Foto: Paun Paunovic / CROPIX
PIŠE DRAŽEN KRUŠELJ

KAKO SU SE MAĐARI IZGUBILI U B.P. KLUBU Zašto je mađarski izbornik poželio da se zove Valentino i koga su gledali važni ljudi Barcelone

Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 11. listopad 2019. 02:24

Otpuhat će ih naši s terena, vidim u očima igrača. Bit će 3-0, kazat će Aljoša Asanović potpisniku ovih redaka u predvečerje splitske utakmice. Aljoša je odigrao previše utakmica da ne bi znao prepoznati trenutak gladi za pobjedom, ali u prognozi nije mogao znati da Mađari u Split dolaze u suicidalnom raspoloženju i da će 3-0 biti već do poluvremena. Na papiru škakljiva kvalifikacijska utakmica prerasla je u sparing meč nakon samo pola sata.

Hrvatska je razmontirala goste za 24 minute, do te mjere da je gostujući izbornik Marco Rossi na poluvremenu poželio da se zove Valentino, pa da sjedne na najbržu 'pilu' u gradu i izgubi se iz Splita u nepoznatom smjeru. Uža obrana Mađara od prvog je kontakta s loptom djelovala panično i konfuzno, loptu su promašivali u serijama, iz razonode su si stoperi ispred Gulacsija pucali u koljena, a Luka Modrić i društvo su im spremno dodavali nove spremnike streljiva. Kapetan je počastio 32 tisuće navijača novom briljantnom predstavom: pored uobičajenog repertoara proigravanja prštao je Modrić energijom i žestinom, tako je 'opljačkao' Kadara na centru terena, spustio se u sprintu do golmana i pogotkom trasirao put do bodova koji 'vatrene' cementiraju na vrhu ljestvice.

Nakon toga je posao prepustio Bruni Petkoviću, a robusni napadač se upustio u jazzerski nadahnute solaže duboko u kaznenom prostoru gostiju. Mađari su se izgubili u B.P. klubu otprilike kao i Slovaci prije mjesec dana u Trnavi. Autoritet i samopouzdanje u svakom startu, lucidni potezi, driblinzi, sombrera i nezapamćen haklerski pogodak petom. Ako su do tog trenutka računali da mogu ustati iz nokdauna, Mađari su nakon gola petom kapitulirali i misli okrenuli Azerbajdžanu koji ih čeka u nedjelju. Odlične sekundante njih su dvojica pronašli u Marcelu Brozoviću i Anti Rebiću kojem su mađarski bekovi više puta mogli samo gledati u leđa. Nešto suzdržaniji bio je povratnik u momčad, Ivan Rakitić, ali generalno u Dalićevoj kompoziciji nije bilo slabog mjesta.

Uoči utakmice prizor Erica Abidala, sportskog direktora Barcelone, koji je na Poljud sletio u aranžmanu Gorana Vučevića, da bi u nekom trenutku zastao u prigodnom razgovoru s Ivanom Cvjetkovićem neizbježno je razigrao novinarsku maštu. Cvjetkovićev klijent Bruno Petković predstavio se kao kandidat za najveće klubove.

A ambijent? Gola ograda Torcidina sjevera, znak tihog bojkota, bio je najteži 'eksces' na utakmici, ako ne računamo ponašanje mađarskih navijača koji su račun za fijasko isporučili Uefi skandirajući u više navrata 'Uefa mafija'. Već sat vremena uoči dvoboja raspjevana publika odradila je cijeli jedan koncert domoljubnih napitnica, zbog čega je postojala bojazan da će potrošiti baterije već do poluvremena. Nije se dogodilo, povratak nacionalne momčadi prošao je u duhu jedinstva momčadi i tribina, harmonija kao na Svjetskom prvenstvu u Rusiji.

Ako mu koalicija s jednim HNS-om polako puca, Andrej Plenković utješit će se činjenicom da je sinoć pobijedio u simbiozi s drugim HNS-om. U danima kada mu popularnost ruše učitelji i medicinske sestre prijeteći štrajkom, premijer rejting napucava nogometnim jedinstvom i programom 'repatrijacije' odmetnutog Splita...

Linker
19. travanj 2024 10:47