Damir Krajac / CROPIX
KAKO DO EURA?

KALKULACIJA IZ SNOVA: HRVATSKA VEĆ SADA MOŽE OSIGURATI EURO Slavlje u Splitu donosi dvije meč-lopte, a smiješi se i prilika preko rezervne opcije!

Piše: Petar ZobecObjavljeno: 10. listopad 2019. 10:51

Izbornik Zlatko Dalić, nije tajna, ima “beton” računicu prema kojoj Hrvatskoj ne može iz ruku skliznuti Europsko prvenstvo.

- Kiksali smo i zakomplicirali si situaciju koja je mogla biti znatno komotnija. Ipak, moramo ići dalje i spremati se za novu utakmicu. Za plasman na EP treba nam 15 bodova i nije bitno kada ćemo ih osvojiti - naglasio je Dalić nakon posrtanja u Bakuu.

Njegova računica je zapravo realna, ali niti tih 15 bodova ne bi bili potpuna garancija za plasman. Želi li doći do tog bodovnog salda Hrvatska će u zadnje tri utakmice morati ostati neporažena (pobjeda i dva remija), ali tada bi mogla ovisiti o drugima. Mirnu oazu ipak donosi šest bodova, a hrvatska reprezentacija ima priliku ovjeriti vizu za Euro u iduća dva kola.

Dvije meč-lopte

Uoči ogleda s Mađarskom, Hrvatskoj ostatak skupine E i dalje gleda u leđa, no Slovaci i Mađari imaju tek po bod manje od deset koliko su ih nakupili Modrić i društvo. Wales je ne trećem mjestu i ima šest bodova, ali i utakmicu manje, pa se, jasno, između nabrojanih četiri reprezentacije treba tražiti dva putnika na europsku nogometnu smotru. Domaće slavlje protiv Mađarske na Poljudu donijelo bi dvije meč-lopte protiv Walesa u nedjelju i(li) Slovačke u studenome.

Liga nacija kao rezerva

Uz napomenu da, osim Mađarske, Hrvatska i protiv Slovaka igra na domaćem terenu. Do kraja međusobne susrete još imaju za odigrati Slovačka i Wales, kao i Wales i Mađarska, i tu će neki od konkurenata u međusobnim nadmetanjima izgubiti ponešto bodova, dakle još jedna dobra vijest za Hrvatsku.

No čak i da ne izbori direktan plasman, Hrvatskoj se smiješi prilika da to napravi kroz play-off u Ligi nacija. Hrvatska će ga izboriti ako se najmanje pet reprezentacija bolje plasiranih u Ligi nacija izravno kroz kvalifikacije plasira na prvenstvo. Brzim pregledom skupina, dosta su izgledne šanse da će to poći za nogom Portugalu, Engleskoj, Belgiji, Španjolskoj i Italiji, blizu tome su i Francuzi, a to znači da je Hrvatska “unutra”.

Međutim, Dalić i njegovi izabranici bi rado svoj kvalifikacijski put okončali u iduće dvije utakmice - prije vrućeg velškog gostovanja treba uzvratiti Mađarima za poraz u Budimpešti...

Linker
19. travanj 2024 14:47