenost pomaže

Onog trenutka kad je UEFA otkazala Euro, mnogi od njih ostali su jako razočarani, bez obzira što su bili svjesni da se ne može igrati zbog pandemije koronavirusa. Sigurni smo da bi dosta njih otputovalo na Euro, bez obzira na opasnost od zaraze. Takvi su našu navijači, njima su Vatreni sve, često važniji i od vlastitog zdravlja.

Osobno smo upoznali mnoge koji su odlazili na velika natjecanja sa slomljenim rukama i nogama, nekoliko dana nakon operacija, bolesni i onemoćali... Ništa nije bilo važnije od dolaska na tribine i navijanja za Vatrene. Za ovaj otkazani Euro većina ih je već kupila ulaznice, rezervirala hotele i avionske karte, uzela godišnje odmore. I eto što im se dogodilo...

Ovih dana smo porazgovarali s tri vjerna navijača koji su prošli mnogo velikih natjecanja i koji bi, naravno, bili na i ovom Euru. Jedan od njih je Hrvoje Šiletić, navijač iz Zagreba koji je bio na svim velikim natjecanjima od Europskog prvenstva u Portugalu 2004. godine.

- Imao sam rezervirane ulaznice, za početak sam mislio otići na dvije utakmice Vatrenih u skupini. Naravno da sam ulaznice zadržao, jer svakako idem na Euro 2021. godine. S tim da sad mijenjam planove, sljedeće godine ću otići na sve utakmice reprezentacije na Euru! U inat koronavirusu. Imao sam malo sreće u svemu, malo sam lijen, pa još nisam, hvala Bogu, kupio avionske karte. Ovoga puta moja lijenost mi je pomogla, ha-ha - kazao nam je Hrvoje.

privatna arhiva
Hrvoje Šiletić

Život se promijenio

Kaže da mu je osim Rusije, posebno u sjećanju ostalo otvaranje Svjetskog prvenstva u Brazilu, utakmica Hrvatske protiv domaćina.

- U Brazilu je bilo ludo, sjećam se kako sam izgorio na plaži u Manausu, ha-ha...

Pitali smoga je li suglasan s odgodom prvenstva. Kaže:

- Teško mi je pala, htio sam biti na Euru, sve sam isplanirao, sad mi se život promijenio, sve je palo u vodu. Ali naravno da razumijem da se moralo odgoditi, nema smisla igrati u takvim okolnostima.

Rekao nam je Hrvoje da mu je od svega najviše žao što misli da će Vatreni sljedeće godine ipak biti slabiji nego ove.

- Ne znam, nekako se plašim da bi sljedeće godine na Euru mogli igrati bez Modrića i Rakitića. Da, vidim, piše se da će Modrić htjeti igrati, ali htio bih negdje pročitati njegovu izjavu da zaista hoće. Znate što, nekako mislim da su nam sad najvažniji igrači u top formi, imamo taj zalet iz Rusije, zato mi je žao što ove godine neće biti Eura. Međutim, ipak sam optimist, ako nam glavni igrači ostanu, ako budu kao sada u formi, na Euru 2021. godine očekujem bolju Hrvatsku nego što bi bila ove. Jer će mlađi još više stasati. Ali mora ostati Modrić, njega nitko ne može nadomjestiti. Naravno, htio bih jedan dan u novinama pročitati da Zlatko Dalić ostaje izbornik. Nekako šuti o tome, ali držim da će ostati ako u reprezentaciji ostanu Modrić i Rakitić - zaključio je Šiletić.

Samo da svi ostanu

Mislav Vrbos drugi je naš sugovornik. On je također iz Zagreba, fanatični je navijač Dinama, ali i Vatrenih. Bio je na svim velikim natjecanjima od 1996. godine, od onog Europskog prvenstva u Engleskoj. Osim u - Rusiji!

