Matija Djanjesic / CROPIX
IZJAVA ZA ANALE

LEGENDARNI ĆIRO DODAO 'SOL NA RANU' SLOVACIMA: 'NJIHOVA NAJVEĆA GREŠKA JE BILA ŠTO SU POVELI' 'Ma, kapa dolje Daliću, pa onom genijalcu Modriću...'

Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 18. studeni 2019. 09:18

Naš bivši izbornik Miroslav Blažević utakmicu protiv Slovačke na Rujevici gledao je u društvu predsjednice države Kolinde Grabar Kitarović. I bio je oduševljen njezinom radošću.

- Uživao sam u njezinu društvu, proživljavala je svaku sekundu dvoboja, bila je tužna nakon prvog poluvremena, ali u drugom je poluvremenu eruptirala od radosti zbog velike pobjede. U njezinoj se sreći mogla vidjeti sreća svih Hrvata nakon još jednog sjajnog uspjeha naše reprezentacije - rekao je Ćiro. Potom je istaknuo:

- Sve je na kraju dobro završilo, ali jako sam se plašio ove utakmice. To sam i rekao izborniku Zlatku Daliću, a bio sam najsretniji kad su - Slovaci zabili gol! To je bilo ono što nam je trebalo, taj impuls koji je skinuo okove s nogu naših igrača. Oslobodili su se pritiska važnosti utakmice i postali su svjesni da ovu utakmicu ne smiju izgubiti. Počeli su naši dečki igrati kako treba i u velikom su se stilu plasirali na Euro, svaka im čast!

Nurnberg 19.06.06.  Ciro  Blazevic optimist nakon utakmice Hrvatska Japan 0:0 snimioVD
VD

Bez kalkulacija

Smatrate, dakle, da je najveća pogreška Slovaka bila što su poveli?

- Da! Nakon toga je Hrvatska krenula bez ikakve kalkulacije, a u takvim je situacijama najjača. I kad je tako, uvijek suparnik nadrapa, ma kako se zvao. Bilo je to veličanstveno drugo poluvrijeme koje je beskrajno razveselilo naciju. Opet smo značajni, opet smo važni, stalno potvrđujemo da smo drugi na svijetu i to nam nitko ne može osporiti. Ma, kapa dolje Daliću, pa onom genijalcu Modriću, a i ovi su mladi pokazali da se na njih treba i mora ozbiljno računati jer je očito da mogu braniti stečeno.

Zlatko Dalić prvi je izbornik koji je nakon vas uspio spojiti odlazak na dva velika uzastopna natjecanja. Vi ste bili na Euru 1996. i SP-u 1998., trebalo je, eto, proći 20-ak godina da neki izbornik ponovi taj uspjeh.

- Nikad on to ne bi mogao napraviti da nije bio moj učenik, ha-haha... Moramo biti ponosni i na izbornika i na cijelu momčad. Sve su to skromni ljudi i domoljubi, no nije lako uspjeti u našem ozračju. Mi smo, naime, ponosna nacija i vrlo brzo skočimo u euforiju ili padnemo u depresiju. Sad smo euforični i neka nas taj osjećaj drži do Eura.

Zagreb, 200919. 
Hotel Esplanade.
Konferencija kako ostvariti vrhunski sportski rezultat u organizaciji Sportskih novosti i Hanzamedie.
Na fotografiji: Zlatko Dalic trener reprezentacije Hrvatske i Ciro Blazevic.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX

Dalić je mene tješio

Možete li izdvojiti najveće Dalićeve vrline u vođenju momčadi u ovome kvalifikacijskom ciklusu?

- Najvažnije je što se nije dao poremetiti, ništa i nitko nije mogao na njega utjecati. Primjerice, posjetio sam ga dan uoči utakmice u Opatiji i pokušao sam mu izraziti svoj strah, ponovit ću da sam se jako bojao ove utakmice. Jer igrati u ključnoj utakmici bez standardne obrane, bez dvojice iskusnih igrača, za mene je bilo strašno. I prenio sam Daliću svoje strahove, a on me tješio! Rekao mi je: “Šefe, bit će dobro, gledao sam dečke ovih dana, silno su motivirani i, jednostavno, moram biti optimist!” Upozoravao sam ga da je strah najveći motiv, a on mi govori: “Ma kakav strah, nema straha, pobijedit ćemo!” Eto, takav je stav vrlina velikih, vrlina pobjednika...

Zamjerate li što Daliću u ovim kvalifikacijama, je li gdje povukao neki pogrešan potez?

- Nisam ja taj koji bi mogao tražiti Dalićeve mane, loš sam za taj posao jer kod njega vidim samo vrline. Dalićeva je skromnost fantastična, a na svoje igrače utječe poput najboljeg pedagoga. Nije trener tiranin, sve probleme rješava na fin, blag način, ali je vrlo odlučan. Vidjeli smo, uostalom, kako je riješio problem s Rakitićem, bez previše filozofije. I svaka mu čast na tome. Dalić vjeruje u ovu mladost koju je sam stvorio, a to je, zapravo, najteže: istodobno uvoditi nove, mlade igrače i stvarati rezultat. A on je u tome uspio i zato ima veliki kredibilitet kod svih nas.

Zašto je Hrvatska u ovim kvalifikacijama uvijek “kašljucala” u drugoj utakmici u povezanom tjednom ciklusu - nakon pobjeda slijedila su dva remija i poraz?

- Takve su oscilacije obilježje našeg mentaliteta, karakteristične su za ljude ovoga podneblja. Lako se i brzo naime zadovoljimo jednim uspjehom, nemamo svijest da to treba i potvrditi. I sad se vraćamo na onu moju tezu da sam bio sretan kad su Slovaci poveli. Nisam smio skakati od sreće jer bi me netko tko to ne razumije lupio po glavi, ali kad smo primili gol, znao sam da pobjeđujemo i idemo na Euro! Najbolji smo kad je najteže, milijun smo puta to potvrdili. A kad je dobro, onda se lako opustimo, pa onda izostane i željeni rezultat.

Svježa krv

A što Hrvatska može napraviti na Euru? Dosad je uvijek kobna bila ona prva nokaut-stepenica nakon razigravanja po skupinama.

- Vjerujem da će do Eura Dalić pronaći još nekoliko nadarenih mladića koje bi mogao koristiti na tom natjecanju. A to je važno jer svježa krv uvijek donosi pozitivu i dodatnu glad za uspjehom. Uvjeren sam da će Hrvatska opet otići daleko, ozračje je u toj našoj svlačionici fenomenalno, osjeća se da igrači žive svi za jednoga, jedan za sve. Luka Modrić Dalićeva je desna ruka, njegov prvi suradnik, i siguran sam da će njih dvojica stvoriti klimu sličnu onoj koja nas je krasila na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. Hrvatska je autoritet, drugi smo na svijetu, svi nas cijene jer smo to i zaslužili po rezultatu. I opet ćemo svoju vrijednost potvrditi na smotri najboljih europskih reprezentacija - uvjeren je Blažević.

Linker
23. travanj 2024 18:47