- Htio sam otići ako prođemo skupinu. Međutim, kad sam vidio da naši dečki tako dobro igraju bez mene, onda je bolje da ne idem, možda ostvare sjajan rezultat. Bio sam praznovjeran i - pogodio. Gledao sam sve utakmice u vikendici u Samoborskom gorju, uz roštiljanje i pivo - prvo nam je kazao Mislav.

privatna arhiva
Novoselac

Naravno da je osigurao ulaznice i za ovaj Euro, naravno da će ih zadržati i otići na Euro 2021. godine.

- Normalna je odgoda Europskog prvenstva. Gledam to i kroz prizmu nacionalnih prvenstava, Lige prvaka, Europske lige, kompletnog nogometa. Kad se radi o našoj reprezentaciji, mislim da ćemo biti jaki, možda čak i bolji nego što bi to bili ove godine. Luka Modrić će igrati, to me uopće ne brine. Znam da će on igrati za Vatrene dok god bude mogao, on je takav čovjek, pravi vođa, lider...

Ima zanimljivo mišljenje oko izborničke funkcije Zlatka Dalića.

- Bilo bi krasno da ostane, s obzirom na to da je on s tom generacijom ostvario povijesni rezultat u Rusiji. Ali vidim da se nikako ne želi izjasniti da ostaje. Jako ga respektiram i cijenim, ali ako ne ostane, naći ćemo nekoga drugoga. Vidite, bez obzira što ga maksimalno poštujem, niti on niti bilo tko drugi nije sveta krava. Važno je da ostanu svi najbitniji igrači, važnije od ostanka Dalića je činjenica da će igrati Luka Modrić - zaključio je Mislav Vrbos.

A tko nas pita?

Marijan Novoselac je iz Komletinaca, jedan je od najvjernijih hrvatski navijača uopće. Bio je baš na svim velikim natjecanjima od 1996. godine.

- Jesam li suglasan s odgodom prvenstva? A tko nas pita, prijatelju? No, s obzirom da je takva situacija, logično jest da se odgodilo.

Onda nam je ispričao priču koja nije vezana samo za Euro...

- Onog dana kad je službeno objavljeno da se igra turnir u Dohi, kupili smo zrakoplovne karte za Dohu, nas devetorica, s tim da je jedan iz Australije, željeli smo i na taj turnir. Međutim, sad ne možemo dobiti povrat novca. Razumijem da su i zrakoplovne kompanije usred ove krize zbog koronavirusa došle u financijsku gabulu, ne možemo gurati glavu u pijesak. Sad smo ipak dobili neke vaučere koje možemo iskoristiti sljedećih godinu dana. Nemamo izbora, moramo to prihvatiti. Evo, sad bismo mogli otići umjesto na Euro, na ljeto u Katar. Ali što ćeš na ‘plus 50’ u Dohi? - priča nam Marijan.

Nećemo povrat novca

Kad je Euro u pitanju, društvo je već 4. prosinca prošle godine zakupilo hotele i sve platilo, naravno imaju i ulaznice.

- Na tom letu nas je trebalo biti 16, trebali smo do Beograda, pa u London. Nisam više niti zvao niti zrakoplovnu kompaniju, niti hotele... S tim da su hoteli poskupjeli, nemate više hotela ispod 500 kuna u vrijeme kad se trebao igrati Euro.

Jasno, ekipa ide na Euro 2021. godine, druga opcija nije se razmatrala.

- Idemo naravno, što ćemo sad? Koja je alternativa? Baš smo sinoć dobili mail od UEFA-e gdje nam nude povrat novca za ulaznice. Naravno da ne želimo povrat novca, tko bi sad opet prolazio svu tu proceduru?

Kakvu Hrvatsku Marijan očekuje za godinu dana?

- Teško je to kazati. Senatori polako silaze s scene. Isto tako mi je teško kazati hoće li Zlatko Dalić ostati na izborničkoj klupi, jer za to nismo dobili potvrdu kroz njegove izjave - zaključio je Marijan Novoselac.

Linker
18. travanj 2024 18:29